myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Consultaţii şi analize gratuite la Maternitate

  • Apreciez !Nu-mi place !-1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Începând din această lună, gravidele din judeţul Braşov şi din judeţele învecinate, aflate într-o situaţie dificilă din punct de vedere socio-economic şi provenind din grupuri vulnerabile, au posibilitatea să beneficieze de consultaţii şi analize gratuite de urmărire a sarcinii în regim ambulatoriu, asigurate de medicii Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Dr. A.I. Sbârcea” Braşov.

Totul, în cadrul proiectului cu fonduri europene intitulat „Servicii medicale de screening prenatal pentru 2100 de gravide din Regiunea Centru”, pe care Maternitatea braşoveană îl implementează în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, în perioada martie 2021 - iulie 2023.

Proiectul, cu o valoare totală de 12.097.718,71 lei, este finanţat prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020. Beneficiarele screeningului prenatal vor fi 2.100 de viitoare mămici care locuiesc în Regiunea Centru, dintre care 57% fac parte din grupuri vulnerabile.

Este vorba despre gravide care trăiesc în familii fără venituri, având sau nu copii în întreținere, gravide care trăiesc în gospodării formate dintr-un părinte unic cu copil, gravide migrante sau de origine străină, gravide de etnie romă sau provenind din comunități marginalizate, gravide cu dizabilități, fără adăpost sau care sunt afectate de excluziunea locativă.

1.050 de gravide vor proveni din judeţul Braşov şi din judeţele învecinate. Identificarea, recrutarea şi mobilizarea lor în vederea efectuării screeningului prenatal se realizează cu sprijinul autorităţilor publice locale şi al instituţiilor de asistenţă socială - Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Braşov, Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Braşov, serviciile publice de asistenţă socială de la nivelul comunelor, oraşelor şi municipiilor, ai căror angajaţi au cunoştinţă despre viitoare mămici care trăiesc în medii defavorizate.

Proiectul prevede înfiinţarea unui centru de screening prenatal la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Dr. I.A. Sbârcea”, în cadrul căruia, în funcţie de necesităţile pacientelor, urmează să fie asigurate şapte pachete de servicii medicale specifice de screening prenatal, orientate către prevenţie, depistarea precoce a oricăror probleme, diagnostic și tratament.

Pachetul 1 cuprinde supravegherea unei sarcini normale la gravidele care nu dețin documente medicale care să ateste existența în antecedentele personale patologice a rubeolei, toxoplasmozei, infecției CMV. Pachetul 2 vizează supravegherea unei sarcini normale la gravidele care au antecedente personale patologice de rubeolă, toxoplasmoză, infecție CMV. Pachetul 3 se referă la screeningul prenatal care trebuie efectuat în perioada cuprinsă între săptămânile a 11-a şi a 19-a plus 6 zile. Pachetul 4 include supravegherea sarcinilor cu risc crescut de edem gestațional. Pachetul 5 se referă la supravegherea sarcinilor cu risc crescut de hiperemeză gravidică uşoară. Pachetul 6 este destinat altor riscuri, respectiv supravegherii şi evaluării gravidelor cu uter cicatriceal în trimestrul III. Pachetul 7 include monitorizarea sarcinii cu risc crescut la gravidele cu tulburări de coagulare sau cu trombofilii ereditare și dobândite.

Programul este gândit să asigure accesul facil şi gratuit la pachetele de asistență ale Casei Naționale Asigurări de Sănătate pentru gravide, pentru persoanele defavorizate, neasigurate, atât din mediul rural, cât şi din cel urban. Prin acest program se asigură accesul la consultații de specialitate obstetrică-ginecologie, analize de laborator, inclusiv investigații genetice de tipul amniocentezei, atunci când acestea sunt indicate. Programul permite dispensarizarea a peste 2.000 de gravide din Regiunea Centru, pe o perioadă de doi ani, cu 1-3 consultaţii la cabinet şi cu posibilitatea de asistență și monitorizare a gravidelor din mediile defavorizate”, a menţionat prof. univ. dr. Marius Moga, managerul proiectului.

În cadrul proiectului se vor desfăşura activităţi de educaţie prenatală privind îngrijirea pe perioada sarcinii, iar gravidele vor beneficia şi de servicii de educație postnatală de tipul „Şcoala mamei”, care vizează îmbunătățirea sănătăţii fizice și mentale a femeii după naştere, precum și sănătatea nou-născutului.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Lun, 08 Aug 2022
Euro   Euro   EUR   4.9210   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.8330   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8375   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0392   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2491   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.7446   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5160   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   125.2200   Creștere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că PSD ar fi de acord ca „rotativa” premierilor să nu mai aibă loc?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter