myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAŞOV. Un denunţ penal cu privire la presupuse abuzuri comise în centrele de plasament din judeţ a ajuns pe masa anchetatorilor

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

În urma dezvăluirilor din presă cu privire la suspiciunea comiterii de abuzuri sexuale asupra unor copii din Centrul de plasament Azur din Victoria, au fost deschise anchete, atât la nivelul Poliţiei, Parchetului de pe lângă Tribunalul pentru Minori şi Familie Braşov, cât și al Avocatului Poporului.

Amintim cazul adolescentului de 17 ani, care susține că a întreţinut relaţii intime cu o educatoare de la unitatea de servicii sociale în cauză, ulterior şi alţi copii afirmând în faţa anchetatorilor că la rândul lor ar fi fost astfel abuzaţi. 

Şi alţi minori au prins curaj să înfrunte sistemul din care fac parte, cel al asistenţei sociale pentru categoria copiilor abandonaţi, astfel că au început să spună tot felul de lucruri despre ceea ce li se întâmplă în centrele în care sunt cazaţi - aflate în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC) Braşov. Uneori copiii s-au adresat Poliţiei, alteori organizaţiilor neguvernamentale de profil, precum Asociaţia pentru Siguranţă şi Mediere Urbană (ASUM) Braşov. 

În urma dezvăluirilor din partea victimelor minore, ASUM Braşov, ca entitate cu obiect de activitate apărarea drepturilor omului, a intenţionat să facă vizite de informare în mai multe centre similare din judeţ. Primul „popas”, după ce s-au obţinut autorizaţiile necesare, a fost la Azur Victoria, unde s-au constatat şi alte nereguli, pe lângă acuzația de întreținere de relaţii sexuale între un copil şi un adult de 40 de ani, educatoarea acestuia. Dar despre toate acestea am scris în ediţiile anterioare ale cotidianului nostru. 

„Scopul declarat al vizitelor a fost de a ne informa cu privire la modul în care sunt respectate drepturile omului, ale copiilor instituționalizați în aceste centre, ca instituții publice. La data de 1.02.2017, prin adresa nr. 6295, DGASPC Brașov ne-a comunicat că cererea noastră a fost aprobată, urmând ca vizitele să se desfășoare de către persoanele menționate în tabelul nominal, perioada pentru efectuarea acestor vizite fiind stabilită în intervalul 10.02.2017-10.04.2017”, a precizat preşedintele ASUM Braşov, Ionel Spătaru. 

Sura citată ne-a spus şi că, în urma apariției în presa locală a unor extrase din raportul întocmit cu ocazia vizitei, publicare care a fost făcută la solicitarea presei, dar după ce raportul a fost transmis către DGASPC Braşov, ASUM a fost informată că i-a fost restricționat accesul în aceste unități.

„După apariția în presă a demersurilor ASUM, am primit multe informații cu privire la producerea unor eventuale abuzuri asupra copiilor şi din alt centru din judeţ, informații transmise sub anonimat, dar care menționau lucruri și evenimente petrecute acolo, abuzuri exercitate asupra copiilor (...) Tot pe surse anonime, persoane a căror identitate nu o cunoaștem ne-au semnalat că trei copii ar fi fost luați din România de nişte cetățeni străini pentru a-şi petrece o vacanţă în afara ţării, şi nu s-au mai întors. Evenimentul s-ar fi petrecut în urmă cu aproximativ 8 ani, iar copii sunt minori și la această dată. Doi dintre ei se pare că ar fi in Italia, unul dintre cei doi s-ar afla în grija unui medic de cetățenie italiană. Managerul de caz al celor trei copii ar fi o persoană angajată la DGASPC Brașov (...) Nu cunoaștem mai multe date, dar considerăm că acest aspect trebuie verificat de către Parchet, iar datoria noastră este să vă aducem la cunoștință această informație. Tot pe surse anonime, fără a cunoaște identitatea persoanelor și fără a putea proba acuzația, am aflat că în două centre de plasament din județ există şase frați, iar despre unul dintre ei se spune că a fost și încă mai este abuzat sexual de către persoane necunoscute nouă”, aceasta este doar o parte a celor menţionate de ASUM Braşov în denunţul penal depus zilele trecute către organele judiciare. 

Spătaru a încheiat astfel demersul: „Nu știm dacă aceste informații primite sunt adevărate, noi nu suntem organ de anchetă, și nu le putem proba, obligația noastră legală este să le aducem la cunoștință sub forma unui denunț penal in rem pentru sâvârșirea unor posibile infracțiuni prevăzute de Codul Penal, respectiv, «rele tratamente aplicate minorului», «Lovire și alte violențe» și «Omisiunea sesizării organelor judiciare». Aş vrea să cred că nu este nimic adevărat. Este înfiorător ce lucruri ni s-au povestit, de la abuzuri fizice, precum bătăi de către personalul din centre, până la diferite pedepse aplicate”. 

Preşedintele ASUM Braşov ne-a spus că nu se va opri şi va face tot ce-i stă în putinţă să-i ajute pe copiii lăsaţi la mila sistemului: „Pe această cale, doresc să le transmit tuturor celor care consideră că le-au fost încălcate drepturile, să apeleze la serviciile noastre. Îi vom ajuta, fără nici o excepţie, îi vom direcţiona către instituţiile abilitate să le soluţioneze problemele cu care confruntă”.

citiți și

BRAȘOV. Abuzurile sexuale din Centrul de plasament Azur Victoria au intrat în atenția Avocatului Poporului

  BRAŞOV. Neglijenţă, murdărie şi lipsuri, la Centrul de plasament Azur

BRAŞOV. Femeia care ar fi întreţinut relaţii sexuale cu un minor în Centrul de plasament Azur s-a ales cu dosar penal. Sunt supiciuni că a făcut avansuri şi altor minori

Direcția pentru Protecția Copilului BRAȘOV a primit 47 de sancțiuni contravenționale în urma controalelor ISU la centrele de plasament din județ

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Jan
+1 #1 Jan 10-03-2017 06:42
Un articol de ...toata rusinea.
Numai vrajeli , presupuneri, ,,s-ar fi petrecut'' s-ar fi intamplat.
Alo!!! Doamna Vlad!!!! ...RUSINE
Citat | Raportează către un administrator
ela
0 #2 ela 10-03-2017 10:29
Este corect materialul. Nu reporterul stabileste vinovatii, doar judecatorii.Pan a atunci se presupune ca s-ar fi petrecut, s-ar fi intamplat etc. Simplu domnule Jan!
Citat | Raportează către un administrator
Florin
0 #3 Florin 15-03-2017 11:13
Directoarea adj. Luca Dana de la DGASPC Brasov, a fost deja "vizitata" de procurori,care i-au solicitat toate documentele privind copii plecati in strainatate si care nu au revenit in tara !
Pana la sesizare, responsabila principala Luca Dana, a "dormit" ?
Cine a luat comisioanele ?
Referitor Durna Gheorghe, intrati pa site-ul Tribunalului Brasov si cautati "dosare".
Directorul general Durna Gheorghe este urmarit penal in dosarul penal nr. 4222/P/2016,pen tru "furturi" de 6 ori pretul pe achizitii, reparatii, s.a.!
Consiliul Judetean Brasov a fost informat de nenumarate ori de cele de mai sus ; bineinteles ca, nu a luat nici o masura !
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


FEG Education

Curs BNR

Vi, 14 Aug 2020
Euro   Euro   EUR   4.8358   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.1020   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3603   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4986   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2444   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.0954   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4725   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   139.6600   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că vom ajunge în situaţia de a depăşi 2.800 de cazuri noi de coronavirus pe zi?

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter