myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Orfanii brașoveni, ajutați de alți orfani să „înceapă viața” cu dreptul

  • Apreciez !Nu-mi place !0

Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Mai mulți tineri proveniți din rândul orfanilor și crescuți în centre de plasament au înființat, la Brașov, Asociația „Zâmbește pentru viitor” prin care, după cum au declarat fondatorii, vor fi ajutați alți tineri încă instituționalizați să se integreze în societate după ce părăsesc orfelinatele. 

 

„După ce împlinesc 18 ani, tinerii care nu mai urmează o școală trebuie să părăsească centrele de plasament. Mulți intră în panică. Apoi, fără nici un sprijin, ajung în stradă și mulți dintre ei sunt puși în situația de a comite infracțiuni. În Brașov, cei care pleacă din orfelinate au posibilitatea ca, timp de șase luni, să stea la Centrul pentru Persoane Fără Adăpost, însă acolo ei nu au parte de modele demne de urmat”, a declarat președintele Asociației, Rupi Gabor. 

El a precizat că organizația pe care o coordonează alături de ceilalți fondatori, printre care Zsigmond Kalanyos și Marian Enache, se va strădui să-i identifice pe copiii și tinerii cu probleme deosebite, iar aceștia vor beneficia de sprijin, precum asistență prihologică sau consultanță de specialitate, astfel încât să se poată integra social. 

„De asemenea, prin proiectul nostru de suflet, «O casă pentru viitor», ne-am propus să închiriem un apartament, în care să cazăm câte șase tineri care au părăsit centrele de plasament, pentru aproximativ șase sau opt luni, perioadă în care ei vor fi sprijiniți să își găsească un job. Ulterior, după ce vor fi «pe picioarele lor», vor lăsa locul altor beneficiari”, a mai spus Gabor. 

 

Povești incredibile... 

Rupi Gabor are 24 de ani și a crescut de mic în casele de copii. La Brașov a ajuns la vârsta de trei ani și a stat la Complexul Educațional „Poiana Soarelui”. 

„Ca orice copil, am vrut să-mi cunosc părinții naturali, iar într-un final am aflat că au murit de multă vreme. Am suferit cumplit! Dar    m-am mai liniștit când am aflat că mai am un frate și două surori, așa că am început demersurile să-i caut. A fost greu!”, a povestit Rupi Gabor. 

El a recunoscut că a fugit din cămin ca să-și găsească o soră, despre care aflase că ar fi într-un centru pentru persoane cu handicap din Toplița. Cealaltă soră a lui are familia ei acum, dar pe frate nu l-a mai găsit niciodată, pentru că a fost adoptat de o familie din America. După ce a ieșit din sistemul de protecție socială, a fost un „om al străzii”.

„Am trecut de multe nopți dormite pe stradă, nemâncat, neajutorat, timp în care am simțit ce înseamnă discriminarea și înjosirea, doar pentru că eram crescut într-o casă de copii și pentru că numele meu arată că sunt de etnie rom-ungur”, a spus el.

Marian Enache, de 27 de ani, s-a născut la Brăila și are o soră de de 30 de ani. Pe când avea 12 ani, a povestit el, din motive știute doar de ei, părinții au decis să divorțeze: „Pentru noi, vestea a fost un șoc. Mama s-a chinuit să ne ofere măcar minimul necesar o perioadă. Apoi, viața ne-a lovit din nou. Pe când împlinise 18 ani, sora mea s-a îmbolnăvit de o boală psihică foarte gravă, schizofrenie, așa că, anul următor, mama s-a decis să meargă la muncă în străinătate. Din păcate, sunt ani buni de când nu mai știm nimic nici de ea. De tată nu mai avem vești de 15 ani. Cred că nici nu i-aș cunoaște vocea, dacă ar veni să îmi vorbească. Din cauza problemelor, de la 19 ani, nu am mai putut continua studiile și am decis să plec în străinătate, să lucrez. M-am întors de puțin timp. Astăzi, îmi doresc ca, alături de prietenii cu care am fost de acord să înființăm asociația, să nu mai întâlnim copii care trec prin momente grele cum au fost ale mele și nu numai...”, a povestit Marian Enache. 

Kalanyos Zsigmond, de 27 de ani, abandonat și el de mic, este acum profesor de religie la Școala Gimnazială nr. 5 din Săcele și a declarat că s-a implicat în acest proiect din vocație: „Salvarea mea a fost și este Dumnezeu. Fără El, viața mea ar fi fost un iad, pentru că am trăit iadul prin orfelinate, cu bătăi și mizerie. Omul fără Dumnezeu merge ca o mașină cu farurile stinse în noapte, fără să știe încotro. M-am alăturat acestui vis al prietenilor mei pentru că știu că bucuria vine doar dăruind”.  

 

Reacții pozitive din partea autorităților

Lansare oficială a Asociației „Zâmbește pentru Viitor” a avut loc alaltăieri, în prezența unor reprezentanți ai IJP Brașov, ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Brașov și ai Bisericii Ortodoxe Române, instituții care s-au declarat impresionate de inițiativa tinerilor.

„Acești tineri au trecut de multe ori prin mâna mea, la «Poiana Soarelui» sau în alte centre. De atunci mi-am dat seama că sunt niște lideri, pentru că își doreau mai mult. Vremurile au fost grele, deoarece copiii care au provenit din aceste centre de plasament nu au beneficiat de astfel de asociații, care trebuie să facă parteneriate cu autoritățile locale. Nu trece zi fără ca la DGASPC să nu vină două-trei solicitări să mergem la Procuratură sau Poliție pentru a ajuta la audierea unor tineri delincvenți”, al spus Dana Luca, director executiv la DGASPC Brașov. 

„Salutăm inițiativa lor și apreciem apariția unei astfel de asociații al cărei scop corespunde cu certitudine unei necesități reale de protecție a copiilor și tinerilor aflați în situație de risc. Considerăm că va fi o colaborare între noi și îi vom sprijini atât în sensul diminuării riscului de victimizare, cât și a riscului de delincvență juvenilă”, a completat reprezentanta IPJ Brașov, Ruxandra Stanciu. 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Lun, 29 Noi 2021
Euro   Euro   EUR   4.9490   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3853   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8544   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.7366   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2474   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4429   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5304   Stagnare
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   134.3200   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Consideraţi că este necesară construirea unei parcări subterane în fața Gării Brașov?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter