myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Cu video BRAȘOV. Povestea în imagini a vieții Regelui Mihai. Intrare liberă până sâmbătă

  • Apreciez !Nu-mi place !+1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

„Regele Mihai (1921 - 2017)”. Așa se intitulează, simplu, expoziţia de fotografie istorică dedicată Regelui Mihai I al României, deschisă miercuri la etajul Casei Sfatului, sediul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, care poate fi vizitată cu intrare liberă până sâmbătă, 16 decembrie, când are loc îngroparea Majestății  Sale Defuncte. Circa 60 de fotografii alb-negru şi color, din colecţii personale, sunt cuprinse în expoziția-omagiu, vernisată în ziua în care „Regele Mihai s-a întors acasă”, după cum a spus, vizibil îndurerat, istoricul Nicolae Pepene (video), managerul muzeului.

60 de fotografii, unele inedite

Expoziţia este de fapt povestea vieții lui Mihai I de România în imagini reprezentative (cu scurte legende pentru vizitatori, legende ce urmează a fi traduse în engleză), repere ale unui destin istoric. Începe cu fotografii de la botezul regelui Mihai I din luna ianuarie 1922, care a avut loc la Palatul Cotroceni. Continuă cu secvenţe din copilăria fericită (inclusiv scene de joacă) a Regelui Mihai, iar fotografiile ne arată un copil adorat, împreună cu părinţii şi cu bunicii săi: Regele Ferdinand şi Regia Maria, simboluri ale României Mari. Instantaneele îl surprind şi pe copilul Mihai, în Clasa Palatină, în care au fost selectaţi copii din mai multe medii sociale, tocmai pentru ca viitorul rege să fie pregătit pentru poporul său. Sunt şi fotografii în care viitorul rege este surprins jucându-se cu copilul unui milionar american pe yachtul acestuia la Tulcea. De asemenea, sunt reflectate participarea acestuia la diverse ceremonii și scurta domnie sub regență. Alte poze ni-l arată pe Mihai I în vremea când tânjea după afecţiunea mamei, pe care o vedea doar în vacanţe, aceasta fiind exilată în străinătate, și perioada când a avut titlul de Mare Voievod de Alba-Iulia. Expoziţia surprinde şi atmosfera României de după 1940 conduse în fapt de mareşalul Antonescu şi cu Regele având mai mult un rol decorativ. Şi totuşi, la 23 august 1944, Regele a scos România din alianţa cu Germania nazistă şi, conform istoricilor, a scurtat cel de-al Doilea Război Mondial cu aproape 6 luni. „Regele Mihai este singura personalitate la nivel mondial care a înfruntat - și care încă mai trăia până acum puţin timp, a supraviețuit până în acest secol - cele două totalitarisme care au ucis milioane de oameni, a înfruntat nazismul, rupând alianţa cu Hitler şi a înfruntat apoi comunismul”, a subliniat Nicolae Pepene.

De la Brașov la Londra

Sunt și poze de la Predeal, de la unitatea militară a vânătorilor de munte (armă în care se instruise și Mihai I), dar Nicolae Pepene spune că venea adesea și la reședința de la Bran. Pe peretele opus este suprins un moment din decembrie 1942, cu colindătorii de Crăciun la Palatul Regal, momentul semnării Tratatului de Pace de la terminarea celui de al Doilea Război Mondial şi recuperarea de către România a părţii din Ardeal pierdute pe vremea lui Carol al II–lea, fotografii de la plecarea în exil (una inedită, din tren, în gara din Budapesta, împreună cu regina-mamă, Elena), fotografii cu prima conferinţă de presă a Regelui Mihai I ţinută în SUA după ce a fost forțat să abdice, de la nunta sa cu Ana de Bourbon-Parma, în Atena, și din viața de familie, în exil, unde s-au născut cele cinci fiice ale sale. De asemenea, în expoziţie pot fi văzute fotografii de la întoarcerea în ţară în 1992, o vizită la Braşov în 1994, la sediul Asociaţiei 15 Noiembrie 1987, imagini cu familia regală în Bucureşti, în 1997, şi cea din 2012, când este așezat în dreapta Elisabetei a II-a a Marii Britanii, la Jubileul de Diamant al acesteia (70 de ani de la urcarea pe tron a suveranei Regatului Unit). Panoul care încheie expoziția are o poză în care Regele Mihai face un gest de rămas bun, iar dedesubt sunt transcrise două citate, din care unul desprins din celebrul discurs rostit în Parlament în 25 octombrie 2011: „Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri”.

„Regele Mihai l-a învins pe Stalin în posteritate”

La Muzeul Judeţean de Istorie, la același etaj, mai sunt acum două expoziţii din istoria recentă a României – una ce marchează sfârşitul Regatului României şi începutul Republicii Populare Române, care a marcat şi schimbarea numelui oraşului nostru în oraşul Stalin, şi cealaltă dedicată momentului 15 Noiembrie 1987 – începutul sfârşitului regimului comunist în România. „Expoziţia despre 15 Noiembrie 1987 este completată sau completează expoziţia dedicată Regelui şi pe de altă parte vedem că istoria ne demonstrează că Regele l-a învins pe Stalin în posteritate. Cred că regele Mihai I va fi mult mai puternic după moartea sa decât a fost în viaţă pentru că va rămâne pentru români un model, o personalitate istorică la care o să ne raportăm atunci când o să vorbim de România Mare, de modele de moralitate politică, când o să ne dorim conducători mai buni şi mai responsabili”, a punctat Nicolae Pepene.
Fotografiile sunt din colecţia personală a directorului Muzeului Judeţean de Istorie, dar şi a renumitului colecţionar de fotografie istorică despre Casa Regală, Victor Emil Ştefănescu, din Bucureşti. De asemenea, sunt imagini din colecţia Revistei Astra, dar şi de la diferite alte persoane, admiratori ai Casei Regale.
Expoziţia va rămâne deschisă până la jumătatea anului viitor. La Muzeul Judeţean de Istorie au fost arborate deja însemnele doliului, iar în hol au fost așezate o fotografie mare cu chipul Regelui Mihai și titlul expoziției, lângă care se află o jerbă de flori, o lumânare și un caiet de impresii (foto 1). „Noi nu avem căderea să deschidem o carte de condoleanțe, dar vizitatorii pot scrie în acest caiet impresiile lor”, a explicat managerul Muzeului Județean de Istorie.

Citiți și:

BRAȘOV. Regele Mihai i-a elogiat pe eroii din 15 Noiembrie 1987

BRAȘOV. Regele Mihai, evocare inedită la Galeria Kron-Art

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
Compania APA

Meteo

 
Perutnina

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 11 Iun 2021
Euro   Euro   EUR   4.9202   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0467   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7275   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5150   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2286   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3447   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5156   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   142.0300   Scădere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Anunturi MyTEX
Anunturi MyTEX

Credeţi că se va realiza vreodată podul hobanat din zona Sălii Sporturilor?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter