myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAŞOV. Regina Maria a adoptat „stilul Bran” în vestimentaţie şi „design” interior

  • Apreciez !Nu-mi place !+1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Săptămâna aceasta s-a deschis la Muzeul Naţional Bran - Secţia Etnografică în aer liber expoziţia „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei şi artei româneşti”. Cea mai iubită regină, care fascina lumea anilor 1900 şi care inspiră şi acum, e cunoscută pentru mândria cu care purta costumul popular românesc, dar puţini ştiu că, în stilul propriu pe care şi l-a creat, a fost influenţată de Bran, atât când vine vorba de vestimentaţie, dar şi de design interior. „Pe lângă «costumul viu colorat al ţării» regina Maria a adoptat şi o îmbrăcăminte stil Bran, care consta din rochii lungi albe, roşii sau cu imprimeuri florale, asortate cu văluri înfăşurate pe cap, vestimentaţie care apoi a fost preferată de suverană şi la reşedinţa de la Balcic. Exista şi un mobilier stil Bran, realizat din lemn de brad sculptat, ars şi băiţuit, cu o notă de rustic, conceput special de arhitectul Karel Liman pentru reşedinţa regală de la Bran”, a precizat Nicoleta Petcu, şef de secţie Muzeul Naţional Bran, specialist în mobilier istoric.

Imobiliare.ro

Adora costumul popular

Imagini istorice cu Regina Maria îmbrăcată în costum popular, chiar fotografii cu suverana României Mari la Bran, sunt prezentate într-un cadru superb oferit de pereții albi ai caselor bătrânești, prispele decorate cu măiestrie de meșterii brăneni și interioarele cu tezaurul lor de piese de patrimoniu care „vorbesc” despre frumusețea pierdută a satului de altădată. În casa cu ocol este prezentată expoziția documentară care cuprinde planșele originale realizate de studenții taberei de documentare și creație, coordonaţi de prof. univ. Alin M. Olărescu şi reprezintă dezvoltarea proiectului cultural „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești”, a cărui tematică a fost concentrată iniţial pe legătura specială pe care suverana a avut-o cu arta populară românească. Actualul proiect îl dezvoltă pe cel inițial în direcția valorificării stilului Reginei Maria în domeniul design-ului de interior, în mod precis, al design-ului de mobilier din lemn.
În această nouă etapă, proiectul pleacă de la șansa oferită artiștilor și studenților de a călători pe urmele Reginei Maria, începând cu o cercetare in-situ, în cadrul unei tabere de documentare și creație, care a fost organizată în perioada 9 – 18 iulie 2018, în locurile cele mai reprezentative pentru stilul Regina Maria, respectiv Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Național Peleș și Muzeul Național Bran. Această acțiune a fost concretizată prin realizarea proiectelor de design de obiect, prezentate în expoziția documentară, urmând ca în faza finală a proiectului să fie create piese de mobilier din lemn, având ca tematică reinterpretarea stilului Regina Maria.

„O lecţie de dragoste faţă de poporul român”

Expoziţia de la Bran e rezultatul unui proiect de cercetare local, al celor de la Muzeul Judeţean de Istorie, unde a fost prezentată prima dată expoziţia „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești”. „O expoziție despre Regina Maria organizată în muzeul satului brănean în Anul Centenarului este un omagiu adus, așa cum spuneau brașovenii la 1 decembrie 1920, reginei care în anii Războiului cel Mare «usucă lacrimile văduvelor și orfanilor, îmbărbătează pe cei deznădăjduiți, întinde ajutor și mângâiere celor ce zac în suferință și împrăștie binecuvântare pretutindenea unde își îndreaptă pașii și prin toate acestea cucerește cu un avânt irezistibil inimile populației țării întregi». O «vedem» pe regină lângă casele brănenilor ei şi primim o lecţie de dragoste faţă de poporul român. Regală şi democratică, medievală şi modernă, occidentală şi orientală, Regina Maria a avut propriul stil - eclectic, dar original - în tot ce a făcut. Urmărind munca membrilor taberei de documentare la Bran, Peleş, Pelişor şi Cotroceni, pentru mine este fascinant cum stilul artistic neconvenţional al reginei noastre câştigă an de an admiratori noi şi devine o sursă de inspiraţie plină de surprize frumoase pentru mediul artistic şi chiar, în cazul proiectului nostru, pentru inginerii şi designerii de mâine ai fabricilor şi atelierelor de mobilă din România”, a arătat, într-un comunicat de presă, Nicolae Pepene, curatorul expoziţiei, directorul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov.

„Argument irezistibil pentru asigurarea continuității Muzeului Național Bran”

 „Muzeul Național Bran a trebuit, la sfârșitul lunii mai 2018, să părăsească spațiile din Vama medievală în care își desfășura activitatea. Acum ne aflăm în faza de refacere a depozitelor de patrimoniu și de refacere a expoziției permanente din secția Istorie. Din aceste motive, activitatea muzeală se desfășoară, în prezent, numai în secția de etnografie în aer liber. Aici organizăm târguri de meșteri populari, expoziții și alte activități specifice. Cu prilejul taberei de documentare și creație, organizate în cadrul proiectului Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei românești, participanții au avut posibilitatea să cunoască patrimoniul nostru, în special piesele de mobilier care provin din fondul regal aflate în colecția Muzeului Național Bran. Expoziția organizată în secția etnografică în aer liber a Muzeului Național Bran poate fi asociată cu o călătorie peste timp a suveranei în satele brănene, demonstrând încă o dată calitatea de ambasador a reginei noastre atât pentru Bran și brăneni, cât și pentru valorile autentice ale artei populare românești. Dragostea reginei pentru Bran este un argument irezistibil pentru asigurarea continuității Muzeului Național Bran. Pentru mine, Regina Maria este regina neamului românesc”, afirmă Ion Mihai Gorgoi, directorul Muzeului Național Bran.
Expoziţia va rămâne deschisă până pe 9 septembrie.

Expoziţie finală la Muzeul Naţional Cotroceni

Expoziția finală, care va cuprinde și piesele de mobilier inspirate de mobilierul fostelor reședințe regale, va fi deschisă la Muzeul Național Cotroceni, în 29 octombrie 2018, cu ocazia aniversării zilei de naștere a Reginei Maria. Activitatea finală a proiectului va cuprinde expoziția outdoor de fotografie istorică a proiectului inițial, selecții din expoziția documentară și expoziția principală al cărei discurs muzeal va fi concentrat pe piesele realizate de grupurile proiectului și povestea design-ului acestora.  Experiența proiectului va fi prezentată într-un catalog care va conține prezentarea proiectului, o prezentare a stilului Regina Maria însoțită de imagini istorice, prezentarea surselor de documentare privind design-ul pieselor de mobilier realizate în cadrul proiectului, schițele și alte rezultate ale taberei de documentare și creație, piesele realizate de către participanți și povestea acestora.
Pentru promovarea proiectului, expoziția de fotografie istorică, realizată în cadrul proiectului inițial, și expoziția documentară au fost prezentate la Muzeul Național Cotroceni, în perioada 18 iulie – 19 august 2018; expoziția de fotografie istorică a fost prezentată în Piața Unirii din Râșnov, începând cu Festivalul de Film și Istorii Râșnov, ediția a X-a – 2018.  Expoziția documentară a fost prezentată în cadrul Sesiunii Științifice Naționale ,,Stroești-Argeș”, ediția a 46-a, desfășurată sub egida Comitetului Român de Istoria și Filozofia Științei și Tehnicii al Academiei Române, și urmează să fie prezentată în cadrul Târgului Internațional de Mobilier şi Accesorii BIFE-SIM București 2018.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
Insigra Angajeaza

Poza zilei

 
Optimac

Citește ziarul

Radio TexFm


Anunturi MyTEX
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Mie, 26 Feb 2020
Euro   Euro   EUR   4.8074   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.4186   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7166   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5312   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2484   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3222   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4580   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   141.7100   Scădere
Anunturi MyTEX

Credeţi în eficienţa tratamentului anti contravirus propus de Biserica Ortodoxă Română?

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter