myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Și întârziații au un sfânt ocrotitor. E chiar unul dintre Apostoli

  • Apreciez !Nu-mi place !-3
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

În Evul Mediu, el a fost considerat patronul arhitecților, zidarilor și al pietrarilor, iar în zilele noastre este considerat „sfântul întârziaților”. În 6 octombrie și în prima duminică de după Paști (care are dată mobilă), Biserica Ortodoxă își pomenește pe Sf. Apostol Toma. Este cunoscut ca Toma necredinciosul, deși e și el mărturisitor al Învierii Mântuitorului și al dumnezeirii Sale. Deși află de la ceilalți Apostoli că Hristos a înviat: „Am văzut pe Domnul!”, adoptă atitudinea celui căruia nu-i vine să creadă: „Dacă nu voi vedea, în mâinile Lui, semnul cuielor, și dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor, și dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede”. Dar el nu este necredincios în sensul că refuză să creadă că Hristos a înviat. El nu se îndoiește de acest lucru. Sfântul Chiril al Alexandriei afirmă că atunci când Toma spune: „Dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor nu voi crede...”, el spune de fapt: „Nu voi crede că El mai poate fi văzut, de nu voi pune degetul meu în urma cuielor”. Hristos, pentru a-l încredința pe Toma că natura umană nu a fost desființată prin Înviere, Se arată după opt zile din nou Apostolilor și îi spune lui Toma: „Adu degetul tău încoace și vezi mâinile Mele și adu mâna ta și o pune în coasta Mea și nu fi necredincios, ci credincios”. Iar Toma mărturisește: „Domnul meu și Dumnezeul meu”.
Interesant este că între Apostoli Toma este mereu un întârziat. Nu este prezent la prima arătare a Domnului ucenicilor și nici la Adormirea Maicii Domnului. A fost rânduiala lui Dumnezeu că Toma să întârzie, ca prin pipăirea urmelor cuielor din trupul lui Hristos și a coastei Lui să se dea o dovadă și mai hotărâtă despre învierea Sa. Tot prin pronie divină, Apostolul Toma nu a fost prezent la înmormântarea Maicii Domnului. Sosind trei zile mai târziu, a cerut să se deschidă mormântul Maicii Domnului pentru a-i săruta mâinile acesteia, dar intrând în mormânt, l-a aflat gol. Așa am aflat că Maica Domnului nu a fost supusă stricăciunii. Însă, dacă Sfântul Toma este numit ocrotitorul întârziaților, teologii precizează că nu este ocrotitor al celor care întârzie din comoditate, ci din dumnezeiască rânduială.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
0 #1 Raoke Kaka 06-10-2019 10:46
Alt articol despre paraziți?
Când o să citim și noi că paraziții nu mai primesc bani de la buget? Că „afacerile” bisericești sunt impozitate ca toate afacerile.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
MB RAD Construct - Radiatoare Industriale

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Mie, 08 Iul 2020
Euro   Euro   EUR   4.8406   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.2942   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3770   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5591   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2478   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1562   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4750   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   136.0700   Scădere
Anunturi MyTEX

Credeţi că şi alte ţări vor lua măsuri împotriva cetăţenilor români care vor să le tranziteze?

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter