myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Avocatul Poporului l-a sesizat pe procurorul general cu privire la studiile clinice ce ar fi fost făcute ilegal pe pacienții fără discernământ de la Psihiatrie - Secția Vulcan / Documente LIPSĂ!

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Avocatul Poporului a descoperit „informații îngrijorătoare în urma demersurilor scrise și a anchetelor referitoare la efectuarea studiilor clinice pe pacienți vulnerabili” la Spitalul Clinic de Neurologie și Psihiatrie (SCPN) din Braşov - Secția Vulcan, potrivit unui comunicat remis astăzi.

Cazul a fost prezentat de presă, inclusiv de mytex.ro, în toamna anului trecut, iar în data de 15 octombrie 2019, reprezentanții instituției Avocatul Poporului au efectuat o anchetă la Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov (SCPN Brașov), respectiv la Ministerul Sănătății, în data de 16 octombrie 2019.

„Din coroborarea informațiilor obținute în cadrul ambelor anchete efectuate, a rezultat necesitatea obținerii unor date suplimentare de la SCPN Brașov, în scopul efectuării de către Ministerul Sănătății și ANMDMR a unor acțiuni de control care să vizeze verificarea condițiilor în care studiile clinice au fost efectuate pe pacienții cronici internați la Secția Vulcan a aceluiași spital.
În urma solicitării unor informații suplimentare cu privire la testele clinice în cauză, SCPN Brașov a comunicat instituției Avocatul Poporului mai multe documente și informații privind studiile clinice efectuate în perioada 2001-2015, fiind constituită și o comisie internă la nivelul spitalului, pentru a investiga aspectele desfășurate în acea perioadă de timp. Cu toate acestea, documentele medicale ale pacienților implicați în studii nu se mai regăsesc în arhiva spitalului.
Instituția Avocatul Poporului a continuat demersurile la Ministerul Sănătății, ANMDMR și Comisia Națională de Bioetică a Academiei de Științe Medicale, în urma răspunsurilor acestor instituții rezultând din nou lipsa documentelor medicale. În urma demersurilor efectuate, a rezultat că Secția Vulcan a SCPN Brașov nu a fost niciodată autorizată în scopul efectuării studiilor clinice, însă, în fapt acestea au avut loc, potrivit declarațiilor personalului medical din această secție”, se explică în comunicat.

Dată fiind situația, Avocatul Poporului a continuat demersurile, semnalând procurorului general, următoarele aspecte:

- au fost efectuate teste clinice pe pacienți cronici ai Secției Vulcan SCPN Brașov, contrar faptului că aceasta nu a fost niciodată autorizată pentru aceste studii;

- nu se regăsesc documentele studiilor (inclusiv a formularelor de consimțământ și a documentelor sursă) de pe Secția Vulcan din arhiva SCPN Brașov (cu excepția unei foi de observație a unei singure paciente, care nu are cuprinse mențiuni despre consimțământul informat).

De asemenea, Avocatul Poporului a emis Recomandarea nr. 105/2020, prin care a solicitat președintelui ANMDMR: colaborarea în mod constant cu celelalte autorități competente în domeniul studiilor clinice efectuate pe persoane vulnerabile, în special cu Comisia Națională de Bioetică a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale și dispunerea și efectuarea unor controale asupra studiilor clinice pentru medicamentele de uz uman care se desfășoară pe categoriile de persoane vulnerabile, în conformitate cu ghidul privind buna practică în studiul clinic, precum şi a locului de desfăşurare a acestora, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Nu în ultimul rând, instituția Avocatul Poporului a adus la cunoștința ministrului sănătății rezultatele constatate în urma rezultatelor demersurilor efectuate.

„În ceea ce privește Recomandarea nr. 105/2020, ANMDMR ne-a comunicat următoarele:

- medicamentele testate nu pot fi administrate acestor persoane decât dacă există motive să se creadă că rezultatul va fi un beneficiu direct pentru pacient mai mare decât riscurile posibile;
- Direcția Studii Clinice din cadrul ANMDMR va menține și pe viitor colaborarea cu Comisia Națională de Bioetică pentru Studiul Medicamentelor și a Dispozitivelor Medicale din cadrul Academiei de Științe Medicale, conform atribuțiilor stabilite de lege în contextul evaluării documentației depuse de sponsori pentru susținerea cererilor de autorizare a studiilor clinice și amendamentelor acestora;
- în legislația națională de punere în aplicare a prevederilor Regulamentului (UE) 536/2014, se va avea în vedere reglementarea măsurilor necesare pentru asigurarea protecției persoanelor vulnerabile.

De asemenea, în urma informațiilor care au fost comunicate de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, se constată faptul că medicii care au coordonat studii clinice la Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov nu au format obiectul unei cercetări penale, însă au fost efectuate mai multe percheziții domiciliare și au fost analizate documentele medicale ale studiilor clinice efectuate la Secția Vulcan a aceluiași spital. Aceste documente nu se mai regăsesc în arhiva autorităților anterior menționate, deși au fost predate în urma investigațiilor desfășurate de către Parchetul ICCJ”, se mai arată în comunicat.

În septembrie 2019, dr. Nicușor Bîgiu, în calitate de manager al Spitalului de Psihiatrie și Neurologie Brașov, a anunțat faptul că mai mulți pacienți cu boli cronice internați la Secția de Psihiatrie Vulcan ar fi fost folosiți într-un studiu de testare a unor medicamente, în perioada 2005-2009.

Dr. Bîgiu, venit ca interimar la conducerea unității spitalicești în luna martie 2019, a spus, la vremea respectivă, că a fost formată o comisie de analiză după ce a primit informații cu privire la introducerea abuzivă în procedura de studiu a unor pacienți de la Secția de Psihiatrie din Vulcan, având suspiciuni că au fost încălcate normele internaționale ale unor astfel de studii clinice.

VEZI ȘI:

BRAȘOV. Ministrul Sănătății, reacție mirată la cazul „pacienți-cobai” de la Vulcan

BRAȘOV. Noi dovezi aduse de managerul Spitalului de Neurologie și Psihiatrie că s-au făcut studii clinice pe pacienți fără discernământ de la Vulcan

BRAȘOV. Furtul din banii pacienților a ajuns pe masa DIICOT. Update: un alt dosar penal în pregătire

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
husqvarna

Citește ziarul

Radio TexFm


VEO

Curs BNR

Lun, 12 Apr 2021
Euro   Euro   EUR   4.9205   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.1335   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6802   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4728   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2308   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.2946   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5158   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   138.0000   Creștere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Anunturi MyTEX
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Consideraţi că Vlad Voiculescu ar trebui demis de la conducerea Ministerului Sănătăţii?

Campanii Publicitare Outdoor
                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter