myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Guvernul vrea control sanitar mai strict

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Structurile locale de inspecţie sanitară vor fi readuse în coordonarea Inspecţiei Sanitare din Ministerul Sănătăţii, a decis Guvernul, prin OUG, invocând nevoia de a asigura astfel independenţa inspectorilor, supuşi adesea unor presiuni politice, dar şi rolul IS în domenii precum produsele biocide.

Având în vedere acestea din urmă este clar că decizia, prin care Executivul consideră că va exista un control sanitar mai strict, are o legătură directă cu scandalul dezinfectanților diluați produși de Hexi Pharma. Guvernul României a adoptat recent o Ordonanță de Urgență de modificare a Legii 95/2006 prin care structurile locale de inspecție sanitară sunt readuse în coordonarea Inspecției Sanitare de Stat din Ministerul Sănătății. În prezent, deși are inspector-șef, structura județeană se află în subordinea Direcției de Sănătate Publică (DSP). „Măsura reprezintă o revenire la normalitate și o reașezare a controlului din sistemul sanitar între prioritățile actului guvernamental. Astfel, Executivul va asigura un control constant, eficient și coordonat pentru siguranța populației şi respectarea normelor legale din domeniul sănătăţii”, se arată în expunerea de motive.

Eliberarea inspectorilor de presiunea politică locală

Efectul principal al acestei Ordonanțe este asigurarea independenței inspectorilor, supuși deseori la presiuni din partea mediului politic local. Dovada acestei presiuni o reprezintă rezultatele acțiunilor de control încrucișat, adică acele acțiuni care nu se desfășoară în județul de reședință. În cadrul controalelor încrucișate, inspectorii au aplicat măsuri proporționale cu gravitatea deficiențelor identificate și în concordanță cu situațiile reale. Alte controale, în aceleași unități, dar efectuate în județul de reședință au arătat alte rezultate.

Rolul Inspecției Sanitare este crucial în multe domenii: produse biocide, apă potabilă, furnizori de servicii medicale unități de învățământ, precum şi alte produse şi activităţi asupra sănătății populației. Mai mult, pe domeniile de răspundere, Inspecția Sanitară raportează la Comisia Europeană rezultatele acțiunilor de control și evaluarea riscurilor la adresa sănătății populației.

Prin Ordonanța adoptată, Guvernul elimină reglementările contradictorii privind responsabilitățile inspectorilor sanitari și posibilitatea de a îngrădi activitatea acestora.

„Premierul Dacian Cioloș și ministrul Sănătății Vlad Voiculescu își exprimă ferma convingere că sistemul sanitar nu poate fi administrat fără coerența activităților de control, aspect ignorat în ultimii ani”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
USR

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
MB RAD Construct - Radiatoare Industriale

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Lun, 23 Noi 2020
Euro   Euro   EUR   4.8732   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.1013   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.4820   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5070   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2388   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1427   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4917   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   135.2100   Scădere
Anunturi MyTEX
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că Braşovul nu este introdus în carantină din motive politice?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter