myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Psiholog: 10 lucruri pe care nu le ştii despre mintea ta

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Psihologul Alexandru Pleşea, trainer în programare neuro-lingvistică (NLP), afirmă că sunt 10 lucruri pe care nu le ştim despre cum funcţionează mintea noastră, iar înţelegerea lor ne-ar putea ajuta să ne îmbunătăţim percepţia despre lume. „Nu multă lume ştie că mintea noastră generează mai mult de 60.000 de gânduri în fiecare zi, iar informaţia circulă în mintea noastră cu o viteză ameţitoare: aproximativ 400 de kilometri pe oră“, se arată într-un comunicat.

Recrutare Autoliv Brasov

După părerea psihologului Alexandru Pleşea, cele 10 lucruri pe care nu le ştiu oamenii despre creier sunt:

„1.Mintea noastră este mai puternică prin simboluri

„Mintea noastră percepe mai degrabă tabloul general şi lucrează cu simboluri, de aceea ne este foarte greu să memorăm, spre exemplu, poezii cuvânt cu cuvânt, dar ne este mult mai accesibil să “înregistrăm” mental un film. Mintea subconştientă poate înregistra cu uşurinţă fiecare amintire posibilă prin serii de simboluri şi prin imagini pentru memoria vizuală”.

2. Mintea noastră nu poate procesa gânduri formulate negativ

„Mintea noastră subconştientă este incapabilă să audă negaţiile sau gândurile negative, iar puţină lume ştie acest lucru. Orice spunem sau gândim negativ este procesat invers de mintea noastră, care percepe informaţia ca şi cum “eu vreau asta”. Mai simplu spus, dacă eu aş spune “nu vreau să se întâmple asta”, mintea mea subconştientă va elimina negaţia şi va percepe situaţia în felul “vreau să se întâmple asta”.

3. Mintea noastră menţine percepţiile de la o vârstă tânără până la o vârstă adultă

„Modul în care privim lucrurile acum și sistemul nostru de credințe sunt bazate pe sentimentele noastre din tinerețe. Scopul nostru este să ne deschidem orizonturile minții și să nu permitem experiențelor noastre negative din trecut să ne convingă să rămânem negativi”.

4.Mintea noastră ne ajută, dar are nevoie de direcţii

„În viaţa noastră există două tipuri de situaţii în care mintea noastră funcţionează: situaţiile în care construim şi situaţiile în care se activează instinctul de autoconservare. În ultimul caz, atunci când un pericol devine iminent, mintea noastră creează un software care ne ajută să luăm decizii automate în fiecare zi. Aşa se întâmplă când ne frigem din greşeală, iar mintea noastră a comandat automat corpului să evite pericolul”.

„Când învăţăm pentru prima dată un lucru, cum ar fi mersul pe bicicletă, ne este greu la început. Prin practică şi exerciţiu, am devenit din ce în ce mai pricepuţi pentru că mintea noastră se dezvoltă şi a creat un tipar standard pentru acele acţiuni. Problema apare atunci când nu este stabilită o direcţie clară, iar viaţa noastră curge în derivă”.

5. Informaţia circulă foarte rapid în mintea noastră

„Nu trebuie niciodată să ne facem griji că nu avem gânduri, că ne-a părăsit inspiraţia. Tot ceea ce trebuie să facem este să pescuim unul dintre zecile de mii de gânduri care ne traversează mintea în fiecare zi şi să-l punem în aplicare în viaţa noastră. Secretul este că atunci când mintea noastră este invadată numai de gânduri pozitive, atunci avem o paletă mult mai largă de acţiuni constructive pe care le putem pescui şi le putem pune în aplicare în vieţile noastre”.

6. Regula de 10% folosit de creierul nostru este un mit

„Desigur, o persoană normală nu îşi foloseşte toate funcţiile creierului simultan. Nu ar fi fizic posibil deoarece ne-am scurt-circuita creierul. Este ca atunci când folosim un aparat la capacităţile lui maxime şi acesta se încinge până în punctul în care se defectează. În schimb, mintea umană are posibilitatea de a accesa anumite funcţii în alte zile, când acestea sunt necesare, dar în decursul vieţii noastre nu rămân funcţii ale creierului care să nu fie accesate niciodată”.

7. Mintea şi creierul nostru procesează Non-Stop

„Gândiţi-vă o secundă ce s-ar întâmpla dacă am avea creierul în repaus, la un moment dat. Am uita să respirăm, inima noastră ar uita să mai bată, toate funcţiile noastre vitale s-ar prăbuşi instant. Creierul nostru este activ şi în timpul somnului şi pe parcursul unei zile. De aceea, sfatul meu pentru voi este să ne culcăm cu gânduri pozitive deoarece în vis acestea vor construi o lume aşa cum ne-am dori noi. Când ne trezim, ne vom simţi inspiraţi de tot ceea ce a creat subconştientul în timpul visului şi vom încerca să aduce şi în viaţa reală acele trăiri”.

8. Mintea noastră vrea să utilizeze cât mai puţine cunoştinţe şi resurse posibile

„Mintea noastră va încerca mereu să facă economie de resurse pentru a administra eficient funcţiile corpului şi orice informaţie, pe lângă toate activităţile pe care le desfăşurăm zilnic. Cu cât face mai puțin efort, cu atât are la dispoziție mai multă capacitate pentru orice procesare urgentă am avea în acea zi“.

9. Toate cele 5 simţuri sunt importante

„Cele 5 simţuri ale noastre – vederea, mirosul, auzul, gustul şi atingerea – au o putere extraordinară de a crea o amintire a ceea ce au experimentat. Toate aceste amintiri create de cele 5 simţuri vor ajunge în subconştientul nostru şi rămân stocate pentru a le putea accesa oricând vom trăi experienţe asemănătoare“.

10. Mintea vrea să înveţe tot timpul

„Mintea vrea, dar de cele mai multe ori, obiceiurile nu ne lasă să învățăm pe cât am vrea. Dacă totuși, avem impresia că mintea umană poate înmagazina un număr finit de lucruri, atunci suntem în eroare. Mintea noastră are puterea de a procesa miliarde de lucruri şi poate învăţa, în permanenţă, lucruri noi, fără să avem procesorul încărcat. Această abilitate a creierului ne ajută să ne dezvoltăm încontinuu şi ne dă o putere creatoare”, a spus specialistul.

Alexandru Pleşea este cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Minţii. A studiat în Statele Unite ale Americii, Marea Britanie şi România şi de peste 10 ani organizează cursuri de specialitate – se arată în comunicat.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
Insigra Angajeaza

Poza zilei

 
Optimac

Citește ziarul

Radio TexFm


Anunturi MyTEX
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Lun, 24 Feb 2020
Euro   Euro   EUR   4.8024   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.4395   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7281   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5257   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2493   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3365   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4555   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   142.1500   Scădere
Anunturi MyTEX

Se va confrunta şi România cu o epidemie de coronavirus?

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter