myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Cu video BRAŞOV. Cu 10 lei mâncaţi un prânz cald şi hrăniţi un nevoiaş

  • Apreciez !Nu-mi place !+15
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

„Noi luptăm în fiecare zi pentru eradicarea sărăciei!”. Spun, râzând, dar rostind un adevăr, cei care se ocupă zilnic ca 300 de oameni, pe puţin, să aibă un prânz cald, dar şi unde să spele, unde să adăpostească de intemperii pe timpul zilei şi să primească haine şi încălţări curate, dar şi unde să le asculte cineva oful şi să le ofere o vorbă bună.

17 octombrie este Ziua internațională pentru eradicarea sărăciei, iar cei mai oropsiţi dintre cei care sunt victimele acestui fenomen sunt fără îndoială „oamenii străzii”. I-am întâlnit pe unii dintre ei astăzi la Cantina „Mulţumesc”, proiect al Fundaţiei „Bucuria Darului”, create de câţiva oameni cu dare de mână, care doresc să rămână anonimi. Alături de fundație a venit și părintele Pavel Stoica şi din ce în ce mai mulţi voluntari.
Aşa se face că în aproape trei ani de la înfiinţare, cantina socială a devenit un centru de servicii complexe pentru nevoiaşi. Aici, chiar şi cei care au cât de cât un adăpost deasupra capului beneficiază zilnic de o masă caldă. Mai nou, primesc şi un pachet pentru cină. „Nu am făcut nimic deosebit astăzi, fiindcă noi luptăm în fiecare zi pentru eradicarea sărăciei! În medie noi asigurăm masa pentru 300 de persoane care au adăpost și pe lângă ei avem 40 de persoane la centrul de zi pentru persoanele fără adăpost. În plus, oferim un prânz cald și pentru cei aflaţi în evidenţa Direcţiei de Servicii Sociale a Primăriei Braşov, încă 100 de porții, deci noi gătim în medie cam pentru 400 de persoane zilnic. Pot beneficia de ajutorul nostru persoanele care au un venit mai mic de 500 de lei pe membru de familie. Mai sunt bătrâni singuri cărora le ducem o masă caldă în fiecare zi”, explică Sânziana Vatră (video 1), proiect manager al Fundației „Bucuria Darului”.
Fundația nu asigură doar o masă caldă celor nevoiași. Oamenii găsesc aici un loc unde să stea pe timpul zilei, unde să se spele, primesc haine şi încălţăminte. În plus, ei sunt ajutați să-și rezolve problemele de zi cu zi, începând de la actele de identitate pe care unii nu le au sau să-și caute un loc de muncă. Ori să ajungă la o consultaţie şi la îngrijire medicală, chiar dacă nu au asigurare de sănătate. Mulți dintre ei au găsit în părintele Pavel un adevărat sprijin. „Le acoperim nevoile primare, dar au şi nevoi spirituale. Îi botezăm, am botezat copii de 12 ani, îi cununăm, îi spovedim sau măcar le dăm şansa să fie ascultaţi într-un loc mai retras”, ne spune părintele, arătându-ne paraclisul amenajat într-o încăpere.
Pentru că în foarte multe cazuri cei fără adăpost nu știu nici să scrie, nici să citească, Fundația încearcă să le ofere o șansă la educație. O învățătoare din Brașov s-a oferit voluntar să susțină lecții de alfabetizare pentru nevoiași. Şi cei aproape 90 de copii ai asistaţilor beneficiază de meditaţii, de două ori pe săptămână. Vin profesori, studenţi, dar şi elevi de liceu să facă lecţiile cu copiii care sunt astfel încurajaţi să nu părăsească şcoala. Dar sunt şi oameni mai răsăriţi, pentru ei fiind biblioteca, şi ea din donaţii, la centrul de zi (neacreditat ca atare, deocamdată).
Serviciile oferite nu se opresc însă aici, dar pentru a-i ajuta și mai mult Fundația „Bucuria Darului” are nevoie și de sprijinul nostru. Pentru că toate fondurile sunt colectate din donaţii, evenimente, parastase sau din mesele pe care le plătesc (inclusiv în regim de catering) cei care pot să facă acest lucru. Pentru 10 lei primiţi două feluri de mâncare şi hrăniţi şi un nevoiaş. Tot 10 lei costă un borcan cu zacuscă sau dulceaţă, preparate tradiţional, fără conservanţi. La cinci borcane, acestea vă sunt livrate gratuit.
Mai puteţi ajuta donând haine sau încălțăminte (mai ales de bărbaţi) la sediul fundației din strada Gospodarilor nr. 5 (telefon 0368.465.348). Sau puteţi merge oricând să daţi o mână de ajutor. „Sunt mulţi oameni care vor să ajute, dar nu le permite timpul. Aici pot ajuta ţintit, sunt cazuri reale, cu probleme mai grave decât pare la prima vedere”, spune părintele Pavel, care nu vrea să apară în poze şi despre care vecinii cantinei spun că rămâne la fel de blajin chiar şi când este înjurat de beneficiari, atunci când aceştia vin băuţi şi nu sunt primiţi. 

Mai multe despre proiect puteţi citi în reportajul de mai jos, din februarie 2015:

BRAȘOV. Cantina „Mulțumesc”, crâmpeiul de viață bună pentru 300 de oameni

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Network Operator
+1 #1 Network Operator 22-10-2016 08:37
Vin bauti? Dar cine ii bea? Ah, beti? Interdictie pe viata!
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Ma, 21 Sep 2021
Euro   Euro   EUR   4.9485   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.2171   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7725   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5589   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2395   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3056   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5301   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   140.2200   Creștere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Vi se pare corectă regula „două locuri de parcare pentru fiecare unitate locativă nou construită”?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

Cele mai comentate

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter