myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Update BRAȘOV. Se cere control la cele trei colegii naționale care îi elimină pe elevii sub 8

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Citiți și:

BRAŞOV. Plângeri la CNCD pentru regulamentele colegiilor naţionale

 

BRAȘOV. Directorul de la CN „Meșotă” recunoaște că ar trebui umblat la regulament. Măcar la formă

 

Update BRAŞOV. Ce spune directorul de la „Şaguna” despre regula „8.50 sau transfer”

 

BRAȘOV. Reguli controversate la trei colegii naționale de prestigiu

Mai multe asociaţii de elevi, printre care Asociaţia Elevilor din Constanţa şi Asociaţia Elevilor din Bacău, au transmis astăzi, printr-un comunicat de presă, citat de News.ro, că recent au apărut în spaţiul public informaţii referitoare la trei licee din municipiul Braşov - Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”, Colegiul Naţional Dr. „Ioan Meşotă” şi Colegiul Naţional de Informatică „Grigore Moisil” - care condiţionează prin regulamentele de ordine interioară continuarea studiilor elevilor, obligându-i pe aceştia să se transfere la un alt liceu dacă nu obţin media necesară.

„Dorim să atragem, în primul rând, atenţia asupra faptului că orice prevedere care limitează accesul liber la educaţie al elevilor constituie un atentat la principiul echităţii care, conform art. 3, lit. a) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, este unul din fundamentele pe care se constituie sistemul de învăţământ românesc. Astfel, «debarasarea» de elevii care nu reuşesc să atingă o anumită performanţă nu reprezintă, în fapt, decât perpetuarea mentalităţii elitismului în sistemul de învăţământ, o mentalitate toxică ce se concentrează în mod expres pe elevii ce obţin premii la olimpiade şi concursuri, respectiv medii foarte mari, fără a  încerca sprijinirea elevilor ce au deficienţe de învăţare, conform art. 72, alin. 2 din Legea educaţiei, şi ajutarea lor în a-şi remedia situaţia”, se arată în comunicat.
 
Asociaţiile de elevi consideră că reglementările introduse în regulamentele de ordine internă ale liceelor denotă o interpretare eronată a directorilor faţă de scopul evaluării şi notării, acesta nefiind efectuarea unei filtrări în sistem şi ierarhizarea elevilor în funcţie de capacităţile intelectuale, ci analizarea situaţiilor unde elevii nu şi-au însuşit anumite competenţe şi cunoştinţe pentru ca ulterior activitatea de predare-învăţare să fie eficientizată.
 
Asociaţiile elevilor au mai afirmat că prevederile acestor regulamente reprezintă şi o încălcare a legislaţiei. „Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar instituie la art. 148  dreptul elevilor de a se transfera la o altă unitate de învăţământ. Or, exercitarea unui drept reprezintă o opţiune a cetăţenilor, iar dacă elevii nu îşi doresc să se transfere, ei nu pot fi în niciun fel constrânşi”, se mai arată în comunicat.
 
Solicitare și la Parchet pentru „abuz în serviciu”

Asociaţiile de elevi şi-au mai exprimat îngrijorarea faţă de atitudinea inspectorului şcolar general al judeţului Braşov, Ariana Bucur, care a declarat: „Fiecare unitate şcolară are acest regulament intern şi fiecare unitate poate stabili condiţii legate de activitatea pe care o desfăşoară, de rezultatele pe care şi le doresc. Sunt ţinte pe care şi le-au stabilit şi sunt indicatori de management şi nu cred că ar trebui să privim lucrurile din perspectiva segregării. Dacă acel copil nu poate face faţă targetului stabilit, el este îndrumat spre o altă unitate şcolară. Acest lucru se întâmplă şi cu consultarea unui psiholog”.
 
Asociaţiile de elevi consideră că soluţia pentru un elev care nu poate face faţă „targetului stabilit” nu este excluderea lui din unitatea de învăţământ, fapt ce ar contribui la segregarea deja existentă între liceele considerate de elită şi restul liceelor. „Această situaţie află în totală opozanţă cu principiul echităţii, iar fiecare şcoală ar trebui să aibă capacitatea de a asigura acelaşi nivel de învăţare pentru elevi, iar în cazul existenţei deficienţelor, să se pună accent pe remedierea lor”, conform sursei citate.
 Din aceste motive, asociaţiile de elevi solicită public Ministerului Educaţiei Naţionale să trimită corpul de control pentru cercetarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov şi a celor trei licee implicate.
 „Totodată, solicităm Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov să dispună începerea cercetărilor inspectorului şcolar general pentru infracţiunea de abuz în serviciu. Tragem un semnal de alarmă pentru toate unităţile de învăţământ din ţară ce adoptă această practică le recomandăm să înceapă de îndată să ia măsuri pentru intrarea în legalitate”, se mai arată în comunicatul asociaţiilor elevilor.
 

Ministrul Educației: „Era ilegal”

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat pentru edupedu.ro că această prevedere reprezintă o discriminare. „Este o discriminare şi eu cred că nu putem să facem asemenea lucruri. Am vorbit cu inspectoarea generală şi m-am înţeles cu domnia sa că le recomandă să elimine din regulamentul de funcţionare al şcolii această prevedere conform căreia părintele semnează că îşi retrage copilul dacă nu ia 8. Nu trebuia să intre aşa ceva într-un regulament, pentru că nu există o prevedere cu putere normativă mai mare care să prevadă acest lucru. Ca urmare, era ilegal, să spunem aşa”, a afirmat ministrul Educaţiei.
 
În regulamentele unităţilor de învăţământ respective se precizează că elevii care nu obţin la sfârşitul anului şcolar media generală de 8.50, mediile generale la limba română şi matematica de minimum 8 sau media generală la purtare de miminum 9.50 sunt declaraţi necorespunzători cu standardele şcolare asumate de părinte în momentul înscrierii şi nu vor mai frecventa cursurile colegiului fiind obligaţi să se transfere la alte şcoli, pentru anul şcolar următor.

 

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Perpulis
0 #1 Perpulis 02-02-2019 18:05
Pe an ce trece se tâmpesc și conducerile renumitelor licee din Brașov ,luând drept ghid tâmpeniile emanate de ministerele așa zis ale educației naționale . Madam prof ministreasa androneasca habar nu are care-i starea reală și ce se întâmplă cu învățământul în țara românească . A fost ministreasă de n ori , este ministreasă și acum , a făcut rahatu praf cu învățământul din România.
Citat | Raportează către un administrator
unusanatoslacap
0 #2 unusanatoslacap 05-02-2019 08:31
Ce omiteți să luați în considerare, este faptul că aceste clase, la înființarea lor, erau numite clase de excelență. Așa că excelența trebuie pusă pe primul plan la aceste clase speciale, și nu atingerea unui nivel mulțumitor de învățare.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


FEG Education

Curs BNR

Ma, 04 Aug 2020
Euro   Euro   EUR   4.8341   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0976   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3537   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4795   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2473   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.0629   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4716   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   140.2600   Creștere
Anunturi MyTEX

Va depune PSD o moţiune de cenzură în această lună?

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter