myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Brad natural sau din plastic? Care e alegerea cu adevărat eco?

  • Apreciez !Nu-mi place !+2
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

În ultimii ani, tot mai mulți români au recurs la brazi artificiali, fie pentru a nu mai cheltui sute de lei anual pentru câte un brad natural, fie pentru că își doresc să se bucure mai mult timp de un decor bine proporționat, fără crengi lăsate. Dar oare aceasta este cu adevărat varianta mai eco? Bogdan Constantinescu, managerul BRAI CATA SRL explică ce avantaje și dezavantaje implică fiecare din cele două alegeri, pentru mediu. 

„Durabilitatea acestei alegeri este dată de un concept destul de vag pentru cineva care nu este familiarizat cu termenii din domeniul ecologiei, așa-numita amprentă de carbon, care reprezintă cantitatea de emisii și gaze cu efect de seră produse începând de la procesul de fabricație, până la ambalare și transport către utilizatorul final. Iar această amprentă de carbon se măsoară în tone sau metri cubi”, explică Bogdan Constantinescu.

În încercarea de a vă face alegerea mai ușoară, specialistul BRAI CATA a întocmit o listă cu avantajele și dezavantajele pomilor de Crăciun artificiali și naturali. 

Arbori artificiali vs. arbori naturali:

- Pomii din plastic provin, de obicei, din țări îndepărtate, iar acest lucru mărește foarte mult amprenta de carbon, din cauza transportului. 

- Arborii naturali provin, de cele mai multe ori, din pepiniere locale, fapt ce reduce această amprentă nocivă pentru mediu. Mai mult decât atât, în perioada de creștere, dar și după vânzare, dacă se optează pentru brazi plantați în ghivece, aceștia continuă să absoarbă dioxidul de carbon.

„Din păcate, conform statisticilor, doar 10, maximum 15 % din acești brazi rezistă după perioada sărbătorilor și pot fi transplantați și mai ales în zonele reci, dar chiar și așa, sunt un câștig pentru natură”, este de părere Bogdan Constantinescu.

- Majoritatea copacilor cumpărați din supermarket sunt din PVC și, teoretic, ar trebui să poată fi reciclați. Problema este însă, că necesită echipament specializat, având în vedere că în fabricarea acestor arbori se folosesc și alte materiale, precum metalul sau sfoara. 

„Nu este rău să ai un copac artificial, dar este foarte important ca atunci când faci o astfel de investiție să o păstrezi minimum 10-15 ani, apoi să fii atent cum îl reciclezi, pentru ca gestul tău să fie bun pentru mediu. Mai mult, când te plictisești de acesta, mai bine îl dăruiești cuiva care nu își permite o achiziție naturală sau artificială și, la rândul tău, să cauți să achiziționezi bradul ecologic perfect pentru tine, de la cineva care îl vinde, spre exemplu, pentru că se mută, că nu are unde să îl depoziteze sau îi ocupă prea mult loc în sufragerie”, vă sfătuiește managerul Brai Cata. 

- La final de sezon, copacii naturali, fie ei tăiați sau cu rădăcină, sunt biodegradabili  și pot fi folosiți pentru compost sau biomasă, generând foarte puțin dioxid de carbon. Procesul de reciclare al celor din plastic uzați generează însă, mai mult CO2, din cauza conținutului secundar de petrol. Fără o reciclare adecvată, degradarea naturală ar dura sute de ani.

- Indiferent dacă optezi pentru natural sau artificial, trebuie să te aștepți la „ace” căzute pe pardoseală în procesul de montaj și de decorare, dar și după aceea. 

„Fiecare din cele două alegeri poate fi bună, dacă ținem cont de ce ce dorim de la un arbore de Crăciun și dacă suntem gata să respectăm regulile de reciclare. Pentru că, da, există reguli de reciclare și în cazul brazilor naturali uscați, aceștia putând fi mărunțiți și utilizați pentru compost, acolo unde acest lucru este posibil, pot fi replantați în grădină, dacă sunt în ghiveci sau pot fi colectați separat chiar de pepinierele care i-au vândut, ca să nu mai existe la fiecare început de ianuarie acea senzație de cimitir de brazi care pune stăpânire pe toate zonele de blocuri”, a conchis specialistul  companiei care asigură servicii de salubrizare și colectare separată a deșeurilor în județele Timiș, Brăila, Brașov, Hunedoara, Giurgiu și Vâlcea.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Lun, 29 Noi 2021
Euro   Euro   EUR   4.9490   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3853   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8544   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.7366   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2474   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4429   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5304   Stagnare
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   134.3200   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Consideraţi că este necesară construirea unei parcări subterane în fața Gării Brașov?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter