myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Slujbă specială și rară, în această seară, la o biserică de parohie

  • Apreciez !Nu-mi place !-1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

După cum v-am informat așa, mai multe biserici din Braşov găzduiesc până duminică un festival internaţional de muzică bizantină, inedit fiind că, în lăcaşurile de cult partenere, se oficiază slujbe de liturghie în care răspunsurile la strană sunt date de psalți greci, libanezi, sârbi şi români sau coruri psaltice renumite.
Mai mult, în Biserica Schimbarea la Faţă din Braşov (Bulevardul Saturn 33 - de la „Micșunica”) - foto, în această seară, de la ora 21.00, va începe o slujbă mai specială: o „priveghere de toată noaptea”, în care răspunsurile la strană le vor da Corul Academic Byzantion și „Părinţii de la Nea Skiti”.

MyTex - Stiri Online Brasov

Privegherea de toată noaptea (în grecește: agrypnia, „fără somn”; în slavonă: vsenoshnoe bdenie) este o combinație din mai multe slujbe a cărei structură diferă foarte mult în funcție de tradiția locală și regională. În tradiția bizantină, această slujbă durează toată noaptea fiind formată din întreg ciclul liturgic, culminând cu Sfânta Liturghie. În tradiția slavă, ține mai puțin și conține, de obicei, Vecernia (sau Pavecernița Mare), Utrenia și Ceasul Întâi.

Una din caracteristicile distinctive ale Privegherii este aceea că Vecernia Mică (diferită atât de Vecernia Mare și de cea Zilnică) se slujește la începutul serii (deși de obicei aceasta se slujește doar în catedrale și mănăstiri). Această practică își are originea în aceea că monahii slujeau această formă prescurtată a Vecerniei la ora canonică (apus), apoi luau masa și mai târziu începeau să slujească Privegherea de toată noaptea (care conține versiunea completă a Vecerniei).
În tradiția bizantină, Privegherea de toată noaptea conține Vecernia Mare inclusiv Litia și Artoklasia, Utrenia, Ceasurile Întâi, al Treilea, al Șaselea și se încheie cu Sfânta Liturghie. Dacă Sfânta Liturghie se slujește imediat, se pot omite Ceasurile.
Din cauza lungimii ei, Privegherea de toată noaptea este rareori slujită în parohii, dar este slujită în alte locuri, în special în zilele de sărbătoare mare. Totuși, se slujește frecvent în mănăstiri, în special la zile de sărbătoare mare sau de hramul comunității, cum este cazul, la Brașov, al Mănăstirii Sf Efrem cel Nou, care se ridică între Cristian și Brașov.

Citiți și:

BRAȘOV. Cinci zile de „Imperiu Bizantin”

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
0 #1 Raoke Kaka 13-09-2019 20:15
Cine plătește transportul și restul de cheltuieli ale acestor țambalagii de-ai bisericii? De la buget, nu? Nu mai bine ar plăti credincioșii direct din buzunarul lor? Vrei să-ți cânte libanezu, plătești biletul de intrare la spectacol. Și atunci se pot organiza privegheri și vecernii săptămânal. Cât timp credinciosul marcă banul, cântă sârbul și libanezul până răgușesc.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Arlis Serv Construct

Curs BNR

Vi, 29 Mai 2020
Euro   Euro   EUR   4.8426   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3517   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3509   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5273   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2496   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1635   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4760   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   138.8600   Creștere
Anunturi MyTEX

Sunteţi mulţumiţi de ritmul lucrărilor la pasajul Fartec?

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter