myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Încă un secol de vechime în muncă cumpărată. Legea s-ar putea prelungi

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Într-o săptămână, numărul braşovenilor care au încheiat contracte de asigurare voluntară cu Casa Județeană de Pensii (CJP) a crescut cu circa 50, iar numărul anilor de vechime în muncă cumpărată (stagiu de cotizare) e mai mare cu aproape un secol. Potrivit Deliei Tîrcolea, purtător de cuvânt al CJP Brașov, la data de 7 aprilie, erau 635 de braşoveni care şi-au cumpărat peste 17.000 de luni (1.440 de ani) vechime. Ei au plătit peste 3,75 milioane de lei, pentru a-şi completa stagiul de cotizare.
Oamenii au făcut contract pentru a plăti între o lună și 60 de luni, pe ultimii cinci ani, începând din 27 octombrie, de când Legea nr.186/2016 (dată de Parlament pe finalul legislaturii trecute) a permis acest lucru. „La salariul minim pe economie, pentru cinci ani în urmă, suma maximă este 16.100 de lei, sunt persoane care au plătit suma asta”, a explicat Delia Tîrcolea. 

Şi cum termenul până la care îşi pot completa stagiile de cotizare pentru maxim 5 ani în urmă este 27 aprilie, la Casa de Pensii Braşov este agitaţie mare acum. Deşi legea este în vigoare de aproape jumătate de an, sunt încă persoane care nu cunosc prevederile ei (mai ales brașoveni plecați în străinătate la muncă), care au trimis rude sau cunoştinţe să meargă la CJP Braşov pentru a afla informaţii. Sunt persoane care vor să se asigure pe toţi cei cinci ani în urmă, însă suma li se pare foarte mare, cu atât mai mult cu cât acum plata trebuie făcută dintr-un foc. „Am venit pentru o cunoştinţă să mă interesez despre această lege.  E bine că s-a dat legea, dar a fi bine să poți să plăteşti în continuare pe un an-doi, nu toată lumea are o sumă atât de mare să plăteşti pentru 5 ani doar până la 27 aprilie”, spune o brașoveancă.

Doar cetățeni români, cu rezidența măcar în țară

Conform legii, poate încheia contract de asigurare socială, orice persoană, indiferent de cetăţenie, cu domiciliul sau reşedinţa în România, care nu este pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială, nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia, în perioada pentru care se solicită asigurarea, respectiv nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii şi nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.
Dacă sunt persoane care împuternicesc pe alţii să le încheie contractul, este nevoie de procura specială autentificată în condiţiile legii (cei din străinătate pot face la consulat). Reprezentanţii CJP Braşov atrag atenţia că este nevoie de procură specială atât pentru încheierea contractului, cât şi pentru achitarea sumei.

Proiect în dezbatere: încă opt luni

Totuși, persoanele care vor să-şi cumpere vechime la pensie pentru lunile sau anii lipsă ar putea-o face până în 31 decembrie. Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a propus, printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă supus dezbaterii publice, prelungirea cu încă 6 luni, până la 31 decembrie 2017, a perioadei în care persoanele care nu au acumulat suficienţi ani de vechime pentru a primi pensie pot plăti asigurările sociale pentru anii în care nu au cotizat. „Luând în considerare perioada scurtă de timp prevăzută de Legea nr. 186/2016 pentru plata retroactivă a contribuţiilor de asigurări sociale care nu a permis acoperirea tuturor categoriilor de solicitanţi de a plăti contribuţiile sociale pe o perioadă anterioară; având în vedere numeroasele solicitări din partea unor cetăţeni români din ţară şi străinătate privind asigurarea la sistemul public de pensii şi faptul că plăţile efectuate către bugetul asigurărilor sociale de stat au permis, cel puţin pentru un timp, refacerea echilibrului bugetar; Proiectul de Ordonanţă de urgenţă vizează modificarea Legii nr. 186/2016 astfel încât persoanele interesate să aibă posibilitatea încheierii unui contract de asigurare socială, până la data de 31.12.2017, potrivit modelului prevăzut în anexa care face parte integrantă din lege. Măsura legislativă are drept consecinţă evitarea de la excluderea socială a unor categorii de persoane care nu ar putea accede la pensie pentru limită de vârstă în cadrul din sistemului public de pensii”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

ionelule
0 #1 ionelule 12-04-2017 07:49
O lege idioata !
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 27 Mai 2022
Euro   Euro   EUR   4.9429   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6098   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8083   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.8066   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2418   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.6187   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5272   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   125.7900   Scădere
Anunturi MyTEX

Credeți că primarul Allen Coliban va face „curățenie” la secția de handbal a CSM Corona Brașov după ratarea promovării în Liga Națională?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter