myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Titlul de Cetățean de Onoare” pentru scriitorul Ion Popescu Topolog

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Se acordă titlul de „Cetăţean de Onoare al Municipiului Braşov” domnului Popescu Ion Topolog în semn de respect şi recunoştinţă pentruprestigioasa activitate. Decizia a fost luată ieri, în ședința consiliului Local Brașov, după ce a fost analizată solicitarea venită din partea Ligii Scriitorilor Români Filiala Braşov.

MyTex - Stiri Online Brasov

Acum în vârstă de 86 de ani, scriitorul ion Popescu Topolog este absolvent al Facultății de Filologie, specialitatea română-istorie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În  anul 1956 ocupă funcția de ziarist la ziarul Făclia din Cluj, fiind totodată și profesor de limba și literatura română la Liceul Șt. O. Iosif din Rupea, unde a predat până în anul 1960. 

După cum se arată în se arată și în raportul care însoţeşte propunerea de acordare a titluliui de Cetăţeande Onoare al Braşovului, timp de 2 ani este secretar studii muzicale la Teatrul Muzical Brașov urmând ca din 1962 să fie profesor la Colegiul Național Andrei Șaguna până în 2001. În perioada 1991-1996 devine directorul aceluiași colegiu.

În anul 1996 predă Estetică pentrul anul IV de studii la Facultatea de Filologie Brașov, devenind profesor colaborator. În 1998 este director fondator al Editurii și Revistei Dealul Melcilor, iar din 2002 până în 2004 lector universitar la Facultatea de Jurnalism a Universității Româno-Canadiene din Brașov.

În privința activităților culturale se remarcă prin funcția de președinte al Comisiei de Cultură, Învățământ, Culte, Știință, Sport din cadrul Consiliului Local al Municipiului Brașov în perioada 1990-2000. Timp de 4 ani (2000-2004) este secretar al Comisiei de Cultură, Învățământ, Culte, Știință din cadrul Consiliului Județean Brașov. De asemenea, este inițiatorul multor acțiuni culturale în Grecia la Atena și Salonic. 

În ceea ce privește activitatea literară și științifică, Ion Popescu Topolog este autorul multor lucrări precum romane, povestiri, poeme. Prima lucrare importantă este romanul istoric „Lovituri din umbră” publicat în 1967. Anul următor publică la Editura pentru Literatură, Colecția Luceafărul povestirile „O parte din continent”.

Alte lucrări de seamă sunt romane precum Denisa, Torna Torna Fratre, Pașii, Cicoarea, Urmașii lui Euclid, Chemarea țărmului la Acvileia, Tatăl și Fiul. Totodată a scris și publicat numeroase lucrări științifice în reviste precum Luceafărul, Tribuna, Astra, Argeș, Convorbiri Literare, Gazeta de Transilvania, Transilvania, Contemporanul, România Literară.

A primit în mai multe rânduri distincții ale Filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România. În anii 1977, 1995 și 2005 i se acordă Premiul pentru proză. În 1982 primeşte Premiul la literatură pentru copii iar în 2004 Opera Omnia. Premiul „Cartea anului 2015” îl primeşte pentru romanul Judith.

Prin prisma activităților sale, domnul profesor-scriitor Ion Popescu Topolog este un important reprezentant al culturii brașovene și o personalitate emblematică a Municipiului Brașov.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Comprest - Colecteaza Separat!

Citește ziarul

Radio TexFm


Insigra Angajeaza

Curs BNR

Ma, 26 Mai 2020
Euro   Euro   EUR   4.8415   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.4172   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.4384   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5621   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2505   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1804   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4754   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   138.5500   Creștere
Anunturi MyTEX

Va obţine Marcel Ciolacu postul de preşedinte al PSD?

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter