myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Duminica Tomii. Ce înseamnă, de fapt, „necredința” Apostolului Toma

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte în Duminica a II-a după Paşti, cea de astăzi, pe Sf. Apostol Toma, numit pe nedrept Toma Necredinciosul. În această zi, Mântuitorul S-a arătat ucenicilor prin uşile încuiate, pentru a doua oară după Înviere. Pentru că Toma nu fusese la prima și nu credea în Învierea Mântuitorului, Iisus l-a îndemnat să-i atingă semnele rămase pe corp în urma răstignirii Sale.

Este cunoscut ca Toma necredinciosul, cu toate că este și el mărturisitor al Învierii Mântuitorului și al dumnezeirii Sale. Deși află de la ceilalți Apostoli că Hristos a înviat: „Am văzut pe Domnul!”, adoptă atitudinea celui căruia nu-i vine să creadă: „Dacă nu voi vedea, în mâinile Lui, semnul cuielor, și dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor, și dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede”. Dar el nu este necredincios în sensul că refuză să creadă că Hristos a înviat. El nu se îndoiește de acest lucru. Sfântul Chiril al Alexandriei afirmă că atunci când Toma spune: „Dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor nu voi crede...”, el spune de fapt: „Nu voi crede că El mai poate fi văzut, de nu voi pune degetul meu în urma cuielor”. Hristos, pentru a-l încredința pe Toma că natura umană nu a fost desființată prin Înviere, Se arată după opt zile din nou Apostolilor și îi spune lui Toma: „Adu degetul tău încoace și vezi mâinile Mele și adu mâna ta și o pune în coasta Mea și nu fi necredincios, ci credincios”.

Fără a-L atinge, Toma Îl mărturiseşte fără nici o îndoială pe Iisus Hristos ca Domn şi Dumnezeu, realitatea Învierii Domnului fiind dovedită astfel încă o dată pentru cei care nu puteau crede: „Domnul meu și Dumnezeul meu”.

La Sf. Liturghie se citește toată această pericopă evanghelică:

„Şi fiind seară, în ziua aceea, întâia a săptămânii (duminica), şi uşile fiind încuiate, unde erau adunaţi ucenicii de frica iudeilor, a venit Iisus şi a stat în mijloc şi le-a zis: «Pace vouă!» Şi zicând acestea, le-a arătat mâinile şi coasta Sa. Deci s-au bucurat ucenicii, văzând pe Domnul. Şi Iisus le-a zis iarăşi: «Pace vouă! Precum M-a trimis pe Mine Tatăl, vă trimit şi Eu pe voi». Şi zicând acestea, a suflat asupra lor şi le-a zis: «Luaţi Duh Sfânt; Cărora veţi ierta păcatele, le vor fi iertate şi cărora le veţi ţine, vor fi ţinute». Iar Toma, unul din cei doisprezece, cel numit Geamănul, nu era cu ei când a venit Iisus. Deci au zis lui ceilalţi ucenici: «Am văzut pe Domnul!» Dar el le-a zis: «Dacă nu voi vedea, în mâinile Lui, semnul cuielor, şi dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor, şi dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede». Şi după opt zile, ucenicii Lui erau iarăşi înăuntru, şi Toma, împreună cu ei. Şi a venit Iisus, uşile fiind încuiate, şi a stat în mijloc şi a zis: «Pace vouă!» Apoi a zis lui Toma: «Adu degetul tău încoace şi vezi mâinile Mele şi adu mâna ta şi o pune în coasta Mea şi nu fi necredincios, ci credincios». A răspuns Toma şi I-a zis: «Domnul meu şi Dumnezeul meu!» Iisus I-a zis: «Pentru că M-ai văzut ai crezut. Fericiţi cei ce n-au văzut şi au crezut!» Deci şi alte multe minuni a făcut Iisus înaintea ucenicilor Săi, care nu sunt scrise în cartea aceasta. Iar acestea s-au scris, ca să credeţi că Iisus este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu, şi, crezând, să aveţi viaţă în numele Lui”. (Ioan 20, 19-31)

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Ma, 16 Aug 2022
Euro   Euro   EUR   4.8831   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.8176   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7936   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0705   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2489   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.7331   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4967   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   120.7100   Scădere
Anunturi MyTEX

Credeţi că George Scripcaru va fi candidatul PSD la Primăria Braşov?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter