#

myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Primar din județ, condamnat definitiv pentru obținere ilegală de fonduri, de la APIA / Ce pedeapsă a primit fiul lui, la Judecătorie, în dosarul de lipsire de libertate

  • Apreciez !Nu-mi place !+2
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Sorin Balași, primarul comunei Crizbav - județul Brașov, a fost găsit vinovat și condamnat definitiv pentru obținere ilegală de fonduri de la APIA.

El a primit 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare, cu termen de supraveghere de 3 ani, pentru „săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene (campaniile aferente perioadei 2012-2014)”, potrivit sentinței Curții de Apel Brașov. În total, a comis trei acte materiale, potrivit instanței.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Brașov au dispus, în februarie 2019, trimiterea în judecată, în stare de libertate, a primarului comunei Crizbav, pentru săvârșirea infracțiunii menționate, în formă continuată.

Reprezentanții DNA au precizat următoarele, la vremea respectivă:
„În perioada 2009 - 2014, inculpatul Balași Sorin, primar al comunei Crizbav, a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin direct pe suprafață, pentru suprafețe de pășune pe care nu le-a utilizat potrivit scopului declarat în realitate (anii 2009 și 2010 – 19,10 ha, în anul 2011 – 15,86 ha, în anii 2012 și 2013 – 30,62 ha, și în anul 2014 – 21,05 ha). Prin aceste demersuri, au fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 800.140 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză”, au informat reprezentanții DNA.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui teren ce aparține inculpatului.
Dosarul a fost soluționat inițial de Tribunalul Brașov.

Pe durata termenului de supraveghere, el va avea de respectat următoarele măsuri de supraveghere şi obligaţii:
- să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Braşov conform programului stabilit de consilierul de probaţiune
- să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa
- să anunţe în prealabil schimbarea locuinţei şi orice deplasare ce depăşeşte 5 zile
- să comunice schimbarea locului de muncă
- să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă
- să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de proba?iune Braşov sau organizat în colaborare cu institu?ii din comunitate, la alegerea serviciului.

De asemenea, va avea de efectuat 60 de zile muncă în folosul comunităţii, în cadrul unei unităţi din subordinea Consiliului Judeţean Braşov sau în cadrul Direcţiei de Servicii Sociale Braşov.

Pe latură civilă, Curtea de Apel Brașov a admis în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă APIA şi obligă inculpatul la plata sumei de 619.168,12 lei la care se adaugă accesoriile fiscale, de la data efectuării fiecărei plăţi până la data plăţii integrale a debitului principal, respingând ca nefondate restul pretenţiilor formulate în cauză.

În cauză, se menţin măsurile asiguratorii.

Balași jr., condamnat pentru lipsire de libertate și vătămare corporală

În timp ce tatăl era judecat în dosarul menționat, fiul, tot Sorin Balași, a fost condamnat, pe 12 martie, la 4 ani și 6 luni de închisoare, pentru vătămare corporală și lipsire de libertate în mod ilegal. Sentința dată de Judecătoria Brașov nu este, însă, definitivă și a fost atacată cu apel de inculpat.
Amintim că, în vara anului trecut, bărbatul în vârstă de 34 de ani a fost arestat preventiv, fiind acuzat că i-a tăiat un deget unui adolescent pe care îl folosea ca muncitor, la stână, în Crizbav.
Conform unor surse mytex.ro, băiatul ar fi fugit, la un moment dat, de la stâna respectivă, fiind prins, însă, de inculpat, care s-a gândit să-i dea o „lecție", bătându-l și tăindu-i o parte dintr-un deget (pare-se o falangă).
După groaznicul eveniment, adolescentul ar fi reușit să fugă iar și să ceară ajutor. Ulterior, bărbatul de 34 de ani a fost reținut pentru 24 de ore, apoi a fost arestat preventiv, la decizia Judecătoriei Brașov.
Pe lângă infirmitate, băiatul a suferit leziuni traumatice care au necesitat circa 25 de zile de îngrijiri medicale.
„Era vânăt tot pe spate de cum l-a bătut cu biciul, cu sârma. A zis că i s-au pierdut nişte oi, că 10 oi s-au pierdut. Copilul a fost bătut toată iarna de individul respectiv”, a declarat tatăl minorului, conform observatornews.ro.
Adolescentul a fost internat de urgenţă într-un centru de protecţie a copilului, unde este consiliat de un psiholog.
Lidia Mailat, DGASPC Brașov: „Într-adevăr, era agresat copilul şi foarte obosit. Până nu va fi un mediu securizat în familie, copilul nu se va întoarce în familie”, a declarat, în presă, Lidia Mailat, reprezentant al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov.
Revenind la condamnarea din 12 martie, dacă aceasta va rămâne definitivă, din pedeapsă se va scădea perioada petrecută de Balași în stare de reținere și arest preventiv, respectiv din 25 iunie 2020 - la zi.
În același dosar a mai fost condamnat un bărbat, pentru lovire sau alte violențe. El a primit 6 luni de închisoare, dar cu amânarea aplicării pedepsei, pe durata termenului de supraveghere de 2 ani. Bărbatul a primit și muncă în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.

Nu în ultimul rând, Judecătoria Brașov a admis în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă și obligă, în solidar, pe inculpaţi la plata către aceasta a echivalentului în lei a sumei de 10.000 euro, cu titlu de despăgubiri pentru daune morale.
În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Balaşi Sorin şi Mondoc Ioan-Marian până la concurenţa sumei de 10.000 euro, reprezentând despăgubiri pentru daune morale.

Fiind formulat apel, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Brașov. Potrivit datelor de pe site-ul instanței, inițial fusese stabilit termen pentru data de 24 iunie, dar acesta a fost preschimbat la data de 27 mai.

 

VEZI ȘI:

BRAȘOV. DNA: Primarul comunei Crizbav, trimis în judecată pentru obținerea pe nedrept a peste 800.000 de lei, de la APIA

BRAȘOV. Bărbat de 34 de ani, arestat preventiv după ce i-a tăiat din deget unui adolescent / Cine este inculpatul!

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Barbu Gh.
+5 #1 Barbu Gh. 12-05-2021 14:05
Penalul din Șoldova când se va duce după colegul de „partid”, moroiul Draknea? Dar pe viață am vrea. Și puși la muncă silnică, nu la „scris doctorate”!
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Vi, 24 Iun 2022
Euro   Euro   EUR   4.9471   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6905   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7699   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.8974   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2447   Stagnare
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.6188   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5294   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   123.4200   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Va reuşi Marin Mitran să aducă sponsorizări de 500 - 600.000 de euro la FC Brașov?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter