myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Două ordonanțe contra o lege. La ce bun Poliția Locală?

  • Apreciez !Nu-mi place !+1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

În zona în care locuiesc există o practică a multor șoferi, îndeobște a celor care nu domiciliază acolo, ci vin cu diverse treburi, de obicei la cumpărături: aceea de a parca pe trecerile de pietoni. Dacă li se atrage cumva atenția asupra acestui fapt, unii își fac urechea toacă, alții vin cu scuza „numai două minute”, iar alții reacționează golănește („și ce te privește?”, „vezi-ți de treaba ta, că poate ți-o și iei!”, „așa, și?”, „da, și care-i problema ta?”, „parchez unde vreau!” ș.a.m.d).

De curând, s-a introdus sens unic pe două străzi. Destui șoferi ignoră semnele de circulație care indică acest lucru și merg pe contrasens. Unii cu seninătate, alții cu tupeu. Am asistat la o scenă în care un șofer circulând regulamentar pe una dintre cele două străzi a fost înjurat ca la ușa cortului și amenințat cu bătaia de un altul, aflat pe contrasens, pe motiv că nu i-a făcut loc să treacă.   

În imediată apropiere a respectivelor treceri de pietoni și a celor două străzi se află o secție a Poliției locale. E ca și când n-ar fi. Foarte rar vezi polițiști locali în exercițiul funcțiunii pe străzi. Iar atunci dau puternica impresie că se plimbă, să mai alunge monotonia orelor de program. Oare ce salarii au și cum le justifică? Dacă, evident, se pune problema acestei justificări…

Însă, chiar dacă ar fi scrupuloși la datorie, să zicem în privința șoferilor de genul celor de mai sus, există o problemă. Legea Poliției locale (155/2010) prevede, la capitolul III - „Atribuțiile Poliției locale” – articolul 6, litera h, următoarele: „Constată contravenții și aplică sancțiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staționarea, parcarea autovehiculelor și accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staționate neregulamentar”. Numai că…

Numai că, iată motivarea unui judecător care a dat sentința anulării unui proces-verbal de constatare și sancționare a unei contravenții rutiere (oprirea unui autoturism în sensul giratoriu, deranjând traficul rutier) încheiat de un polițist local: „Potrivit art. 15 alin. 1 din O.G. nr. 2/2001, contravenția se constată printr-un proces-verbal încheiat de persoanele anume prevăzute în actul normativ care stabilește și sancționează contravenția, denumite generic agenți constatatori (…). Calitatea de agent constatator în cazul contravențiilor stabilite și sancționate de acest act normativ aparține polițiștilor rutieri (…). Pentru a descoperi înțelesul noțiunii de «polițist rutier» utilizate de legiuitor, trebuie analizate dispozițiile Regulamentului de aplicare a O.U.G. nr. 195/2002, care, la art. 177 alin. 2, prevede că «polițiștii rutieri sunt ofițerii și agenții de poliție specializați și anume desemnați prin dispoziție a inspectorului general al Inspectoratului General al Poliției Române». Pe cale de consecință, pentru a putea aplica sancțiuni contravenționale pentru săvârșirea contravențiilor stabilite prin O.U.G. nr. 195/2002, trebuie să existe o dispoziție a Inspectorului General al Poliției Române prin care persoana în cauză să fie desemnată ca polițist rutier. În cauză o asemenea dispoziție nu există”.

Ne explică măreții legiuitori cum se împacă legea cu ordonanțele? Sau care dintre ele e mai tare?

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Brașovean
+1 #1 Brașovean 25-09-2019 13:47
Păi nu va-ți dumirit că de la 90,(secolul trecut ) incoa ,fărădelegea , în România ,a devenit lege , de sus (președinte , parliament , guvern , armată , poliție , jandarmerie , justiție) până mai jos ( prefecți , consilii județene ,primari , consilii locale ,armată ,jandarmerie , justiție ) . Asta-i pulitica actuală , la zi, ticăloasă + parșivă +murdară , în țara noastră.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Comprest - Colecteaza Separat!

Citește ziarul

Radio TexFm


FEG Education

Curs BNR

Vi, 10 Iul 2020
Euro   Euro   EUR   4.8418   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.2893   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.4092   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5555   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2488   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1531   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4755   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   136.9900   Creștere
Anunturi MyTEX

Credeţi că autorităţile raportează corect numărul românilor infectaţi cu noul coronavirus?

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter