myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. „Nebunie dulce” la Biserica Neagră

  • Apreciez !Nu-mi place !-1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

La a X-a ediție a Festivalului Musica Barcensis, Biserica Neagră este pentru al doilea an consecutiv gazdă a unor concerte speciale. De altfel, Biserica Neagră - care comemorează anul acesta 330 ani de la marele incendiu după care a fost denumită astfel - este polul principal al concertelor lunii iulie, dedicate barocului.

Astăzi, de la ora 18.00, primul concert din Festivalul Musica Barcensis 2019 în impunătorul lăcaș de cult aduce în fața spectatorilor Ansamblul baroc Follia Suavissima. La acest concert locurile sunt limitate, iar intrarea se face cu bilete ce pot fi achiziționate de la casieria Bisericii Negre.  Prețul biletului este 12 lei. Numărul de locuri este de 170. Intrarea se va face prin portalul vestic (principal).

Ansamblul baroc Follia Suavissima este alcătuit din Irina Fârtat – vioară barocă, Emilie Mory – vioară barocă, Phillip Boyle – trombon, Steffen Schlandt – orgă.

Ansamblul va prezenta un program muzical aparținând stilului denumit Stylus Fantasticus al secolului al XVII-lea. Acest stil extravagant și imaginativ, cu stările sale intense și rapid schimbătoare, a împins granițele muzicii de cameră, atât în ceea ce privește virtuozitatea tehnică, cât și în expresivitate și în muzica de ansamblu. Inspirați de tocatele și fantasiile de orgă improvizate, compozitori precum Antonio Bertali, Dario Castello și Biagio Marini au căutat să creeze un stil similar, improvizat, de muzică de cameră, intercalat cu idei excentrice, armonii picante și cromatice, și basso ostinato.

Ansamblul își ia numele din acest stil. „Follia suavissima”, adică „nebunie dulce”, este o descriere scurtă, dar exactă a Stylus Fantasticus, dar amintește și de o colecție de sonate trio din 1672 intitulată „Prothimia Suavissima”. Această colecție, atribuită unui misterios „J.S.A.B.”, se află la baza programului de concert. Membrii ansamblului sunt reuniți de pasiunea pentru studiul și interpretarea muzicii vechi, fiecare dintre ei având studii de specialitate în domeniu la universități din Elveția și Germania.

Follia Suavissima va interpreta acest program pe instrumente istorice. Alături de viorile de tip baroc și trombonul baroc, instrumentul cel mai remarcabil al concertului este orga de la Rupea din secolul al XVII-lea care se afla la momentul actual in Biserica Neagră. Fiind unul dintre puținele instrumente de acest fel din România, își păstrează acordajul original (la=467 Hz) și temperamentul istoric, oferind muzicii culoarea foarte specială pe care ar fi avut-o la vremea respectivă.

Patru artiști consacrați

Ansamblul baroc Follia Suavissima este format din patru muzicieni consacrați, care activează în diferite orchestre și ansambluri muzicale internaționale baroce.

Irina Fârtat, originară din Buzău, România este masterandă a Departamentului de Muzică Veche al Haute Ecole de Musique în Geneva, unde studiază vioara și viola barocă, cu Florence Malgoire. Activează în numeroase orchestre și ansambluri de renume și se implică in diferite proiecte de muzică veche, clasică și contemporană, în Elveția, Austria, Germania, Italia, ș.a.

Canadianca Emilie Mory a studiat vioara modernă la Royal Conservatory în Scoția și pe cea barocă la Haute Ecole de Musique în Geneva. Emilie oferă concerte în toată Europa, atât cu vioară baroc cât și cu vioară modernă, viola sau fidulă în ansambluri diverse.

Phillip Boyle este un muzician independent care s-a născut în Norvegia și a studiat trombonul clasic și pedagogia la Universitatea din Stavanger, alături de profesorul Kristian Svensen, iar la Basel trombonul vechi cu profesorul Charles Toet, obținând un master de performanță la Schola Cantorum Basiliensis. Colaborează cu diverse orchestre, ansambluri și coruri, dar mai ales cu ansamblul său de muzică de cameră Viatoribus.

Steffen Schlandt este organistul Bisericii Negre, profesor asociat de clavecin și orgă al Facultății de Muzică din Brașov și profesor coordonator al orchestrei Liceului de Muzică „Tudor Ciortea”. A urmat cursurile facultății de muzică din Cluj, la secția orgă, la profesoara Ursula Philippi și a studiat cu profesor Christoph Bossert muzică bisericească la Facultatea de Muzică din Trossingen (Germania) și dirijat coral și de orchestră la Würzburg. Ca organist a concertat în numeroase țări din Europa precum Germania, Franța, Elveția, Suedia, Italia, Croația, Ungaria, România, Israel și Portugalia.

Citiți și:

BRAȘOV. Evenimente de excepție, cele mai multe cu intrare liberă

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
PERSPECTIVE PERSONALMANAGEMENT

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 05 Aug 2022
Euro   Euro   EUR   4.9264   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.8175   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8439   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0450   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2503   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.7386   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5188   Stagnare
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   124.8100   Creștere
Anunturi MyTEX

Credeţi că în iarna care vine vom avea probleme în aprovizionarea cu gaze şi energie electrică?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter