myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOVENII așteaptă și șase luni pentru o consultație la medicii specialiști

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Criza de personal din Sănătate îi afectează grav pe pacienții care au nevoie de consultații și chiar de internare la medicii de specialitate. În timp ce bolnavii se înmulțesc, medicii care să lucreze în spitale și în ambulatorii de specialitate sunt tot mai puțini.

Așa se face că bolnavii au ajuns să aștepte și câteva luni pentru o consultație medicală, în medie două luni, dar sunt cazuri în care se ajunge la jumătate de an. Deși situația este cunoscută la nivelul județului, până acum nu s-au găsit soluții care să-i încurajeze pe doctori să rămână să profeseze în țară și mai ales la stat. Așa că aceștia continuă să plece, iar posturile vacante din spitale și policlinici ramân neocupate.
Două-trei luni de zile, pe asemenea durată, în medie se întinde lista de așteptare la Brașov pentru bolnavii care vor să ajungă pentru o consultație în cabinetul unui medic cardiolog, urolog sau alergolog. Pentru că sunt tot mai puțini medici specialiști, programările la aceștia se fac pe perioade care depășesc și jumătate de an. În tot acest timp, pacienții umplu cabinetele medicilor de familie, pentru a își reînnoi trimiterile.

Și la privat, patru luni pentru consultație compensată

Chiar dacă că sunt puși pe drumuri, cei mai mulți pacienti sunt nevoiți să își aștepte programarea, pentru că nu își permit să achite aceeași consultație, nedecontată de Casa de Asigurări de Sănătate a Județului (CASJ) Brașov. Culmea este că acest lucru nu se întâmplă doar la ambulatoriile (policlinicile) de stat, ci și la cele private, unde consultația este decontată total sau parțial de CASJ. Exemplul vine tot pe cardiologie, o specialitate „în suferință” la capitolul specialiști. La clinica specializată din Brașov, pentru medicii care sunt în contract cu Casa de Sănătate programările se fac peste patru luni.

„Coadă” și la analize, și la internare

În același timp, pacienţii care vor și au nevoie să îşi facă analize medicale gratuit sunt puşi pe alte liste de aşteptare care durează cu lunile. Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate spun că astfel de lucruri se întâmplă deoarece pacienţii preferă anumite laboratoare, pe când alte clinici pot face analize pe tot parcursul lunii. Tot ei susțin că, de fapt, același pacient se înscrie la mai multe laboratoare, de aceea listele sunt atât de lungi. Până la implementarea promisului sistem de management, deocamdată, ca soluție, pacienții trebuie să caute pe site-ul CASJ laboratoarele cu care instituția are contract, de unde pot afla care mai au fonduri pentru analize gratuite.
Liste de așteptare sunt și la internarea în spital, la mai toate specialitățile, medicii ezitând să programeze bolnavi cronici, pentru a avea paturile libere în caz că vin urgențe. Dacă unii, cum sunt cei care au afecțiuni pentru care proceduri de fizioterapie și recuperare, pot aștepta, chiar dacă îi chinuie durerile, sunt bolnavi a căror stare de sănătate nu suferă amânare, dar nici nu pot fi încadrați la urgențe. Așa se face că, în timp ce stau la „coadă”, diagnosticați sau nu, unora li se agravează suferințele, iar alții mor.

 Criză și la Urgențe

Puțin specialiști sunt și la Serviciul de urgență. Doar opt medici acoperă în momentul de faţă, 24 din 24 de ore, cele două linii de gardă de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean şi o linie de gardă de Terapie Intensivă Mobilă. Chiar dacă Spitalul Judeţean Braşov scoate mereu posturi la concurs, de multe ori acestea rămân neocupate, pentru că medicii nici măcar nu candidează pentru ele.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
Pro Romania

Meteo

 

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


FEG Education

Curs BNR

Vi, 18 Sep 2020
Euro   Euro   EUR   4.8582   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0972   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3220   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5132   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2476   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1126   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4839   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   134.9000   Creștere
Coronavirus Preturi Nesimtite
Anunturi MyTEX

Consideraţi că există interes politic pentru realizarea auostrăzii Braşov-Comarnic?

Campanii Publicitare Outdoor
                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter