myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAŞOV. „Incipit” aduce arta caligrafilor de altădată în viziunea a şapte creatori

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

„Incipit” este un proiect cultural derulat de Asociaţia Forums în parteneriat cu Asociaţia Culturală Artessentia, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, prin care iniţiatorii îşi propun readucerea în atenţie a manuscrisului şi a cărţii vechi prin artă contemporană.

Imobiliare.ro

„Ne-am propus să accesăm o bază de date din universul cultural al umanității, prin matricea semnului grafic, al literelor, pentru a redescoperi componenta estetică a cărții, pentru a repune în discuţie relația om - carte. Ne referim la carte nu numai ca un conglomerat al cunoașterii în funcţiunea ei de purtătoarea de mesaj interuman, ci mai ales, la aceea de creație în sine, de obiect cu multiple valenţe și valori în zona artelor vizuale”, spune Georgiana Gămălie, cofondatoare a Asociaţiei Culturale Artessentia, specialistă în conservare-restaurare de artă şi artistă, la rândul ei.

Proiectul a început cu un atelier de creaţie, cu şapte participanţi: Georgiana Gămălie, Gabriela Levențu Naftanailă, Ioan-Aron Țăroi, Decebal Gabriel Țăroi, Ioan Vladimir Țăroi, Victoria Țăroi, de asemenea cofondatoare a Asociaţiei Artessentia, și Horia Țigănuş. Din complexitatea și varietatea programului vizual specific manuscriselor şi cărţii vechi, fiecare creator a extras elementele inspiratoare, cu care, scoțându-le din contextul dat sau modificându-le, a populat un nou scenariu dăruindu-le o nouă dimensiune într-un alt concept, într-o altă viziune artistică. Lucrările realizate în cadrul atelierului de creaţie - ce respectă demersul  legat de recuperarea valorilor și sensurilor estetice ale patrimoniului local și al prezentării lui în forma sa de artă contemporană, de creație artistică prin remodelarea și transpunerea personală a fiecărui artist vizual - sunt expuse până miercuri în faţa publicului braşovean în spaţiul atelierului Asociaţiei Culturale Artessentia / Galeria Albastră (str. Ceahlău nr. 2. Ulterior, expoziţia va fi itinerată la Muzeul Judeţean de Istorie Braşov  şi la Biserica Ortodoxă din Cristian.

Traseul confecţionării unei cărţi, refăcut ca odinioară

„Am refăcut o parte din traseul meșteșugului sau cel al tehnicilor incluse în confecţionarea unei cărți, începând de la topitul celulozei, la confecționarea manuală a hârtiei și la studierea diverselor suporturi destinate scrierii cum ar fi pergamentul, la caligrafierea literelor într-un manuscript, la bordurile ornamentale, la ştiinţa legării unei cărți între coperți de lemn îmbrăcate în piele, pergament sau catifea, la inițialele frumos ornamentate, la Incipit, la cartea miniată, iluminată, la vedutele frumos pictate, la cartea tipărită și la grafica imaginilor în tehnica xilogravurei inițial, apoi acqua forte sau aqua tinta, cea a tiparului inalt, a filigranului etc. Toate acestea le-am experimentat după o documentare complexă asupra tezaurului de manuscris şi carte veche existent în Braşov, pus la dispoziție cu generozitate de către Muzeul Primei Şcoli Româneşti, Muzeul Județean de Istorie Braşov și  Direcţiei Judeţene Braşov a Arhivelor Naţionale”, a explicat Georgiana Gămălie. Abia după studierea acestei documentații, cei şapte artiști vizuali au pornit la creație.
„Intenția noastră este readucerea în atenție a patrimoniului cultural local prin artă contemporană, valorificarea informațiilor legate de manuscris și carte veche ca obiect estetic și a meseriilor de mult uitate care sunt incluse în confecționarea cărții, prin efortul celor şapte artişti vizuali, specializați în conservare-restaurare, grafică şi grafică digitală, pictură, artă textilă, artele focului - ceramică, sticlă, metal. Am ales artiști cu sensibilități și cu aplecare asupra temei noastre Om-carte, ca un cumul de elemente estetice, dovedite prin portofoliul expoziţional anterior”, a mai spus artista.


Şi o latură educativă pentru elevi

Proiectul „Incipit” cuprinde şi o latură educativă, adresată elevilor şcolilor braşovene şi nu numai, precum şi copiilor proveniţi din medii defavorizate. Aceştia vor face cunoştinţă cu patrimoniul local prin intermediul documentaţiei, dar vor putea percepe frumuseţea cărţii vechi şi prin vizionarea expoziţiei de artă vizuală. De asemenea, ei vor putea experimenta tehnici de manufacturare a cărţii - fabricarea hârtiei, tipărirea, realizarea de iniţiale miniate, caligrafierea, cusătura blocului de carte, etc. în cadrul atelierelor care se vor desfăşura în perioada septembrie- octombrie. Elevii vor lua contact în acest fel cu bogăţia cărţilor vechi şi manuscriselor din patrimoniul braşovean, aparţinând unor etnii şi confesiuni religioase diferite. Organizatorii intenţionează în acest fel apropierea lor de carte şi lectură.
„Prin «Incipit» sperăm să conştientizăm asupra efortului depus în trecut pentru prezentarea informaţiilor într-o formulă estetică deosebită, prin care se pune în valoare cultura umanităţii”, a încheiat Georgiana Gămălie, care a oferit şi definiţia din DEX: „ÍNCIPIT, incipituri, s. n. Formulă introductivă dintr-o carte tipărită sau dintr-un manuscris antic ori medieval, care cuprindea titlul lucrării și numele autorului. – Din lat. [hic] incipit «aici începe»”.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
Insigra Angajeaza

Poza zilei

 
Optimac

Citește ziarul

Radio TexFm


Anunturi MyTEX
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Mie, 26 Feb 2020
Euro   Euro   EUR   4.8074   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.4186   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7166   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5312   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2484   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3222   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4580   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   141.7100   Scădere
Anunturi MyTEX

Credeţi în eficienţa tratamentului anti contravirus propus de Biserica Ortodoxă Română?

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter