myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Update BRAŞOV. Totuşi, Junii îşi ţin mâine obiceiul

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

După ce Primăria Braşov a anunţat amânarea „Zilelor Braşovului”, din cauza codului portocaliu de vreme rea, şi Consiliul Director al Uniunii Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovechi anunţă că a decis cu o unanimitate de voturi amânarea Sărbătorii Junilor din Duminica Tomii. Motivul amânării a fost timpul nefavorabil, reîntoarcerea iernii.
„Defilarea călare a Junilor este principalul moment al «Zilelor Brașovului», o sărbătoare a comunității brașovene, care atrage în fiecare an un public numeros. Din respect față de publicul brașovean și turiști s-a decis organizarea evenimentului în ziua de 30 aprilie. Sperăm că vremea bună și măreția tradiției Junilor din Șchei și Brașovechi vor contribui și în acest an la organizarea unui eveniment de calitate pe măsura moștenirii culturale brașovene”, afirmă istoricul Alexandru Stănescu, secretarul Uniunii Junilor din Șchei și Brașovechi.
Calendarul evenimentelor Junilor Tineri se păstrează însă după agenda comunicată anterior, astfel că mâine, 21 aprilie, Junii vor organiza „Aruncatul în ţol” (foto, arhivă) în Prund (Piața Unirii) la ora 17.00 și îi invită pe brașoveni să li se alăture la acest obicei tradițional deosebit de spectaculos.

MyTex - Stiri Online Brasov

„Aruncarea-n ţol”

„Aruncatu-n ţol” sau „Aruncarea-n ţol” este unul dintre ritualurile Junilor din perioada Săptămânii Luminate, la origini un vechi ritual de confirmare şi de iniţiere în ceata de feciori. Junii Tineri îşi vor face intrarea în Piaţă cântând Troparul Învierii („Hristos a înviat!”) la Crucea Căpitanului Ilie Birt, iar după aceea vor juca hora Junilor şi vor îndeplini al străvechi ritual, cel al aruncării buzduganului. După ce ultimul june din lista a aruncat buzduganul, vătaful si armaşii vor oferi bărbaţilor din public posibilitatea de a arunca buzduganul în faţa Bisericii Sfântul Nicolae. „Mai întâi aruncă bărbaţii din comitetele Junilor, apoi junii din public, apoi oricare dintre bărbaţii prezenţi care doresc să încerce. După ce au aruncat buzduganul toţi bărbaţii care au dorit să participe la această încercare, junii aduc ţolul în care, rând pe rând, toţi Junii Tineri vor fi aruncaţi spre cer”, a explicat dr. Alexandru Stănescu, secretar al Uniunii Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi. Pr. prof. dr. dr. Vasile Oltean - directorul Muzeului Primei Şcoli Româneşti din Şcheii Braşovului şi un reputat specialist al fenomenului - ne reaminteşte în semnificaţiile iniţiale ale obiceiului: „De obicei, Joia luminată, după-amiază, junii se adunau la vătaf, apoi mergeau Sub Tâmpa, unde petreceau cu plăcinte, pentru ca seara să facă petrecere la armaşul mic, sau la vătaf. După petrecere, ca o distracţie, fiecare june era „aruncat în țol”: mai mulţi juni, cel mult zece, ţineau capetele unei cerge („țol”) şi fiecare june era aruncat de trei ori în sus la o înălţime impresionantă, astfel că, uneori - dacă-l aruncau în interiorul unei şuri - «îl da de grindă». Al. Surdu găseşte similitudini între acest joc al junilor şi practicile rituale nord-indo-europene, fiind considerat un ritual tipic de iniţiere. Se ştie că junele care nu este dat joi din ţol, fiindcă refuza, se temea sau pur şi simplu absenta, era dat în țol drept pedeapsă a doua zi, în Piaţa Prundului”. Astăzi aruncarea în țol se face doar în Vinerea Luminată, deci o zi mai târziu, în Piaţă Prundului, fără valoare punitivă, ba chiar junii sunt deosebit de încântaţi de mulţimea care se adună, de obicei, să îi admire.

Citiţi şi:

Codul portocaliu amână „Zilele Braşovului”!

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Insigra Angajeaza

Curs BNR

Vi, 05 Iun 2020
Euro   Euro   EUR   4.8393   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.2695   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3923   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4587   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2484   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1647   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4743   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   140.4600   Creștere
Anunturi MyTEX

Va promulga preşedintele Klaus Iohannis legea privind dublarea alocaţiilor pentru copii?

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter