myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Cei mai talentați copii instituționalizați se întrec la Bran. Sava Negrean Brudașcu le va fi alături

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

150 de copii instituționalizați din 18 județe ale țării se vor întrece sâmbătă,  începând cu ora 11.00, pe Platoul Inima Reginei Maria din Bran, pentru trofeul al celei de-a IV-a ediții a Festivalului Național de Folclor al Copiilor Instituționalizați „Răsună Cetatea”, organizat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov, în parteneriat cu Compania de Administrare a Domeniului Bran și Primăria Bran. „Prin acest festival dorim să contribuim la descoperirea, promovarea și popularizarea celor mai talentați copii instituționalizați din instituții publice și private din țară în interpretarea calitativă a muzicii populare şi a folclorului românesc și să demonstrăm că tinerii din centrele de plasament nu sunt delincvenți, nu sunt niște paria ai societății actuale, deși sunt destui care alimentează aceste percepții. Vrem să arătăm că ei sunt la fel ca orice alt copil din familie, trăind însă drama de a nu fi alături de familiile lor biologice, din motive ce nu țin de ei”, afirmă Julieta Gârbacea, director executiv al DGASPC Brașov.

La fiecare secțiune a festivalului s-au putut înscrie, la etapa de preselecţie, copii cu vârste între 10 și 18 ani, care beneficiază de o măsură de protectie specială la servicii rezidențiale sau la asistenți maternali profesioniști din subordinea direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului, a serviciilor publice locale sau a organismelor private acreditate din țară. La finalul perioadei de înscriere, îşi depuseseră candidatura pentru un loc pe scena celei de-a IV-a ediţii a Festivalului Naţional „Răsună Cetatea” 18 copii la secţiunea interpretare, 7 ansambluri vocale şi 11 ansambluri de dansuri populare. În final, pe 22 iunie 2019 vor evolua, în faţa celor prezenţi pe Platoul Inima Reginei Maria din Bran, copii reprezentând județele Arad, Botoşani, Braşov, Buzău, Caraş-Severin, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Harghita, Olt, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea.

Pentru fiecare secțiune în parte se vor oferi premiul I, II și III, iar marele premiu al festivalului, Trofeul „Răsună Cetatea”, va fi oferit interpretului/ansamblului care va obţine cel mai mare punctaj din partea juriului, indiferent de secțiune. Trofeele ce vor fi acordate celor zece premianți sunt personalizate și sunt realizate de copiii cu dizabilități de la Complexul de Servicii Brădet.

Dorinței DGASPC Brașov de promovare și popularizare a celor mai talentați copii instituționalizați din instituții publice și private li s-au alăturat, pro-bono, personalități marcante ale folclorului românesc. Astfel, ediția din acest an va fi închisă cu recitalul extraordinar al solistei Sava Negrean Brudașcu. Recitaluri vor susține și reprezentanții zonei Branului – Andreea Jitea, Liliana Oncioiu, Ionel Letcă, Ionela Bran, ansamblurile „Zestrea Branului” și „Plaiuri moeciene” -, Radu Adam și câștigătorul ediției din 2018 a festivalului, Radu Filip (DGASPC Vâlcea).

Ateliere de creație și târg cu produse create de copii

Festivalul Național de Folclor al Copiilor Instituționalizați „Răsună Cetatea” ediția 2019 se va desfășura tot sub motto-ul „Explorăm tradițiile populare”. În zona special rezervată activităților conexe se vor desfășura, în intervalul 11.00 - 15.00, mai multe ateliere de lucru susținute de meșteșugari brașoveni (atelier de cusut și brodat, atelier de croșetat, atelier pictură icoane pe lemn), atelier de desenat și face-painting. Cei interesați să participe la aceste ateliere vor învăța să coasă, să realizeze păpuși din lână sau picturi pe lemn, să prelucreze lemnul și se pot bucura de realizarea propriilor semne de carte cu însemnele Festivalului. Copiii, și nu doar ei, vor pleca de la aceste ateliere nu numai cu plăcerea realizării lucrului manual și a descoperirii tradițiilor populare specifice zonei, dar și cu bucuria de a lua acasă obiectele create de ei înșiși.
De asemenea, cei prezenți la festival vor putea achiziționa produse realizate de copiii din centrele de plasament din Brașov și din țară, cu ocazia Târgului „Răsună Cetatea”.
Organizarea acestui eveniment s-a făcut exclusiv din sponsorizări, bugetul total fiind de aproximativ 30.000 de lei.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
deepawali

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Insigra Angajeaza

Curs BNR

Ma, 02 Mar 2021
Euro   Euro   EUR   4.8747   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0535   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6329   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4161   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2316   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.2041   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4924   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   134.1400   Scădere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Anunturi MyTEX
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că ne vom confrunta cu o situaţie de lockdown de Paște?

Campanii Publicitare Outdoor
                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter