myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Sărbători fericite! Boldog Húsvéti Ãœnnepeket! Frohe Ostern!

  • Apreciez !Nu-mi place !0

Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Spre deosebire de 2014, în acest an, Bisericile istorice creștine sărbătoresc separat Paștele - Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

Creștinii catolici, evanghelici, reformați, protestanți - aproape două milioane de români, printre ei câteva zeci de mii de brașoveni, români, maghiari și germani - sărbătoresc din această noapte Învierea Domnului, Paștele, o dată cu sute de milioane de creștini în întreaga lume. În bisericile romano-catolice tocmai s-a încheiat Vigilia Pascală, iar mâine, la Vatican, centrul catolicismului mondial, Papa Francisc va celebra Mesa (Liturghia) de Înviere, în Piața San Pietro din Roma, rostind tradiționalul mesaj de Paști și binecuvântarea „urbi et orbi” (către orașe și către lume). După ce duminică vor sărbători Intrarea Domnului în Ierusalim, la distanță de o săptămână, pe 12 aprilie, ortodocșii și greco-catolicii vor sărbători și ei Învierea.

Evreii sărbătoresc și ei Paștele acum

Numele generalizat al sărbătorii, Paște, provine din cuvântul ebraic „Pasah” (Pesah), care înseamnă trecere, scăpare, eliberare. Grecii au preluat cuvântul, dându-i forma Pascha, latină Paschae, și de aici în românește Paște. Fiind un substantiv colectiv, se poate folosi și mai vechea formă de Paști în loc de Paște, formă care s-a încetățenit. Trebuie spus că unele limbi germanice numesc această sărbătoare după zeița Eostre, adică „Ostern”, în germană, iar în engleză „Easter”, însă sunt mult mai multe popoarele care au preluat vechea denumire. Peste o preistorică sărbătoare pastorală a evreilor, în cinstea unei zeițe a lumii, s-a suprapus cea istorică, fuga lor din Egipt, trecând Marea Roșie, ale cărei valuri s-au dat la o parte din calea lor prin voință divină.

Paștele evreilor se celebrează în ultima zi înainte de prima lună plină de după echinocțiu (anul acesta, este chiar de sâmbătă celebrat - în România fiind circa 3.300 de evrei), fără a cădea obligatoriu duminica.

Calendar solar și lunar

Paștele creștin, după regula stabilită la Sinodul ecumenic de la Niceea (325), se serbează în prima duminică de după lună plină, care urmează sau coincide cu echinocțiul de primăvară (fixat de Sinod la 21 martie, acum plus/minus două zile). În contrast cu toate celelalte sărbători creștine care depind numai de mișcarea soarelui, ziua de Paște creștin depinde atât de mișcarea soarelui (de care depinde echinocțiul de primăvară), cât și a lunii. În Bisericile Ortodoxe, echinocțiul de primăvară este fixat pe 21 martie în calendarul iulian/justinian (sau 3 aprilie în calendarul gregorian), în timp ce în Biserica Catolică și cele protestante echinocțiul este fixat pe 21 martie în calendarul gregorian. Din această cauză, Biserica Ortodoxă continuă să dateze Paștele după vechiul calendar iulian, rămas în urmă (după 1900) cu 13 zile față de calendarul gregorian, adoptat încă din 1582 de către Biserica Catolică.

Cea mai mare diferență - 5 săptămâni

Paștele poate cădea la catolici (și reformați, evanghelici, unitarieni etc) între 22 martie și 25 aprilie, iar la ortodocși (și greco-catolici) între 4 aprilie și 8 mai. la aceștia din urmă, dacă luna plină pică duminica, Paștele se sărbătorește în duminica următoare. Această revendicare diferită a Învierii lui Hristos de către cele două mari biserici creștine pare nu tocmai la locul ei, dincolo de iregularitățile apărute în calculul calendarului și a datei Paștelui, stabilite anual după metoda de la Alexandria. Sesizând discordanța, Bisericile discută de multă vreme posibilitatea celebrării Paștelui în aceeași duminică, mai ales în cea mai apropiată de începutul lunii aprilie, pentru că aceea este data (16 Nisan) când a avut loc Învierea Domnului în anul 33.
În acest mileniu, Paștele a fost sărbătorit în aceeași zi în 2004, 2007, 2010, 2011 și în 2014. Ortodocșii și catolicii vor mai serba împreună Paștele în 2017, pe 16 aprilie, și apoi abia în 2025, pe 20 aprilie. Cea mai mare diferență poate fi de cinci săptămâni, cum a fost în 2013 și cum va mai fi și anul viitor.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Lun, 20 Sep 2021
Euro   Euro   EUR   4.9481   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.2275   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7761   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5341   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2382   Stagnare
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.2925   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5299   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   140.0000   Scădere
Anunturi MyTEX

Vi se pare corectă regula „două locuri de parcare pentru fiecare unitate locativă nou construită”?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

Cele mai comentate

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter