myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Cum se distruge natura în numele... protejării ei!

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Dacă n-ați fost până acum în Parcul Național Defileul Jiului, vă sfătuiesc să vă faceți timp și să mergeți, cât mai puteți vedea una dintre cele mai frumoase și mai spectaculoase zone naturale din țară. Puteți admira acolo mai multe tipuri de habitate, între care păduri dacice de fag, păduri aluviale de arin negru și frasin, păduri ilirice de stejar și carpen, păduri acidofile de molid norvegian, zone de izvoare petrifiante cu formare de travertin, comunități de lizieră cu ierburi înalte, higrofile, ape de munte. Aceste habitate sunt populate cu exemplare de urs, râs, pisică sălbatică, vidră de râu, capră neagră, cerb, căprior, jder de copac, pârș de alun, salamandră de foc, mreana vânătă ș.a.

Imobiliare.ro

Acest areal este, ca multe alte zone sălbatice din România, protejat de lege. În teorie. De-aia a și fost declarat parc național și inclus în rețeaua de situri Natura 2000. Practic, însă, este în pericol de a fi iremediabil și grav afectat: după cum avertizează mai mulți activiști de mediu, acolo au fost reluate, după 4 ani de sistare, lucrările la „cel mai devastator pentru natură proiect implementat în țară în ultimii 27 de ani”. E vorba despre o  „amenajare hidroenergetică” (deh, Jiul rămăsese ultimul din marile râuri ale României pe care nu fuseseră construite hidrocentrale, iar „scăparea” era musai să fie remediată…) ce presupune gâtuirea cursului apei printr-un baraj, de unde cursul urmează a fi deviat printr-un tunel până la ieșirea din defileu. În plus, mai jos, la o treime din defileu, se face alt baraj, care să trimită spre aducțiune și apa care „scapă” până acolo. Încă un râu și un părâu (unde trăiesc specii protejate de pești) vor fi și ele deviate și „regularizate” până la distrugerea cursului inferior, ceea ce va însemna afectarea extrem de gravă a întregii rețele hidrografice a repectivului parc național. La aceasta se vor adăuga defrișări, construcții de poduri și drumuri industriale, organizări de șantiere, mașini de mare tonaj, utilaje, poluare, zgomot, toate cele presupuse de o lucrarea de asemenea anvergură. Peste 30 de kilometri de râu vor dispărea pur și simplu!  „Jiul, pe toată lungimea din defileu, va deveni o amintire. Va fi inlocuit cu un firicel jalnic de apă, pierdut printre pietre”, spune un activist de mediu.

Ce efecte devastatoare va avea „amenajarea hidroenergetică” asupra florei și faunei, ca și asupra turismului din zonă, nu-i deloc greu de imaginat. Și toate astea, în numele … protejării naturii, prin obținerea de energie „verde”, pentru care plătim fiecare dintre noi, lună de lună, când achităm facturile la electricitate! În condițiile în care România are, oricum, un excedent de energie electrică, distrugerea unui parc național – pe care, repet, legea internă și norma europeană îl protejează – pentru câțiva megawați este realmente o nebunie! O nebunie la care sunt complice și autoritățile plătite din bani publici pentru a proteja mediul, dar care, în realitate, fac jocul celor ce comit o crimă ecologică!

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
Imobiliare.ro

Poza zilei

 

Video-ul zilei

 

Citește ziarul

Radio TexFm


Anunturi MyTEX
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Joi, 23 Ian 2020
Euro   Euro   EUR   4.7790   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3101   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6586   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4487   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2442   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.2738   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4435   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   141.8700   Scădere
Anunturi MyTEX

Va demara Guvernul Orban şantierul autostrăzii Comarnic-Braşov?

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter