myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Peste 36.400 de ambalaje de băuturi colectate de automatul Petrică, într-o săptămână, de la brașoveni

  • Apreciez !Nu-mi place !-1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Plasticul reprezintă 45% din ambalajele de băuturi colectate în gospodăriile românilor, dozele din aluminiu, 30%, iar ambalajele din sticlă dețin cel mai mic procent la acest capitol, însumând un procent de 25% din totalul recipientelor golite. Datele statistice au fost obținute de Brai-Cata, în săptămâna 6-12 septembrie 2021, ca urmare a administrării automatului inteligent de reciclare Petrică amplasat cu ocazia Forumului Orașelor Verzi (FOV), în Piața Livada Poștei, din centrul municipiului Brașov, în parteneriat cu Envipco și Primăria Municipiului Brașov.

„Într-o săptămână, automatul Petrică de reciclare a recipientelor de băuturi, din plastic, sticlă și aluminiu amplasat în zona Pieței Livada Poștei din municipiul Brașov - un punct important de pornire a mijloacelor de transport în comun, către mai multe zone ale orașului și chiar către Poiana Brașov – a contorizat 36.433 de ambalaje de băuturi, în doar o săptămână de exploatare. Cantitatea de ambalaje reciclabile de băuturi și succesul pe care l-a avut această inițiativă care a recompensat fiecare 10 tichete de reciclare, cu două călătorii gratuite cu mijloacele de transport în comun din oraș au fost impresionante. În fiecare zi și chiar în timpul nopții, mii de oameni au așteptat la rând, minute bune, pentru a recicla ambalaje prin intermediul lui Petrică”, a declarat Bogdan Constantinescu, managerul general al companiei de salubritate Brai-Cata, care s-a ocupat de colectarea, transportul și predarea ambalajelor către reciclatori.

Datele colectate în săptămâna 6-12 septembrie 2021 au stat la baza realizării de către companie a unei statistici cât se poate de relevante, în privința ponderii pe care o dețin cele trei tipuri de materiale reciclabile, în totalul recipientelor acumulate într-o gospodărie. 

Raportul final de colectare de la încheierea Forumului Orașelor Verzi arată că din cele 36.433 de ambalaje colectate, 16.332 au fost PET-uri, 10.957 au fost doze din aluminiu, iar 9.144 au fost sticle. 

Astfel, datele arată că plasticul reprezintă 45% din ambalajele de băuturi colectate în gospodăriile românilor, dozele din aluminiu, 30%, iar ambalajele din sticlă dețin cel mai mic procent la acest capitol, însumând 25% din totalul recipientelor golite. 

„Din punct de vedere cantitativ, ponderea este diferită, cele mai multe kilograme fiind trecute în contul sticlei, care are o greutate medie de 275 de grame/ bucată și care a totalizat 2.515 kilograme. Ținând cont de faptul că un PET cântărește în medie 30 de grame, cantitatea colectată din acest material este de 490 de kilograme. De asemenea, o doză din aluminiu este cotată la doar 13 grame în medie, așa că putem deduce ușor faptul că cele 10.957 de obiecte de acest fel colectate de automatul Petrică însumează 142 de kilograme”, a detaliat Bogdan Constantinescu. 

Dincolo de eficiența dovedită de acest sistem de colectare și de recompensare a populației care a reciclat prin intermediul automatului inteligent se află - potrivit specialiștilor implicați în campania „Bine Faci, Bine Primești!” - și o dorință foarte mare a oamenilor de a-și schimba comportamentul față de mediu, prin reciclarea pe scară largă în sistem controlat.

Programat inițial să rămână în Piața Livada Poștei doar pe perioada FOV, Petrică și-a câștigat repede simpatia oamenilor și, respectiv, dreptul de a-și prelungi șederea în centrul Brașovului încă șase luni, până la începutul lunii martie a anului viitor.

Desigur, este posibil să apară unele modificări în procesul de colectare, pentru eficientizarea sistemului, dar acestea vor fi anunțate imediat ce vor fi decise.

 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Lun, 23 Mai 2022
Euro   Euro   EUR   4.9472   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6322   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8254   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.7915   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2438   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.6225   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5294   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   129.3300   Creștere
Anunturi MyTEX

Consideraţi că Ucraina este pregătită în acest moment să adere la Uniunea Europeană?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter