myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Cu video „Novembriștii” îl invită pe senatorul PSD Șerban Nicolae la BRAȘOV, să-i explice istoria

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 
Preşedintele Comisiei juridice din Senatul României, Şerban Nicolae, a declarat într-o şedinţă a comisiei că luptătorii anticomunişti din munţi „slăbeau rezistenţa României”, au luptat contra intereselor statului român şi au făcut rău ţării. Istoricul Nicolae Pepene (video 1), director al Muzeului de Istorie Braşov, susţine că o asemenea declaraţie nu poate fi făcută decât de cineva care nu cunoaşte istoria sau care a citit doar ce spunea despre evenimente puterea comunistă impusă de Moscova.

Pepene spune că trebuie să avem o privire de ansamblu asupra întregului tablou în care s-au petrecut evenimentele din perioada Republicii Populare România. În ţara noastră era la putere o administraţie impusă cu forţa de Moscova, nu una care să fi rezultat din alegeri democratice. Luptătorii din munţi juraseră credinţă patriei şi regelui şi s-au văzut puşi în faţa unei alte puteri, care le lua pământurile şi bunurile moştenite din strămoşi. „Atunci când vorbeşti de statul comunist trebuie să iei în considerare, mai cu seamă dacă ai pregătire juridică – cum am văzut că se laudă câteva personaje în spaţiul public care dau declaraţii vizavi de statul de drept din perioada comunistă – trebuie să iei în calcul cum au ajuns comuniştii la putere. Ei au ajuns la putere în niciun caz prin alegeri democratice, nefolosind mijloacele caracteristice statului democratic”, explică directorul Muzeului de Istorie Braşov. Pepene spune răspicat părerea lui despre luptătorii anticomunişti din munţi. „Din punctul meu de vedere sunt eroi naţionali. Nu putem să spunem despre luptătorii pentru libertate că au luptat împotriva unui stat de drept, că au luptat împotriva României. Care Românie? România în fruntea căreia aveam oameni impuşi de Moscova, slugile Moscovei? Care Românie? România care aruncase în puşcărie toată elita românească, toată elita politică, toată elita culturală, toată elita religioasă? Ce apărau instituţiile statului român în anii '50? Apărau cumva cetăţenii români, libertatea cetăţenilor români, drepturile democratice? Nu! Apărau un regim politic aservit Moscovei”, mai afirmă Pepene.
Istoricul braşovean consideră că o asemenea declaraţie, mai ales când este venită din partea unui personaj cu o funcţie înaltă în statul român, este de neînţeles şi neacceptat. „Ţine foarte mult de educaţie, cum a fost format fiecare în familie, în şcoală, în cazul unor persoane, mediul politic. Totuşi, eu înclin să cred, neputând uita mineriada, neputând uita ce se întâmpla în anii '90 în România, modul în care a fost privită monarhia foarte mulţi ani, chiar şi după căderea regimului comunist, eu spun că este o latură întunecată care acoperă societatea românească, încă nu ne-am desprins de comunist, comunismul este în noi şi între noi şi această declaraţie cred că ţine foarte mult de educaţia primită înainte de 1990”, este convins istoricul.

Atac la Rezistenţa anticomunistă

Recrutare Autoliv Brasov

Declaraţia lui Nicolae Şerban din Parlamentul României a venit cu ocazia unui proiect care dorea ca 26 octombrie să fie declarată Ziua Mişcării de Rezistenţă Armată Anticomunistă.
„Rezistenţa anticomunistă începută în 1944, când România era încă în război - de partea Aliaţilor după 23 august -, este una care slăbea capacitatea de apărare a României. Era mai degrabă îndreptată împotriva intereselor României. Mai mult, dacă îmi spuneţi că era un lucru bun că CIA organiza operaţiuni de slăbire a capacităţii de apărare a României sub pretextul că o fac împotriva regimului comunist este mai degrabă ticăloşie ce făceau. Era punerea în slujba unei puteri străine, valabilă oricând. După 1958 trupele societice au părăsit România”, a declarat, printre altele, senatorul. Potrivit acestuia, El încercarea de schimbare a stăpânului sovietic cu stăpânul american nu era cu nimic mai bună şi a susţinut că Stalin şi Churchill au fost în egală măsură doi criminali.

„Să vină să-i cerem scuze”

Și „novembriștii”, care se pregătesc să aniverseze 30 de ani de la revolta anticomunistă, cea mai semnificativă mișcare de disidență din Europa de Est, de la finele anilor '80, au reacționat. Președintele Asociației 15 Noiembrie 1987, Marius Boeriu (video 2), l-a invitat pe senatorul Șerban Nicolae să vină la Brașov pe 15 noiembrie, să i se explice istoria și, în mod evident ironic, să-i ceară scuze.

Citiți și: 

BRAȘOV 1987-2017 va fi „o aniversare, nu o comemorare”

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
Imobiliare.ro

Poza zilei

 
Insigra Angajeaza

Citește ziarul

Radio TexFm


Anunturi MyTEX
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Vi, 21 Feb 2020
Euro   Euro   EUR   4.8026   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.4462   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7406   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5258   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2503   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3532   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4556   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   142.3500   Creștere
Anunturi MyTEX

Credeţi că noul preşedinte al Coronei Braşov se va ridica la înălţimea aşteptărilor?

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter