myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAŞOVUL, printre judeţele cu cele mai multe noi cazuri de infecţii cu HIV/SIDA! Vezi datele STATISTICE!

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Judeţul Braşov s-a aflat, la finalul anului trecut, pe locul al treilea în ţară la numărul cazurilor de noi infecţii cu HIV/SIDA depistate în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2018.

Cu 27 de cazuri nou confirmate, Braşovul a fost depăşit doar de Bucureşti (ce-i drept cu 238 de cazuri) şi de Constanţa (cu 45 de cazuri).

Situaţia este îngrijorătoare şi în acest an, deoarece s-au depistat 10 noi cazuri de infecţii cu HIV/SIDA din ianuarie şi până la 30 iunie (număr dublu comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut). Singura consolare este că infecţia nu a fost depistată la copii cu vârste cuprinse între 0 şi 14 ani. 

Datele au fost culese de pe fişele de confirmare primite din Centrele Regionale de Evaluare şi Monitorizare a Infecţiei HIV/SIDA şi prelucrate la Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România, în cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş” din Bucureşti.

La nivel naţional, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie au fost notificate 179 de cazuri noi de HIV şi 136 de SIDA.

Potrivit statisticilor, au fost înregistrate 86 de cazuri noi de HIV/SIDA la femei şi 229 la bărbaţi. Cei mai mulţi pacienţi care au avut rezultate pozitive au vârste cuprinse între 30 şi 49 de ani (cu preponderenţă între 30 şi 34 de ani), indiferent că este vorba despre bărbaţi sau femei.

În ceea ce priveşte calea de transmitere, rămâne în top cea sexuală (relaţii hetero- şi homo- sexuale). Astfel, 114 bărbaţi şi 78 de femei s-ar fi infectat în urma unor relaţii heterosexuale, iar 73 de bărbaţi în urma relaţiilor homosexuale. Alte 41 de persoane (36 de bărbaţi şi 5 femei) s-au infectat injectându-şi droguri. Şase bebeluşi au luat de la mamă (cale materno-fetală). În trei cazuri nici măcar nu s-a putut stabili cauza.

Din nefericire, 74 de persoane cu SIDA au decedat din cauza acestei boli (decese înregistrate prin fişele de confirmare a cazului).

Din 1985 şi până la jumătatea acestui an, au fost confirmate 24.333 de cazuri de infecţii cu HIV/SIDA, din care 16.355 cazuri de SIDA şi 7.978 de HIV. Cât priveşte totalul deceselor cauzate de SIDA în perioada menţionată, acesta este 7.580.

SIDA (sindromul imunodeficienţei umane dobândite) este o afecţiune provocată de virusul imunodeficienţei umane, HIV, care atacă şi distruge progresiv sistemul imunitar al organismului. Virusul HIV este cel care, în urma infecţiei, declanşează SIDA.

Este important de reţinut că nu toate persoanele infectate cu virusul HIV manifestă şi SIDA. Această afecţiune apare în cazul persoanelor infectate cu HIV şi conduce la o expunere mărită către infectii sau către anumite forme de cancer.

Principala cauză a contaminării cu virusul HIV/SIDA este interacţiunea cu o persoană seropozitivă la HIV care, însă, nu prezintă în mod obligatoriu semnele bolii. Ea este purtătoare de virus şi susceptibilă să-l transmită. Transmiterea virusului SIDA se face în trei modalităţi principale: pe cale sexuală, pe cale sangvină (transfuzia sângelui sau a produselor sangvine contaminate, utilizarea de seringi infectate); pe cale transplacentară (de la mama seropozitivă la copil, în timpul sarcinii) şi în cursul alăptării materne.

SIDA nu este o boală vindecabilă, dar poate fi ţinută sub control cu tratament, iar speranţa de viaţă poate ajunge la valori similare cu ale populaţiei fără HIV.

Mai multe date statistice - AICI

foto 2 - situaţia în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2018

foto 3 - situaţia în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Comprest - Colecteaza Separat!

Citește ziarul

Radio TexFm


FEG Education

Curs BNR

Vi, 14 Aug 2020
Euro   Euro   EUR   4.8358   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.1020   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3603   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4986   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2444   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.0954   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4725   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   139.6600   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că vom ajunge în situaţia de a depăşi 2.800 de cazuri noi de coronavirus pe zi?

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter