myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Ansamblul Baroc Transylvania la Biserica Evanghelică din Râșnov

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

La a X-a ediție a Festivalului Musica Barcensis 2019, al doilea week-end plin al se deschide sâmbătă cu un concert susținut de Ansamblul baroc Elena & Paul Cristian & Klaus Philippi în Biserica Evanghelică din Râșnov. Intrarea la concertul care începe la ora 18.00 este gratuită. Ansamblul Baroc Transylvania este alcătuit din Elena Cristian – vioară, Paul Cristian – orgă, Klaus Philippi – oboi.

Născută în localitatea Prejmer din județul Brașov, Elena Cristian a absolvit Liceul de Artă din același județ în anul 1997, la clasa de vioară a D-nei profesoare Marinela Mugea. În anul 2002 a absolvit cursurile Facultății de Muzică din cadrul „Universității Transilvania” din Brașov la secția Interpretare Instrumentală, iar în anul 2005 cursurile de Masterat – specializarea Solistică Instrumentală – la clasa de vioară a prof. univ. dr. Octavian Rațiu și la clasa de muzică de cameră a maestrului Aurel Niculescu și a prof. univ. dr. Stela Drăgulin.
Între anii 1992-2003 a obținut premii și mențiuni la toate olimpiadele și concursurile la care a participat, atât la vioară, dar și cu Quartetul Silvestri. Din anul 1992 susține o bogată activitate concertistică în țară și străinătate, atât ca solistă, cât și în ansambluri de muzică de cameră sau orchestră. În această perioadă a participat la numeroase cursuri de măiestrie la vioară și muzică de cameră în România, Croația, Germania sau Suedia. Repertoriul violonistei Elena Cristian cuprinde lucrări ce se încadrează în toate orientările stilistice, de la muzica veche, până la cea contemporană.
Din anul 2001 este angajată a Filarmonicii „Gheorghe Dima” din Brașov, în funcția de artist instrumentist-vioară. Între anii 2004-2006 a activat ca profesor asociat la Facultatea de Muzică din Brașov, disciplina vioară.
Între anii 2003-2010, a fost doctorand la Universitatea Națională de Muzică din București, sub îndrumarea prof. univ. dr. Dan Buciu. În anul 2010 a susținut teza de doctorat cu titlul „Interferențe ale gândirii muzicale enesciene și a celei bartókiene, reflectate în creațiile pentru vioară solo și cu pian ale celor doi compozitori”.

Paul-Alexandru Cristian s-a născut la Brașov în anul 1976. A studiat pianul la Liceul de Muzică din Brașov cu prof. Mirra Popescu. Din anul 1995 a început studiul orgii cu prof. Eckart Schlandt la Facultatea de Muzică a Universității “Transilvania” Brașov, obținând în anul 2000 diploma de licență. Pe perioada studiilor a participat la cursuri de măiestrie artistică pentru orgă cu profesorii Ludger Lohmann și Christoph Krummacher, cursuri de clavecin și continuo cu profesorii Jesper Christensen și Maria Bräutigam, cursuri de improvizație cu prof. Martin Strohhäcker, cursuri de interpretare a muzicii baroce cu Jan Kleinbussink. În perioada 2001 – 2004 a urmat cursuri de masterat în orgă la Conservatorul din Lausanne (Elveția) la clasa prof. Jean-Christophe Geiser, unde a absolvit în urma unui recital susținut la Catedrala din Lausanne în iunie 2004. Dintre numeroasele recitaluri susținute în România și străinătate menționăm pe cele susținute la Lausanne, Brașov, Sibiu, Istanbul, Roche (Elveția). Pe lângă activitatea de organist, susține o bogată activitate camerală în mai multe formații de muzică veche („Codex”, „Georgius”) cu care a  participat la festivalul de artă medievală. În perioada 2002 – 2004 a fost organist titular la biserica La Sallaz/Vennes din Lausanne (Elveția), din 2004 fiind organist la biserica evanghelică Bartolomeu din Brașov.

Klaus Philippi s-a născut la Sibiu în anul 1987 și este membru al orchestrei Filarmonicii de Stat din acelasi oraș. La vârsta de 12 ani și-a îndreptat curiozitatea asupra oboiului, realizând primul contact cu acest capricios instrument de suflat sub îndrumarea lui Christine Luthi, originară din Elveția și domiciliată la Sibiu între anii 2000-2002. În ultimii patru ani înainte de obținerea Diplomei de Bacalaureat ca elev al Colegiului Național „Samuel von Brukenthal” Sibiu, Lucia Dobri i-a fost profesoară pentru disciplina oboi, acordându-i ajutorul necesar pentru a putea concura cu succes la examenul de admitere al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Din toamna lui 2006, Klaus Philippi a devenit student al renumitului profesor Aurel Marc, cel care l-a sprijinit considerabil pentru a-și îmbunătăți nivelul tehnic de stăpânire al oboiului. A promovat examenul de șicență în anul 2010.

Datorită deciziei de a-și continua studiile universitare peste hotare, a participat la examene de admitere ale mai multor instituții de învățământ muzical din străinatate, reușind în octombrie 2011 să se înscrie la cursurile Universității de Muzică „Carl Maria von Weber” din Dresda, unde Jens Prasse și Sibylle Schreiber i-au fost profesori de oboi. Tot aici și-a dezvoltat pasiunea pentru muzica de cameră, activând ca membru al unui cvintet de suflători și participând  în septembrie 2012 la cea de-a 36-a Academie Internațională de Muzică de Cameră din Mânăstirea Frenswegen Nordhorn/Germania, cunoscând metodica de interpretare a profesorilor Klaus Becker (oboi), Georg Klutsch (fagot), Norbert Kaiser și Johannes Peitz (clarinet).
Interesat în mod special de muzica barocă, a participat în repetate rânduri la cursurile conduse de către maeștri în muzica veche precum clavecinistul și muzicologul Ludger Remy sau dirijorul Hans-Christoph Rademann.
În primăvara anului 2010, Klaus Philippi a făcut parte din ansamblul ,,Icon Arts, ansamblu invitat să susțină un concert la Muzeul Național de Geologie București în cadrul Săptămânii Internaționale a Muzicii Noi. Între anii 2006-2011 a fost membru permanent al Sibiu Youth Orchestra.
Fiind un artist cu talent jurnalistic, respectiv un pasionat ascultător al concertelor oferite de către muzicienii oaspeți pe scena sibiană, Klaus Philippi își pune în practică plăcerea de a relata în scris despre cele auzite, presa în limba germană din România fiind platforma lui de experiment.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
0 #1 Raoke Kaka 21-07-2019 12:37
Madam Jighira, de când se scrie cuvântul doamnă „D-na”?
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
MB RAD Construct - Radiatoare Industriale

Citește ziarul

Radio TexFm


Insigra Angajeaza

Curs BNR

Vi, 22 Oct 2021
Euro   Euro   EUR   4.9467   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.2501   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8655   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.6354   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2435   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4449   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5292   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   136.0100   Scădere
Anunturi MyTEX

Credeţi că se va realiza noul Spital Regional de Urgență al Brașovului?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

Cele mai comentate

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter