myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Scripcaru, termen în dosarul penal „Skoda” / Ce au cerut judecătorii

  • Apreciez !Nu-mi place !+3
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Se apropie cel de-al doilea termen de judecată al apelului în Dosarul „Skoda” al primarului pierzător George Scripcaru.

În data de 3 septembrie, judecătorii de la Curtea de Apel Ploiești (unde este înregistrat dosarul) au amânat cauza şi au acordat termen la data de 5 octombrie, ora 14.00, în vederea administrării probelor propuse şi încuviinţate - VEZI AICI.

Amintim că, în prima instanță, edilul a fost achitat pentru abuz în serviciu, iar fostul director al RATBV, Cristian Radu, a primit 2 ani de închisoare cu suspendare, cu termen de supraveghere de 2 ani. Sentinţa de pe data de 1 iulie 2019 a Tribunalului Braşov a fost atacată cu apel, iar cauza ar fi trebuit să fie soluționată de Curtea de Apel Brașov.

Dar, în data de 22 iulie, magistrații de la Curtea de Apel au dispus scoaterea de pe rol și trimiterea la Curtea de Apel Ploiești a dosarului „nr. 5632/62/2016 având ca obiect soluţionarea apelurilor declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, partea civilă RATBV SA şi inculpaţii Scripcaru George şi Radu Cristian, împotriva sentinţei penale nr. 123/S din data de 01.07.2019 a Tribunalului Braşov pronunţată în dosarul nr. 5632/62/2016”. Decizia a fost definitivă - VEZI AICI.

Date din rechizitoriu

În acest dosar penal, al treilea pe numele primarului municipiului Braşov, George Scripcaru a fost deferit justiției pentru abuz în serviciu în formă continuată și participație improprie la această infracțiune, iar Cristian Radu, pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Potrivit comunicatului DNA, procurorii au dispus trimiterea în judecată a „inculpatului George Scripcaru, la data faptei și în prezent primar al municipiului Brașov, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată”.

Cristian Radu, la data faptei director al Regiei Autonome de Transport (R.A.T.) a fost trimis în judecată „pentru participație improprie la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul folos necuvenit,
cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată”.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: în perioada 2007 – 2015, primarul și-ar fi exercitat influența asupra directorului de atunci al RATBV și l-ar fi determinat să-și încalce atribuțiile de serviciu și să achiziționeze succesiv, pe parcursul celor nouă ani, patru autoturisme marca Skoda Superb ce au fost puse ulterior, în mod formal, la dispoziția Primăriei Brașov, semnându-se în acest sens mai multe contracte și acte adiționale.
Scopurile urmărite de edil ar fi fost de a folosi el mașinile respective, fără a plăti costurile pentru întreținerea/utilizarea acestora (vinietă, asigurarea CASCO, RCA, ITP, revizii și reparații).

„Pentru a ascunde faptul că autoturismele date în mod succesiv în folosința Primăriei Brașov sunt utilizate în interesul său personal, inculpatul Scripcaru George a solicitat aceleiași persoane din conducerea R.A.T. Brașov ca, în cazul în care pe adresa societății vor veni solicitări din partea Poliției Rutiere, să fie comunicat numele vreunui angajat care astfel să fie sancționat contravențional în locul edilului. Ca urmare a acestui demers, la data de 12 martie 2009, a fost încheiat un proces verbal prin care o altă persoană a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 120 lei și 2 puncte penalizare, menționându-se că a depășit viteza maxim admisă în localitate, în timp ce conducea unul din autoturismele respective. În realitate, autoturismul fusese condus de inculpat, rezultatul fiind obținerea de foloase necuvenite pentru acesta, constând în faptul că nu figurează în evidențele Poliției cu sancțiuni contravenționale și nu a plătit amenda respectivă”, au informat reprezentanţii DNA.

În același context, în perioada 2013-2015, inculpatul Radu Cristian ar fi dispus întocmirea și semnarea unei convenții prin care s-a acordat folosința gratuită a mașinii în interesul personal al edilului și ulterior a aprobat sumele de bani necesare pentru întreținerea acesteia.

„Prin acest demers, inculpatul Radu Cristian a cauzat un prejudiciu de 88.164,14 lei pentru R.A.T. Brașov concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite pentru inculpatul Scripcaru George constând în utilizarea autoturismului fără suportarea costurilor de întreținere. Consecința acestei conduite infracționale a edilului fost prejudicierea societății respective cu 630.665,33 lei, reprezentând contravaloarea autoturismelor achiziționate și cheltuielile suportate cu întreținerea/utilizarea acestor autoturisme, sumă cu care Regia Autonomă de Transport Brașov RA s-a constituit parte civilă în procesul penal”, se arată în comunicatul DNA de la vremea trimiterii în judecată a celor doi inculpaţi.

Tribunalul Brașov a lăsat nesoluţionată acţiunea civilă formulată de partea civilă SC RATBV SA Braşov împotriva inculpatului Scripcaru George.

Instanța a admis în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă SC RATBV SA Braşov împotriva inculpatului Radu Cristian și îl obligă pe inculpat să plătească părţii civile suma de 8.746,8 lei cu titlu de despăgubiri şi respinge celelalte pretenţii formulate de partea civilă.

Celelalte dosare 

George Scripcaru este acuzat de fapte de corupţie și în Dosarul „Farmacia”, care se judecă la Curtea de Apel Braşov, după achitarea decisă de Tribunalul Covasna. Curtea de Apel a amânat cauza în data de 16 septembrie, după ce unul dintre inculpați a formulat cerere de amânare pentru a-și angaja apărător. Următorul termen va avea loc pe data de 14 octombrie, ora 13.30 (VEZI AICI).

În acest dosar este inculpat și fostul președinte al Consiliului Județean Brașov, Aristotel Căncescu, de asemenea achitat în primă instanță. 

În fine, numele lui George Scripcaru apare și în Dosarul „Tetkron”, în care Curtea de Apel Brașov l-a achitat, în data de 24 aprilie a.c., fără ca decizia să fie definitivă. Dosarul va fi soluționat de Înalta Curte de Casație și Justiție.

VEZI ȘI:

BRAȘOV. Dosarul „Skoda” al primarului Scripcaru nu s-a închis / Prim termen de judecată la Curtea de Apel Ploiești

BRAŞOV. De ce a fost achitat primarul George Scripcaru în Dosarul „Skoda”?! Iată MOTIVAREA Tribunalului

BRAȘOV. George Scripcaru, achitat după 10 amânări ale pronunțării, în Dosarul „Skoda”! UPDATE. Primarul a fost contactat telefonic și...

Update. BRAȘOV. Primarul Scripcaru, achitat în Dosarul „Tetkron” / Ce s-a decis pe latura civilă

Update. BRAȘOV. Primarul Scripcaru și toți ceilalți inculpați din dosarul „Tetkron”, ACHITAȚI!

BRAŞOV. Veste bună sau rea pentru Scripcaru şi Căncescu?! Tribunalul Covasna a dat sentinţa în dosarul „Farmacia”!!!

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Barbu Gh.
+10 #1 Barbu Gh. 30-09-2020 10:45
Locul viniturii penale semianalfabete este la pușcărie!
LA BULĂU CU PENALUL!!!
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
Comparty

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Vi, 23 Iul 2021
Euro   Euro   EUR   4.9219   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.1823   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7455   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5428   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2311   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3284   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5165   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   137.2700   Creștere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Coronavirus Preturi Nesimtite
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Consideraţi că un profesor care este prins copiind ar trebui exclus din învăţământ?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter