myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAŞOV. Asociaţia Zâmbeşte pentru Viitor, invitată la dezbaterea proiectului „Prima Cameră” lansată de Ministerul Muncii

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Asociaţia Zâmbeşte pentru Viitor din Braşov (organizaţia înfiinţată de orfani în scopul consilierii, integrării sociale și susținerii morale și materiale a tinerilor dezinstuționalizați din centrele de plasament din județul Braşov) a fost invitată la dezbaterea proiectului „Prima Cameră” lansată de Ministerul Muncii, eveniment ce va avea loc mâine, la Bucureşti.

Ministerul Muncii Familiei Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice pregăteşte alături de Ministerul Fondurilor Europene proiectul „Prima cameră”, program destinat inserţiei socio-profesionale a tinerilor care părăsesc sistemul de protecţie a copilului. 

Ministrul Muncii Dragoş Pîrslaru (foto 1) a mai avut o întrevedere, în luna aprilie, la Guvern, cu membrii Asociaţiei Zâmbeşte pentru Viitor, care i-au prezentat atunci propriul proiect „O casă pentru viitor” (destinat tinerilor dezinstituționalizați sau defavorizați, pe o perioadă determinată, la găzduire, îngrijire, reabilitare, educație și pregătire, în vederea reintegrării familiale și sociale). De asemenea, orfanii braşoveni, acum deveniţi adulţi, au amintit oficialilor prezenţi la discuţii dificultățile cu care se confruntă tinerii după ce părăsesc sistemul de protecție a copilului, cum ar fi lipsa unei locuințe și imposibilitatea obținerii unei noi cărți de identitate, precum și lipsa locurilor de muncă.

În acest context, ministrul Pîslaru i-a asigurat pe tinerii braşoveni că vor face parte din grupurile țintă prioritare vizate în cadrul intervențiilor Programului Operațional Capital Uman (POCU) privind tinerii NEETs, asigurându-i și că va fi demarată o acțiune de identificare a tinerilor din sistemul de protecție specială eligibili prin program. 

Acesta este motivul pentru care acum membrii Asociaţiei Zâmbeşte pentru Viitor au fost invitaţi la dezbaterea de mâine, ce îşi propune să identifice cele mai importante arii de intervenţie şi exemple de bune practică din activitatea organizaţiei şi care pot constitui o bază în înţelegerea cât mai apropiată a provocărilor ce apar în tranziţia tinerilor post-instituţionalizati către viaţa independentă.

Ca urmare a acelor discuţii cu mai multe ONG-uri orientate pe serviciile sociale acordate acestui grup ţintă cum sunt orfanii, Ministerul Muncii a anunţat că va lansa, la începutul anului viitor, programul „Prima cameră” pentru integrarea socio-profesională a tinerilor de peste 18 ani care ies din sistemul instituţionalizat. Proiectul este un sprijin pentru dezvoltarea deprinderilor unei vieţi independente, a spus ministrul Dragoş Pîslaru. 

Pentru o perioadă de doi ani, cheltuielile cu plata chiriei şi cele de întreţinere vor fi suportate de stat.

Acesta este şi scopul Asociaţiei noastre, de a sprijini tinerii atunci când au nevoie, cu un acoperiş deasupra capului, pe anumite perioade de timp, astfel încât să nu cunoască experienţa de a trăi pe străzi, foamea, frigul și orice alte lipsuri. În principal, ajutorul nostru este orientat către auto-gospodărire în viaţa de zi cu zi şi comportament în societate, prin programele educative şi de informare. Dar încercăm să-i sprijinim şi pentru a-şi finaliza studiile, a-i consilia și susţine pentru a urma o scoală profesionială sau un curs de calificare pentru obţinerea unui loc de muncă. Este un fapt deja cunoscut că majoritatea tinerilor nu au o ţintă în viaţă atunci când sunt nevoiţi să părăsească centrele de plasament şi pot deveni cu uşurinţă, victimele infractorilor: trafic de persoane, droguri, alcool, precum şi autorii unor fapte penale sau antisociale, de cele mai multe ori din cauza lipsei unui statut social care să le ofere siguranţa zilei de mâine. Noi toți putem face ceva pentru a schimba o parte din disfuncționalitățile sistemului şi ale societății!”, ne-a declarat Rupi Gabor, preşedintele Asociaţiei Zâmbeşte pentru Viitor (foto 2). 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Vi, 15 Ian 2021
Euro   Euro   EUR   4.8737   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0172   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.4853   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5274   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2321   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1655   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4919   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   135.4400   Creștere

LINK


Tradesilvania
Anunturi MyTEX
Anunturi MyTEX

Consideraţi că în Braşov circulaţia bicicliştilor se desfăşoară în deplină siguranţă?

Campanii Publicitare Outdoor
                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter