myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Dr. Mocanu și Spitalul Militar „Regina Maria", achitați de acuzațiile de LUARE DE MITĂ și abuz în serviciu / DAR...

  • Apreciez !Nu-mi place !-1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Tribunalul Brașov a dat astăzi soluție de achitare în dosarul în care medicul Ovidiu Mario Mocanu (specialist ortopedie și traumatologie) și Spitalul Militar „Regina Maria" au fost trimiși în judecată pentru zeci de infracțiuni de luare de mită și de abuz în serviciu.

Sentința (vezi AICI) nu este, însă definitivă, existând drept de apel termen de 10 zile de la comunicare.

Tribunalul a lăsat nesoluţionată acţiunea civilă extercitată de 12 părţi civile (alte persoane nu s-au constituit părți civile).

Iată informațiile de pe site-ul Tribunalului Brașov:

19.01.2022
Ora estimata: 8:30
Complet: PD1 (sala T3)
Tip solutie: Achitare
Solutia pe scurt: În baza art. 16 litera b teza I Cod procedură Penală dispune achitarea inculpatului Mocanu Mario Ovidiu pentru infracţiunea continuată de luare de mită, prevăzută de art.289 alin.1 Cod Penal, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod Penal (42 acte materiale); În baza art. 16 litera b teza I Cod procedură Penală dispune achitarea inculpatului Mocanu Mario Ovidiu pentru infracţiunea continuată de abuz în serviciu, prevăzută de art.297 alin.1 Cod Penal, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod Penal (35 acte materiale); În baza art. 16 litera a Cod procedură Penală dispune achitarea inculpatului Mocanu Mario Ovidiu pentru infracţiunile de primire de foloase necuvenite, prevăzute de art.256 alin.1 din Codul Penal din 1968 - două infracţiuni. În baza art. 16 litera a Cod procedură Penală dispune achitarea inculpatului Mocanu Mario Ovidiu pentru infracţiunile de luare de mită, prevăzută de art.289 alin.1 Cod Penal - opt infracţiuni. În baza art. 16 litera b teza I Cod procedură Penală dispune achitarea inculpatului UM 02474 Braşov Spitalului Militar de Urgenţă Regina Maria Braşov pentru infracţiunea continuată de luare de mită, prevăzută de art.289 alin.1 Cod Penal, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod Penal (48 acte materiale). În baza art. 16 litera b teza I Cod procedură Penală dispune achitarea inculpatului UM 02474 Braşov Spitalului Militar de Urgenţă Regina Maria Braşov pentru infracţiunea continuată de abuz în serviciu, prevăzută de art.297 alin.1 Cod Penal, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod Penal (35 acte materiale). În baza art.25 alin. 5 Cod procedură penală, lasă nesoluţionată acţiunea civilă extercitată de părţile civile:
(...). Cu drept de apel termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi data de 19.01.2022.
Document: Hotarâre  6/2022  19.01.2022".

Amintim că, potrivit procurorilor, în perioada 2013 – 2015, medicul de la Spitalul Militar a solicitat unui număr de 48 pacienți pe care i-a operat în această unitate spitalicească, fie să își achiziționeze din fonduri proprii instrumentar medical necesar intervențiilor chirurgicale, fie să facă donații în bani spitalului.

Procurorii au spus, de asemenea, că acesta nu a asigurat respectarea dispozițiilor legale în ceea ce privește asigurarea gratuită a instrumentarului medical necesar intervențiilor chirurgicale pentru 35 de pacienți operați în perioada decembrie 2013 — decembrie 2014 în Spitalul Militar Regina Maria Brașov, vătămând drepturile acestor pacienți și cauzându-le o pagubă egală cu contravaloarea instrumentelor medicale achiziționate de către aceștia din fonduri proprii.

De asemenea, în cazul a doi pacienți operați în 2013 – 2014, procurorii spun că medicul de la Spitalul Militar ar fi primit sume de bani de până la 300 de lei, după ce i-a operat, ca „foloase necuvenite”, iar de la alți pacienți ar fi primit mită sub forma unor sume de bani cuprinse între 100 și 600 de lei dar și a unor bunuri, precum cafea și alcool.

Spitalul apare în calitate de inculpat, pentru  că, prin intermediul mai multor angajați ai acestuia (medici și asistente medicale), ar fi solicitat unor pacienți fie să își achiziționeze din fonduri proprii instrumentar medical necesar intervențiilor chirurgicale, fie să efectueze donații în bani spitalului, fie ambele.

Acuzația de „abuz în serviciu”, adusă spitalului, are la bază faptul că instituția nu a asigurat respectarea dispozițiilor legale în ceea ce privește asigurarea gratuită a instrumentarului medical necesar intervenților chirurgicale, vătămând drepturile acestor pacienți și cauzându-le o pagubă egală cu contravaloarea instrumentelor medicale.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
husqvarna

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Mie, 25 Mai 2022
Euro   Euro   EUR   4.9417   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6288   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7906   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.8055   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2413   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.6059   Stagnare
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5266   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   127.9700   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că FC Brașov va porni în sezonul viitor al Ligii 2 cu o depunctare?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter