myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAŞOV. Directorul de la Protecţia Copilului a restricţionat accesul în Centrele de plasament după vizita ASUM la Azur-Victoria

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

În urma dezvăluirilor din Transilvania Expres cu privire la condiţiile - departe de cele considerate decente - constatate de Asociaţia pentru Siguranţă Urbană şi Mediere (ASUM) Braşov cu ocazia vizitei de informare la Complexul de Servicii Victoria - Centrul de plasament „Azur”, şeful Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Braşov, Gheorghe Durnă, a restricţionat accesul în celelalte centre din judeţ din partea ASUM Braşov.

Practic, a anulat aprobarea pe care a transmis-o ASUM în urmă cu câteva zile pentru a vizita aceste locații, inițiativă care, conform spuselor sale, «îl onora». În aceste locații trăiesc copii instituționalizați, copii loviți de soartă și sistem, copii de care nouă ne pasă. Ne pasă de ei și de modul în care le sunt respectate drepturile”, a declarat preşedintele ASUM, Ionel Spătaru.

Amintim că marţi, 14 februarie, o echipă ASUM Braşov a organizat o vizită la unitatea menţionată din Victoria, pentru a vedea modul în care sunt respectate drepturile omului, cu atât mai mult cu cât unitatea este finanţată din bani publici, iar acolo sunt în îngrijire la acest moment 59 de băieţi cu vârste între 6 şi 22 de ani. Mizeria, mobilierul degradat şi pereţii murdari sunt doar câteva deficienţe care au atras atenţia, aşa cum am descris în articolul din data de 16 februarie 2017, de pe prima pagină a cotidianului.

Tocmai mediatizarea pare că l-a supărat pe directorul DGASPC, Gheorghe Durnă, acest fapt fiind menţionat şi în notificarea transmisă azi către ASUM Braşov, dar şi spre ştiinţa vicepreşedintelui CJ Adrian Gabor.

Astfel, conducerea instituţiei cu rol în Protecţia Copilului recunoaşte că această vizită de informare, ca de altfel şi celelalte care ar fi trebuit efectuate în decurs de 60 de zile, a fost desfăşurată cu acordul ei, dar „sub rezerva prezentării în avans a listei nominale a persoanelor care vor vizita centrele de plasament şi complexele de servicii şi a datelor la care se vor efectua aceste vizite”, precum şi de transmiterea ulterioară a rezultatelor studiului după fiecare vizită.

Aceste aspecte îi sunt reproşate ASUM Braşov, deşi condiţiile au fost îndeplinite întocmai la prima vizită, la Centrul din Victoria.

În data de 15.02.2017 ne-aţi transmis un raport al vizitei la Complexul de Servicii Victoria. Înainte însă ca acest raport să ajungă la instituţia noastră şi să primiţi punctul nostru de vedere vizavi de problemele identificate, am aflat cu surprindere că raportul a fost făcut mai întâi public în presă. Tot de acolo am constatat că vizitele de informare a reprezentanţilor ASUM s-au transformat în controale în centrele de plasament”, se arată în notificarea DGASPC.

Menţionăm că raportul a fost trimis miercuri, la orele 12.25, iar un articol pe această temă în Transilvania Expres a văzut lumina tiparului joi, iar altul vineri, când am actualizat unele informaţii cu iz penal constatate, de asemenea, în Centrul de plasament Azur (o presupusă relaţie interzisă dintre un minor şi o educatoare din Centru!).

citiţi detalii aici: BRAŞOV. Femeia care ar fi întreţinut relaţii sexuale cu un minor în Centrul de plasament Azur s-a ales cu dosar penal. Sunt supiciuni că a făcut avansuri şi altor minori

În notificarea prin care s-a anunţat restricţionarea accesului, Gheorghe Durnă solicită de urgenţă statutul organizaţiei neguvernamentale ASUM, precum şi un protocol încheiat cu Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, nu înainte de a menţiona că „nu suntem împotriva controalelor dumneavoastră în centre, câtă vreme această activitate respectă şi îmbracă formele cerute de legislaţie”.

Durnă are nevoie de aceste documente pentru a încheia o convenţie de colaborare între DGASPC şi ASUM, potrivit spuselor sale.

Posibilă acţiune în instanţă

În replică, reprezentantul ASUM l-a înştiinţat pe Gheorghe Durnă că a formulat plângere împotriva deciziei de a nu i se mai permite accesul în Centrele în care sunt îngrijiţi copii. Spătaru a spus că au fost respectate toate regulile din punct de vedere legislativ atunci când a cerut permisiunea DGASPC Braşov să viziteze centrele de servicii sociale pe care instituţia le are în grijă.

Mențiunea făcută de cu privire la cuvântul «control», o considerăm nerelevantă și forțată. În cuprinsul raportului transmis se face vorbire de vizită de informare, și nu de control. De altfel, conform dicționarului explicativ al limbii române, control înseamnă verificare permanentă sau periodică a unei activități, a unei situații etc., pentru a urmări mersul ei și pentru a lua măsuri de îmbunătățire”, a spus reprezentantul ASUM.

Spătaru a aflat de interdicţia impusă de DGASPC în timp ce se îndrepta spre un alt centru din judeţ: „Prin adresa nr. 11451 am fost informați, în timp ce ne deplasam la Complexul din Timiș, că nu mai avem acces în Complexele/Centrele pentru care am primit aprobare. Tinând cont de motivarea deciziei de a restricționa accesul reprezentanților ASUM privind efectuarea acestor vizite de informare, ne întrebăm, când ați respectat legea, domnule Durnă? Inițial, când ați aprobat cererea noastră, sau acum, când invocați încheierea unui protocol cu Ministerul Muncii și Justiției Sociale? Considerăm abuzivă decizia, motiv pentru care ne rezervăm dreptul de a acționa pe cale legală. Având în vedere cele expuse mai sus, formulăm, în baza art. 7 din Legea 554 a Contenciosului Administrativ și Fiscal, plângere prealabilă împotriva deciziei (...) În Complexele/Centrele aflate în subordinea DGASPC Braşov trăiesc copii instituționalizați, iar pe noi ne interesează soarta lor. Prin urmare, vă rugăm să reveniți asupra deciziei și să permiteți efectuarea în continuare a acestor vizite de către reprezentanții ASUM”, a adăugat preşedintele ASUM.

Revenind la reproşurile directorului Gheorghe Durnă, cum că informaţiile au apărut prea repede în presă, Ionel Spătaru a precizat: „Presa a prelucrat informaţiile după ce raportul a fost primit de DGASPC. ASUM nu cenzurează informații cu privire la fapte rezultate în urma activitățiilor desfășurate, aceste informații considerăm că trebuie transmise spre știință opiniei publice”.

La rândul nostru ne întrebăm ce are de ascuns directorul DGASPC Braşov? Faptul că unele lucruri neplăcute nu devin publice nu înseamnă că nu există şi nu produc efecte. 

citiţi şi

BRAŞOV. Neglijenţă, murdărie şi lipsuri, la Centrul de plasament Azur 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Comprest - Colecteaza Separat!

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Mie, 20 Ian 2021
Euro   Euro   EUR   4.8741   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0207   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.5103   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5221   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2318   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1670   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4921   Stagnare
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   136.4800   Creștere

LINK


Tradesilvania
Anunturi MyTEX
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că actuala administraţie locală va rezolva problema reţelelor supraterane?

Campanii Publicitare Outdoor
                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter