myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAŞOV. Mai mult sau mai puţin pregătite, şcolile şi-au deschis porţile

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Clopoţelul a sunat „de intrare” în anul şcolar 2015/2016 şi pentru circa 82.000 de copii braşoveni, de la grădiniţă până la la liceu. Cei mai emoţionaţi au fost cei peste 10.700 de elevi care au intrat în clasa pregătitoare (5.124 şcolărei) şi clasa I (5.614), dar şi cei circa 3.000 de „boboci” de liceu.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar al Judeţului (IŞJ) Braşov, peste 90% dintre cele circa 400 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică din judeţ şi-au deschis porţile având aviz sanitar de funcţionare sau fiind în procedură de reautorizare, comisia formată din inspectori şcolari, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Braşov şi Prefectura Braşov fiind încă pe teren. O situaţie exactă, actualizată, ar urma să fie prezentată mâine de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Braşov. „Şcolile deţin în majoritate autorizaţii sanitare, valabile până în luna octombrie sau chiar noiembrie, pe care şi le vor reînnoi, iar peste 90% dintre şcoli au deja autorizaţii de funcţionare”, a explicat prof. Victor Vijoli, inspector şcolar general adjunct. IŞJ Braşov a propus ca soluţii învăţatul în schimburi şi orele mai scurte, pentru şcolile unde nu sunt gata lucrările de igienizare şi zugrăvelile. La Şcoala Gimnazială 12 „Petre Maffay” încă se mai fac lucrări de amenajare, după amplul proiect de reabilitare a corpului de clădire de pe Strada De Mijloc, astfel că toţi elevii se înghesuie în corpul de pe Strada Şcolii încă două săptămâni, învăţând în două schimburi. La fel, lucrările nu sunt finalizate la şcoala din Augustin, soluţia fiind reducerea orei de curs la 45 de minute. „Sunt unele unităţi şcolare unde încă mai sunt de igienizat mai multe spaţii. Asta nu înseamnă că este impietat procesul de învăţământ, pentru că şcolile respective au găsit soluţii, vor funcţiona, probabil, în două schimburi pentru o perioadă scurtă de timp”, a mai spus Vijoli.  

Zeci de posturi neocupate

Din păcate, dat fiind calendarul complicat şi extins al mişcării personalului didactic, şi la ora actuală, 84 de posturi/catedre sunt neocupate. Unele au devenit vacante în ultimele zile, deşi sute de învăţători, educatori şi profesori au stat la coadă pentru a fi repartizaţi. Cele mai multe sunt însă în mediul rural şi mulţi dascăli nu pot sau nu vor să facă naveta, mai ales când este vorba despre sate izolate. „Mai avem 84 de posturi neocupate, cele mai multe sunt de învăţători şi de educatoare. Sigur că şi în acest cazur în prima zi de şcoală copiii au fost preluaţi şi cineva va avea grijă de ei la clasă. Urmează ca posturile să fie scoase la concurs şi sperăm să fie ocupate de către cei calificaţi, care nu au putut participa, din varii motive, printre care că nu aveau inspecţiile la clasă efectuate. Acolo unde sunt puţine ore, sub jumătate de normă, vor fi date celorlalte cadre didactice din şcoală, în regim de plată cu ora”, a explicat Ariana Bucur, inspector general şcolar. Ea a precizat că dintre cele circa 6.400 de norme didactice, cam 3% sunt ocupate de suplinitori necalificaţi. Asta înseamnă studenţi sau chiar persoane cu studii superioare finalizate, dar în alt domeniu decât cel pe care îl predau.

Manuale încă în drum spre elevi

În ceea ce priveşte manualele, asemenea colegilor din toată ţara, elevii de clasa a III-a şi de a IV-a vor învăţa, în anul şcolar 2015-2016, după manuale retipărite, întrucât nu a fost timp pentru elaborarea cărţilor noi. Doar cei din clasa zero şi clasa I au primit manuale noi, iar unii au char în format digital. „Nu avem încă o situaţie a învăţătorilor care folosesc manuale digitale la clasă, o să încercăm să aflăm”, a mai spus şefa IŞJ Braşov. Bucur a precizat că ultimele 22 de şcoli au fost chemate chiar duminică să-şi ridice comenzile de manuale de la Braşov, dar cei din localităţi mai îndepărtate le vor duce doar mâine elevilor cărţile.

„Ca întotdeauna există deficit de manual în cazul elevilor care studiază în limbile minorităţilor naţionale. Fiind vorba de comenzi mici, neprofitabile, editurile nu se înghesuie să facă ofertă şi să le tipărească”, a explicat şefa IŞJ Braşov.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FEG Education

Citește ziarul

Radio TexFm


Insigra Angajeaza

Curs BNR

Vi, 24 Sep 2021
Euro   Euro   EUR   4.9491   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.2167   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7803   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5700   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2386   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3246   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5304   Stagnare
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   138.8700   Scădere
Anunturi MyTEX

Sunteţi de acord ca cei vaccinaţi să poată ieşi din casă în localitățile carnatinate?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

Cele mai comentate

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter