myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Baroc transilvănean cu instrumente istorice

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Citiți și:

BRAȘOV. Evenimente de excepție, cele mai multe cu intrare liberă

 

Primul week-end plin al Festivalul Musica Barcensis 2019 se deschide astăzi cu un concert susținut de Ansamblul Baroc Transylvania în Biserica Evanghelică din Codlea. Intrarea la concertul care începe la ora 18.00 este gratuită.
Ansamblul Baroc Transylvania este alcătuit din Zoltán Majó – flaut drept, Mátyás Bartha – vioară, Ciprian Câmpean – violoncel, Erich Türk – clavecin.

Programul concertului:

    Johann Sebastian Bach (1685-1750) – Triosonata în Do Major, BWV 1032 – Vivace – Largo e dolce – Allegro

    Georg Philipp Telemann (1681-1767) – Partita în si minor, TWV 41:e1 pentru flaut drept și basso continuo – Andante – Vivace- Presto – Vivace – Siciliana – Vivace – Presto

    Johann Sebastian Bach (1685-1750) – Suita pentru violoncel solo în Sol Major, BWV 1007 – Sarabande – Menuett I&II – Gigue

    Louis Nicolas Clerambault (1676-1749) – Suite du deuxieme ton – Plein jeu – Trio – Basse de Cromorne – Flutes – Caprice sur les grands jeux

    Georg Philipp Telemann (1681-1767) – Sonata în Sol Major, TWV 44:G10  pentru vioară și basso continuo – Andante – Allemanda: Allegro – Adagio –  Giga:Vivace

    Luigi Boccherini (1743-1805) – Fandango (din cvintetul nr. 4 în Re Major, G. 448) (1798)

Ansamblul Baroc „Transylvania” înfiinţat în 1995, se dedică muzicii baroce, cu precădere celei autohtone, folosind copii ale unor instrumente istorice. Abordează însă şi muzica contemporană din Transilvania, interpretând în primă audiţie absolută mai multe lucrări ale compozitorilor Hans Peter Türk, Adrian Borza, Dan Voiculescu, Adrian Pop şi Cornel Ţăranu. Succesul activităţii ansambului baroc „Transylvania” este confirmat de cele trei CD-uri şi un DVD editate, transmisii radio şi TV repetate şi o activitate concertistică bogată (peste 450 de apariţii publice). În afară de participarea la festivaluri din România, la ceremonii şi recepţii organizate de Preşedinţia României sau misiuni diplomatice, ansamblul a efectuat numeroase turnee în străinătate (Germania, Olanda, Elveţia, Austria, Italia, Belgia, Ungaria, Republica Moldova). A concertat în locuri precum Concertgebouw Amsterdam, Gasteig München şi a participat la festivalul de muzică veche „Landshuter Hofmusiktage”, Germania.

Artiști de marcă

Zoltán Majó a fost flautist în orchestra Operei Române din Cluj. Pasiunea lui pentru muzica veche l-a condus şi la flautul drept. A urmat cursuri în acest domeniu la Budapesta, Sopron (Ungaria) şi Thun (Elveţia) cu Sabine şi Tuomas Kaipainen/ CH şi Anneke Boeke/ NL. Neobosit promotor al muzicii vechi autohtone, a cântat în mai multe formaţii de muzicã veche şi a efectuat numeroase înregistrări cu instrumente de epocă. Este fondator şi conducător artistic al ansamblului de flaute drepte “Flauto dolce”. De asemenea predă flaut drept la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” şi la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj.

Mátyás Bartha a studiat vioara la Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj (clasa prof. István Ruha) şi la Academia de Muzică din Budapesta cu prof. Sandor Devich. A câştigat numeroase premii la concursuri de muzică de cameră, printre altele un premiu special pentru cea mai bună interpretare a unui cvartet de Bartók. Din 2001 este angajat al orchestrei simfonice din Basel (Elveţia). Are o bogată actvitate concertistică în diverse formaţii camerale sau în calitate de solist, care include apariţii pe scene europene şi sudamericane.

Ciprian Câmpean a studiat violoncelul la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, din Cluj-Napoca, clasa profesorului Vasile Jucan. În prezent este angajat al Filarmonicii de Stat ”Transilvania”, Cluj-Napoca. Pasionat de muzica barocă, a devenit membru al formațiilor „La Follia” și „Ansamblului Baroc Transilvania”, alături de care a realizat numeroase înregistrări pentru radio și pentru televiziune. Ca violoncelist baroc a urmat cursuri de specializare în muzică veche cu Mira Glodeanu, Bruno Cocset, James Munro, Frederick Haas, în cadrul cursului de măiestrie „Académie de Sable”. În 2015 a obținut diploma de master în muzică veche, specializarea violoncel baroc, la Haute École de Musique din Geneva, clasa maestrului Bruno Cocset.

Erich Türk a fost organist şi dirijor de cor la Biserica Evanghelică din Mediaş. În prezent este lector universitar la Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj, unde predă orgă, clavecin, bas cifrat şi muzică de cameră. A studiat orga la Cluj (cu Ursula Philippi) şi la Viena (cu Mihai Rădulescu), iar clavecinul cu Ilton Wjuniski şi Gordon Murray. A participat la numeroase cursuri de măiestrie în Germania, Franţa, Elveţia, Portugalia şi la Moscova. În calitate de solist, dirijor de cor sau membru al unor formaţii de muzică de cameră are o bogată activitate concertistică, iar în 2000 este laureat al concursului internaţional de orgă “J.S. Bach” din Bruges (Belgia). În 2004 obţine titlul de doctor în muzică cu o disertaţie despre stilistica construcţiei de orgi.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Grand Hotel

Curs BNR

Lun, 29 Noi 2021
Euro   Euro   EUR   4.9490   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3853   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8544   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.7366   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2474   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4429   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5304   Stagnare
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   134.3200   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Consideraţi că este necesară construirea unei parcări subterane în fața Gării Brașov?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter