myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Update BRAŞOV. DNA cere şi arestarea preventivă a lui Căncescu, în dosarul lui Grapă

  • Apreciez !Nu-mi place !+5
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Dosarul DNA în care au fost reţinuţi în ultimele ore fostul senator Sebastian Grapă, consilierul judeţean Claudiu Cornea şi fostul consilier judeţean Gavril Matei are legătură cu dosarul în care Aristotel Căncescu, fostul preşedinte al CJ Braşov, este acuzat de procurorii anticorupţie pentru luare de mită în cursul campaniei electorale pentru alegerile locale din 2012. Pentru toţi aceştia, DNA cere astăzi arestarea preventivă.

Alţi cinci foşti şi actuali consilieri judeţeni şi un primar din judeţ, consideraţi inculpaţi, au fost puşi de astăzi sub control judiciar pentru 60 de zile.

Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Brașov anunţă într-un comunicat că procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 1 martie 2017, respectiv de 28 februarie 2017, a următorilor inculpați:

Sebastian Grapă, la data faptelor consilier județean și ulterior senator în Parlamentul României pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- dare de mită în formă continuată,
- complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată și
- complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două infracțiuni);

Gavril Matei, la data faptelor consilier județean și om de afaceri, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită, în formă continuată și complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată;

Claudiu Cornea (foto încercuit), la data faptelor consilier județean pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită, în formă continuată.

Inculpații Grapă Sebastian, Matei Gavril și Cornea Claudiu urmează a fi prezentați astăzi la Tribunalul Brașov, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Totodată, procurorii au propus Tribunalului Brașov arestarea preventivă pentru 30 de zile a inculpatului Căncescu Aristotel Adrian, la data faptelor președinte al Consiliului Județean Brașov și președinte al filialei județene a unui partid politic, pentru săvârșirea infracțiunilor de
- luare de mită în formă continuată (7 infracțiuni),
- abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (2 infracțiuni) și
- abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

De asemenea, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale - iar în cazul primului menționat și măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile - față de inculpații:

Neag Adrian Sabin, consilier județean și administrator al unei societăți comerciale la data faptei, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată;

Paltin Cristinel, primar al comunei Șercaia, județul Brașov, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

Șoneriu Valentin Olimpiu, Șandru Răzvan Ovidiu, Ungureanu Vasile (foto, primul din dreapta) şi Crăciun Dragoș Romulus (foto, prim plan stânga), consilieri județeni pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită, în formă continuată.

Căncescu ar fi primit 485.000 de lei pentru a-i pune pe locuri eligibile

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În contextul campaniei electorale din anul 2012, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, în calitate de președinte al filialei județene a unui partid politic, a pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse între 220.000 lei și 15.000 lei pentru a-i pune pe aceștia pe lista de candidați pentru un post de consilier județean în cadrul Consiliului Județean Brașov.

Astfel, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian a primit de la următorii inculpați următoarele sume de bani:
- de la inculpatul Grapă Sebastian a primit suma de 170.000 lei;
- de la inculpatul Cornea Claudiu a primit suma de 100.000 lei;
- de la inculpatul Șoneriu Valentin Olimpiu a primit suma de 60.000 lei;
- de la inculpatul Matei Gavril a primit suma de 50.000 lei;
- de la inculpatul Șandru Răzvan Ovidiu a primit suma de 50.000 lei;
- de la inculpatul Ungureanu Vasile a primit suma de 40.000 lei;
- de la inculpatul Crăciun Dragoș Romulus a primit suma de 15.000 lei.

Suma totală de bani primită de inculpatul Căncescu Aristotel Adrian de la cei șapte inculpați a fost de 485.000 lei, cuantumul acestora fiind pretins în funcție de locul pe care s-au aflat cei șapte inculpați pe lista de candidați pentru campania electorală din anul 2012 a partidului respectiv.

Toate sumele de bani au fost predate personal sau printr-un intermediar la casieria partidului de către cei șapte inculpați, fără ca aceștia să primească documente justificative. Suma de bani menționată anterior a fost folosită în campania electorală din anul 2012.

Ulterior, toți cei șapte inculpați au fost aleși consilieri județeni în cadrul Consiliului Județean Brașov.

Prejudiciu bugetului C.J. Brașov și unor primării, folos necuvenit pentru Grapă

În perioada 2012 - 2013, în baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, în calitate de președinte al Consiliului Județean Brașov, a aprobat alocarea unor sume de bani din fondul de rezervă al C.J. Brașov pentru achiziționarea de studii sau pentru plata unor contracte supraevaluate încheiate între firmele controlate de inculpatul Grapă Sebastian și mai multe primării din județ.

Sumele de bani alocate de inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, la cererea și cu ajutorul inculpatului Grapă Sebastian, au fost în cuantum total de 1.089.080 lei, iar parte din această sumă, respectiv suma de 170.000 lei, a fost depusă de acesta din urmă la casieria unui partid politic pentru a fi pus pe o poziție eligibilă pe lista de candidați pentru Consiliul Județean Brașov în contextul campaniei electorale din anul 2012.

În anul 2013, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, în calitate de președinte al Consiliului Județean Brașov, la cererea și cu ajutorul inculpatului Matei Gavril, a aprobat alocarea sumei de 416.721 lei din fondul de rezervă al CJ Brașov sub pretextul achiziției de sisteme de încălzire de către primăria unei comune din județul Brașov de la o societate controlată în fapt de inculpatul Matei Gavril.
În ceea ce privește utilizarea fondului de rezervă aflat la dispoziția Consiliului Județean Brașov, din probatoriul administrat în cauză, a rezultat că banii au fost alocați doar cu aprobarea inculpatului Căncescu Aristotel Adrian, care a avut grijă ca în fiecare an fondul să fie constituit la nivelul maxim prevăzut de lege, respectiv 5% din buget. Sumele de bani aflate în acest fond au fost date în mod discreționar de către inculpatul Căncescu Aristotel Adrian pentru recompensarea colaboratorilor politici, fără vreo legătură cu condițiile reale din localități, acesta considerând fondul de rezervă ca fiind la dispoziția sa.

În acest context, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian a ținut o evidență a utilizării sumelor respective, pentru a căror alocare fiecare persoană se adresa acestuia care aproba direct cererea fără să existe referat de analizare a solicitării, fiind de ajuns ca persoana respectivă să-i spună că banii sunt pentru el. Votul în plen, atunci când a avut loc, a fost formal, consilierii limitându-se să aprobe punctul de pe ordinea de zi inițiat de inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, fără discuții sau verificări.

În aceeași perioadă, inculpatul Paltin Cristinel, în calitate de primar al Comunei Șercaia, la cererea și cu ajutorul inculpatului Grapă Sebastian, a încheiat cu o societate administrată și deținută în fapt de acesta din urmă un contract de servicii, având ca obiect întocmirea și predarea studiului „Strategie privind prevenirea abandonului școlar, identificarea metodelor de creștere a gradului de instruire a populației comunei Șercaia, jud. Brașov” în valoare de 78.120 lei.
Contractul respectiv a fost atribuit fără să existe o analiză la nivelul unităților școlare din care să rezulte abandonul la acest nivel și care să justifice efectuarea acestei achiziții, fără să fie întocmit un referat de necesitate și fără să existe un buget rectificat și fonduri aprobate.

În plus, contractul a fost încheiat cu o societate care nu avea calificarea necesară realizării prestației care face obiectul contractului, iar ulterior studiul respectiv nu a fost utilizat vreodată, cauzând astfel un prejudiciu pentru comuna Șercaia în sumă de 78.120 lei, ce reprezintă totodată folos necuvenit pentru inculpatul Grapă Sebastian.

În atribuirea contractelor descrise anterior, inculpatul Grapă Sebastian a beneficiat de ajutorul inculpatului Neag Adrian Sabin care a întreprins următoarele activități:
- a redactat în mod formal documente, studii și lucrări, sub pretextul îndeplinirii obligațiilor contractuale, care nu corespundeau calitativ și cantitativ, acestea fiind descărcate de pe Internet,
- a pus la dispoziția primarilor documentele respective pentru a avea justificarea decontării sumelor menționate în contracte,
- a completat și semnat facturi,
- a redactat contracte,
- a retras bani din conturile societăților și
- a păstrat legătura cu primarii comunelor respective.

Prin aceasta, s-a cauzat un prejudiciu bugetului C.J. Brașov și primăriilor respective în sumă totală de 1.167.200 lei, sumă ce reprezintă totodată folos necuvenit pentru inculpatul Grapă Sebastian.

„Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arată în comunicatul DNA.

Citiţi şi:

BRAŞOV. Sebastian Grapă şi alţi doi braşoveni au fost reţinuţi de DNA!

BRAŞOV. Trei consilieri judeţeni audiaţi de DNA, alături de Sebastian Grapă. Soţia senatorului a ajuns la spital

BRAŞOV. Percheziţii la locuinţa fostului senator Sebastian Grapă?!

 


Loading...

loading...

Comentarii  

agrigoroaielor
+2 #1 agrigoroaielor 01-03-2017 18:48
O adevarata cloaca de infractionalita te a creat acest blestemat in jurul sau ! Sper sa-i ramana colectia de vederi,ca sa aiba ce admira la mititica !
Citat | Raportează către un administrator
agrigoroaielor
0 #2 agrigoroaielor 01-03-2017 21:42
Iata deci cum a ajuns Grapa consilier judetea,si de acolo senator ! Sper ca sa se descurce itele si in cazul altor demnitari care s-au spurcat la cele demnitati prin mijloace nedemne!
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
PERSPECTIVE PERSONALMANAGEMENT

Citește ziarul

Radio TexFm


FEG Education

Curs BNR

Mie, 17 Aug 2022
Euro   Euro   EUR   4.8849   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.8018   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8119   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0503   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2507   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.7296   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4976   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   120.2600   Scădere
Anunturi MyTEX

Consideraţi că măsura compensării prețului la combustibil mai este necesară?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter