myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Concurs național pentru tineret „Centenar România 1918 – 2018”

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

În contextul anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, Braşovul şi regiunea din jurul judeţului nostru se preocupă să organizeze o serie de activităţi dedicate Centenarului. În acest context, entităţi de stat şi private şi-au dat mâna pentru a organiza cel mai mare Concurs naţional de literatură şi arte plastice pentru tineret (inclusiv pentru cei aflaţi în diaspora), „Centenar România 1918 – 2018”.
Printre cei mai importanţi organizatori ai acestui concurs se numără: Academia Română, Academia Oamenilor de Ştiinţă Filiala Braşov, Mitropolia Ardealului şi Episcopia Harghitei şi Covasnei, Universitatea Spiru Haret, Uniunea Scriitorilor din România, Uniunea Artiştilor Plastici, Asociaţia Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român - Astra, Societatea Ziariştilor şi Oamenilor de Cultură „Cincinat Pavelescu”, Galeriile de Artă Kron Art, Consiliul Judeţean al Persoanelor Vârstnice Braşov şi Casa de Comerţ Balcanică.
Nume de marcă din mediul naţional şi internaţional al Uniunii Scriitorilor din România şi ai Uniunii Internaţionale de Artă Plastică vor veni la Braşov în luna mai, ca să jurizeze acest concurs.
„Aflată în an aniversar, ţara noastră este pregătită să serbeze 100 de ani de existenţă sub faldurile drapelului tricolor mereu reîntregitor al teritoriilor carpato-danubiano-pontice, anul 1918 fiind primul din seria celor o sută de ani ai vieţuirii României Mari. Anul 2018 conferă tuturor românilor certitudinea unui veac de istorie triumfătoare şi, în care, în ciuda multiplelor vicisitudini de natură beligerantă ori în plan politico-social-naţional, au pledat în faţa istoriei cu proba perenă a vitalităţii lor antropologice, culturale şi spirituale, a europenităţii lor funciar-tradiţionale şi, în mod special, cu vocaţia lor istorică de continuatori bimilenari ai fiinţării neîntrerupte în acest spaţiu spiritual-geografic încă din vremurile tracului Burebista, fiinţare atât de bine intuită şi săvârşită sub marele Voievod Mihai Viteazul la anul 1600, până la Actul Marii Uniri de la 1918, act ce a consfinţit definitiv bine-meritatul loc de naţiune europeană de sine stătătoare a românilor, în calitatea lor de apărători ai aspiraţiilor civilizatoare creştine la porţile orientale ale Bătrânului Continent”, declară Preasfinţitul Andrei, Episcop al Covasnei şi Harghitei.
După cum au precizat organizatorii, tematica acestui concurs va aborda sentimentele, atitudinea, mărturia, transfigurarea, speranţele şi mândria tinerilor în faţa acestui eveniment unic din viaţa ţării noastre şi a generaţiei lor.     
 
Regulamentul de organizare şi desfăşurare a concursului

Lucrările destinate jurizării aparţin următoarelor genuri literare: eseu, poezie, proză, teatru, publicistică.
Dimensiunile lucrărilor prezentate în concurs nu vor depăşi următoarele dimensiuni: eseu – 5-7 file A 4 dactilografiate la un rând şi jumătate; poezie – cel mult 10 poeme a câte o filă A4 poemul sau 2 poeme de dimensiuni mai mari; proză, teatru, publicistică – 5-7 file A4 care pot fi lucrări de sine stătătoare sau fragmente din lucrări de mai mari dimensiuni. 
Lucrările vor purta un motto de recunoaştere unic pentru fiecare din lucrările trimise. Alături de lucrările trimise, într-un plic sigilat, pe coperta căruia va fi menţionat motto-ul, se va regăsi numele real al autorului cu adresa acestuia    precum şi un număr de telefon sau adresa de email.
În ceea ce priveşte arta plastică, se vor juriza genurile pictură-desen în tehnicile: grafică, cărbune, tuş, acuarelă, tempera, acril, ulei, precum şi sculptură-artă decorativă. Pentru sculptură-artă decorativă, dar şi pentru pictură-desen, vor fi trimise, în format A3 color, reproduceri foto ale lucrărilor propuse jurizării.
Participanţii la acest concurs vor trebui să fie elevi în învăţământul preuniversitar (liceal sau profesional) sau    tineri aflaţi în contracte de muncă, dar care să nu depăşească vârsta de 25 de ani. În urma jurizării reproducerilor lucrărilor de arta plastică se vor stabili premianţii, care vor fi obligaţi în termen de 5 zile de la data comunicării rezultatului jurizării  să expedieze organizatorilor,  în original,  lucrările premiate, pentru a fi prezentate în cadrul unei expoziţii festive. Lucrările pot reveni, cu acordul autorilor, în proprietatea Universităţii „Spiru Haret”.
Adresa la care vor fi trimise lucrările este: Universitatea „Spiru Haret” Braşov, str. Turnului nr.7, cu menţiunea „Concurs Centenar”.
Termenul limită de expediere este: 20 aprilie 2018, inclusiv.

Nume mari în juriile celor două secţiuni

Juriile pe cele două genuri de artă vor fi compuse din artişti profesionişti de notorietate publică naţională şi internaţională şi vor decide câştigătorii premiilor, câte trei pentru fiecare din cele două secţiuni (literară şi artă plastică), care vor fi constituite în bani, diplome şi editare-tipărire sau vernisare, după caz.
Astfel, la secţiunea literatură juriul va fi compus din: Mircea Brenciu (preşedinte juriu), membru al Uniunii Scriitorilor din România, Iulian Cătălui, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Mircea Doreanu, membru al Uniunii Scriitorilor din România.
La secţiunea artă plastică juriul va fi compus din: Gabriel Stan (preşedinte juriu / foto), directorul Galeriei de artă „Kron-Art” Braşov, Nicolae Daicu, preşedinte filiala Braşov a U.A.P., dr. Alexanu Lungu, expert internaţional de artă, Waldemar Mattis Teutsch, artist plastic.
Decernarea premiilor se va efectua, în prezenţa mass-media naţională, în 9 mai 2018, în cadrul Sesiunii naţionale de comunicări „Centenar-România, anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri de la 1918 ”, care va avea loc la Biserica „Schimbarea la Față” de pe B-dul Saturn, din Braşov.             

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate.



 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Insigra Angajeaza

Curs BNR

Joi, 23 Sep 2021
Euro   Euro   EUR   4.9490   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.2218   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7704   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5640   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2383   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3310   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5304   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   139.3800   Scădere
Anunturi MyTEX

Credeţi că Braşovul are nevoie de o Sală Polivalentă?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

Cele mai comentate

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter