#

myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Două opere într-un singur spectacol extraordinar

  • Apreciez !Nu-mi place !-1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Pentru că ne aflăm în apropierea Sfintelor Sărbători ale Paștelui, Opera Brașov prezintă sâmbătă, 16 aprilie 2022, la ora 18.30, în Sala Operei, un spectacol extraordinar alcătuit din două opere ce se încadrează în curentul verist: „Cavalleria Rusticana” de Pietro Mascagni și „Paiațe” de Ruggero Leoncavallo.
Drama pe care o trăiesc personajele din opera „Cavalleria Rusticana” se petrece în ajunul sărbătorilor pascale. Libretul operei e inspirat după nuvela scriitorului Giovanni Verga. Pietro Mascagni a compus această operă pentru un concurs componistic de opere într-un act, desfășurate într-un decor unic. Muzica și desfășurarea acțiunii au o puternică individualitate etnică, acțiunea petrecându-se în Sicilia. Drama pasională se desfășoară rapid, cursiv, cu accente pasionale profunde. În distribuție: Santuzza – Carmen Topciu (debut), Lola – Anca Panait, Turiddu – Daniel Magdal (invitat), Alfio – Cătălin Țoropoc (invitat), Mama Lucia – Sonia Hazarian.
Mezzosoprana Carmen Topciu debutează sâmbătă, la Opera Brașov, în rolul Santuzza din „Cavalleria Rusticana” după ce, în luna martie, a cântat pe mari scene lirice ale lumii: la Teatro Petruzzelli din Bari, unde a interpretat rolul Amneris din opera „Aida” de G. Verdi și, apoi, la Opera din Sydney, a fost Elisabetta din opera „Maria Stuarda” de G. Donizetti.
Tenorul Daniel Magdal, invitat sâmbătă pentru rolurile Turiddu din „Cavalleria Rusticana” și Canio din „Paiațe”, este, din 2018, solist al Operei Naționale București. Evoluția sa spectaculoasă l-a purtat pe scene ale teatrelor din întreaga Europă, dar și din America și Asia.
Baritonul Cătălin Țoropoc este invitat să interpreteze rolul Alfio pe scena Operei Brașov. El este, în prezent, solist al Operei Naționale București, dar colaborează în străinătate cu teatre importante, deschizând stagiunea Dubai Opera cu „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart, alături de Teatro San Carlo di Napoli, în rolul Contelui de Almaviva. De asemenea, deschide și stagiunea Teatro Verdi di Trieste, cu rolul titular din opera „Evgheni Oneghin” de P.I. Ceaikovski, alături de nume importante ale scenei lirice actuale.

Opera „Paiațe” a fost compusă de Ruggero Leoncavallo în anul 1892, pe un libret propriu. Se pare că tragica întâmplare prezentată în această lucrare a fost reală, petrecându-se în Calabria (Italia), iar judecător la condamnarea actorului ucigaș a fost însuși tatăl compozitorului. Succesul operei a fost enorm, jucându-se imediat după premiera absolută la Dresda, Berlin, Londra, New York, Bordeaux, Paris. În ciuda aprecierii favorabile a publicului, opera nu a fost bine primită de critica de specialitate. Abia în secolul XX, când curentul verist a început să fie cu adevărat apreciat datorită interpretărilor extrem de valoroase ale lui Enrico Caruso și Aureliano Pertile, criticul René Leibowitz remarca forța acestei creații de o rară intensitate expresivă. În distribuție: Nedda – Aurelia Florian (debut), Canio – Daniel Magdal (invitat), Tonio (+prolog) – Vasile Chișiu (invitat), Beppe – Claudiu Bugnar (debut), Silvio – Alexandru Aghenie.

În spectacolul de sâmbătă, își dau concursul Corul, Baletul și Orchestra Operei Brașov.

Solista Operei Brașov, soprana Aurelia Florian, va interpreta, în premieră, la Opera Brașov, rolul Nedda din opera „Paiațe”, după triumful răsunător al debutului în rolul Floria Tosca de la sfârșitul lunii martie, tot pe scena brașoveană.
În rolul Tonio din „Paiațe” este invitat baritonul Vasile Chișiu, ce revine pe scena Operei Brașov, după ce l-am mai putut urmări și în rolul Giorgio Germont din opera „Traviata” de G. Verdi sau Alfio din „Cavalleria Rusticana”. Actualmente, este solist al Operei Naționale București, dar cu o activitate artistică foarte bogată în țară și în străinătate.

Conducerea muzicală îi aparține maestrului Vlad Conta (invitat), ce revine la pupitrul Orchestrei Operei Brașov, după ce, anul trecut, a dirijat spectacolul cu opera „Traviata” de G. Verdi. Regia artistică este semnată de Cristian Mihăilescu. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Asistenți regie: Asineta Răducan, Valentina Mărgăraș. Mișcare scenică: Nermina Damian. Asistent mișcare scenică: Ramona Mezei. Regie scenă: Dan Antipa.
Spectacolul durează două ore și 45 de minute și are o pauză.

 

 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 24 Iun 2022
Euro   Euro   EUR   4.9471   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6905   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7699   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.8974   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2447   Stagnare
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.6188   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5294   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   123.4200   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Va reuşi Marin Mitran să aducă sponsorizări de 500 - 600.000 de euro la FC Brașov?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter