myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAŞOV. Poteca tematică „Fluturi și flori pe Muntele Tâmpa” a fost finalizată

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Aria Protejată Muntele Tâmpa are începând de la finele lunii iulie 2016 o potecă tematică de vizitare dedicată speciilor de lepidoptere și de floră întâlnite pe arealul natural situat în centrul municipiului Brașov. Poteca tematică „Fluturi și flori pe Muntele Tâmpa” este amenajată de către Asociația Renaturopa, în parteneriat cu custodele Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov, în cadrul proiectului „Zilele Ariei Protejate Muntele Tâmpa, ediția a III-a”, cod SVA-53-2016, implementat în perioada mai-septembrie 2016 și finanţat de către Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România prin programul Spaţii Verzi, componenta „Arii Naturale Protejate” 2016, în urma selecţiei naţionale.

Multitudinea de fluturi este semn de mediu prielnic

Prin acest demers, custodele și beneficiarul finanțării au realizat infrastructura optimă de acces și de informare a vizitatorilor în habitatele unor specii de fluturi și floră, prin marcarea unei poteci care se suprapune pe traseele de drumeție „dungă albastră”, Șaua Tâmpei și „triunghi galben”. Astfel, cu ajutorul a zece voluntari de la Asociația Amicii Salvamont Brașov au fost montate pe parcursul potecii tematice 10 panouri de informare care au elemente de comunicare descriptive privind numeroasele specii de fluturi și flori pe pe Muntele Tâmpa, precum și despre habitatele specifice arealului, fiind în acest fel optimizat accesul turiștilor la acest gen de informații, dar s-a urmărit în același timp și diminuarea efectelor negative asupra mediului generate de turismul necontrolat. Semnalizarea interpretativă a potecii s-a făcut prin amplasarea de panouri interpretative și a unor șabloane tip fluture – marcă a identității aleii tematice, panoul amplasat pe drumul cel mai străbătut de turiști (Telecabină – punct Belvedere) fiind bilingv română-engleză. În următoarele săptămâni vor fi realizate și materiale tipărite de informare și prezentare a acestei poteci. „Pentru Muntele Tâmpa, relevante pentru fluturi sunt pajiştile mezofile pe substrat calcaros, abrupturile stâncoase, liziera pădurilor de amestec şi pădurea de amestec. Dintre speciile de insecte, pe Muntele Tâmpa se regăsesc unele cu statut special de protecţie: fluturi Callimorpha quadripunctaria, Maculinea arion şi Parnassius mnemosyne ; coleoptere: rădaşca (Lucanus cervus) şi croitorul mare al stejarului (Cerambix cerdo). Lepidopterele, ca şi multe alte vieţuitoare, constituie bioindicatori sensibili ai stării mediului. Acolo unde întâlnim numeroase specii de fluturi şi alte insecte, putem fi siguri că mediul de viaţă este prielnic şi omului”, susține biologul Oliviu G. Pop, coordonatorul proiectului. Infrastructura de vizitare creată prin amenjarea potecii tematice „Fluturi și flori pe Muntele Tâmpa” va putea fi utilizată și în scop didactic, panourile de informare amplasate de-a lungul traseului temtic putând constitui suport didactic pentru derularea de lecții în aer liber despre mediu.

Punct de informare video

De asemenea, în aceste zile a fost amenajat și un punct de informare video în spațiul pus la dispoziție custodelui de SC Ana Teleferic SA, adresat în special turiștilor români și străini care vizitează aria protejată apelând la transportul pe cablu (în anul 2015, peste 135.679 de vizitatori au utilizat telecabina). Activitatea a presupus și crearea unui material informațional digital despre atracțiile naturale și culturale pe care situl Natura 2000 le oferă, dar și de valorificare a traseelor de drumeție din arealul natural și a noii poteci tematice create. Demersul va îndeplini funcţiuni multiple (promovare, conștientizare, educație ecologică etc), dar cea mai importantă este aceea de a fi principalul punct de informare şi ghidare a turiştilor pe muntele Tâmpa, conștientizarea vizitatorilor despre importanța ariei protejate, posibilitățile și regulile de vizitare. „Prin promovarea bogăției speciilor de fluturi și de floră, ca specific al biodiversităţii sitului, am urmărit diminuarea imaginii de «sit al urşilor gunoieri», imagine care nu mai concordă cu realitatea, datorită rezultatelor activităţii custodelui și a partenerilor noștri: Asociația Renaturopa, RPLP Kronstadt RA, Universitatea Transilvania, Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice. Considerăm că turismul este binevenit în sau lângă aria protejată dacă respectă caracterul special al ariei – demersul nostru urmărind promovarea turismului bazat pe aprecierea naturii; turismul cultural şi educaţional și activităţile turistice în grupuri mici pe poteci amenajate – fără efecte negative asupra biodiversității zonei”, a declarat Dragoș David, director general al Agenției Metropolitane Brașov – custode al ariei protejate. Amenajarea punctului de informare video susține strategia de implementare de către custode (Agenția Metropolitană Brașov) a Planului de management al ariei protejate Muntele Tâmpa, respectiv la aplicarea unui management de vizitare responsabil, urmărind informarea și conștientizarea vizitatorilor asupra derulării unor activităţi turistice care să menţină integritatea ecologică, socială şi economică, care menţin pentru viitor valorile naturale, construite şi culturale ale ariei protejate. Valoarea totală a proiectului este de 25.219 lei, din care suma alocată de finanţator este de 19.782 lei, iar cofinanțarea beneficiarului este în valoare de 5.437 lei.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Comprest - Colecteaza Separat!

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Mie, 08 Iul 2020
Euro   Euro   EUR   4.8406   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.2942   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3770   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5591   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2478   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1562   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4750   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   136.0700   Scădere
Anunturi MyTEX

Credeţi că şi alte ţări vor lua măsuri împotriva cetăţenilor români care vor să le tranziteze?

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter