#

myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. 12 operații în 72 de ore. Ultramaraton de transplant renal asistat de robot

  • Apreciez !Nu-mi place !-2
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Spitalul Sf. Constantin din Braşov, prin Centrul de Transplant Renal „Profesor Gilles Mentha”, organizează un nou „maraton ”al transplantului, de data aceasta șase „cupluri” (12 intervenții chirurgicale) urmând să fie operate în trei zile de către o echipă de specialişti de primă mână, coordonați de dr. Bogdan Moldovan, chirurgul-șef al spitalului. Nu e primul maraton de acest gen, dar este cel mai mare, în trei zile, șase pacienți primind o nouă şansă la viaţă de la donorii lor înrudiți.

Pacienți din Brașov, Covasna, București (doi) și Constanța (doi) vor fi operați folosindu-se tehnici chirurgicale de vârf, unice în peisajul transplantului din România. Prelevarea rinichiului de la donator se va realiza prin tehnica DaVinci (chirurgei robotică), iar una sau două implantări se vor realiza de asemenea prin tehnica DaVinci.

Centrul Gilles MENTHA este singurul din Europa de Est în care este disponibilă tehnica RAKT – robotic assisted kidney transplantation. De asemenea este singurul centru din România care realizează prelevarea renală prin tehnica DaVinci beneficiind de experiența echipei de Urologie Robotică.

Deoarece actuala Lege a transplantului nu permite decontarea prin Casa de Asigurări de Sănătate a intervenţiilor de transplant efectuate în centrele private (de fapt, singurul de acest gen, acreditat din 2016, este cel de la Brașov), costurile acestor intervenţii sunt suportate de pacienţi, iar când există posibilitatea, de Fundaţia „Sf. Constantin” Braşov.

Doctori din Cluj și Brașov operează pro-bono, sub îndrumarea unui medic din Elveția. „Este al 6-lea sau al 7-lea an în care vin și este mereu o plăcere pentru mine. Sunt impresionat de energia pe care această echipă o acordă programului de transplant”, spune Christophe Iselin, șeful secției de urologie al spitalului universitar din Geneva.

„Echipa de urologie a fost axată pe recoltarea de rinichi de la donatorul viu. Mentalitatea noastră e că această persoană care face un gest umanitar să se întoarcă cât mai repede la viața normală”, afirmă dr. Crișan Nicolae, medic primar urolog.

Deoarece actuala Lege a transplantului nu permite decontarea prin Casa de Asigurări de Sănătate a intervenţiilor de transplant efectuate în centrele private decît în anumite condiții, chiar dacă medicii operează pro bono, costurile acestor intervenţii sunt suportate de pacienţi. „Există o lege care spune că centrele pot să intre în programul național doar dacă centrele de stat sunt depășite ca număr de cazuri și în această perioadă când numărul de transplanturi e mic, nimeni nu poate spune că este depășit că număr de cazuri”, afirmă dr. Bogdan Moldovan.

 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 24 Iun 2022
Euro   Euro   EUR   4.9471   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6905   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7699   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.8974   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2447   Stagnare
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.6188   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5294   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   123.4200   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Va reuşi Marin Mitran să aducă sponsorizări de 500 - 600.000 de euro la FC Brașov?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter