myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Cursuri antibullying pentru profesori şi elevi, în cadrul unui program pilot lansat de ARAAMA

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Programul pilot va fi coordonat de sensei Liviu Neagu (3 DAN Hakkoryu), care este director tehnic în cadrul asociaţiei şi care a acumulat o experienţă de peste trei decenii în artele marţiale.

Oraşele în care se vor desfăşura cursuri antibullying sunt Braşov, Galaţi, Ploieşti, Brăila, Sibiu şi Bistriţa, dorindu-se implementarea şi în Bucureşti.

Programul dedicat adulţilor, denumit „Cu un zâmbet întâmpini violenţa”, va consta în cursuri de câte 3 luni, cuprinzând câte 12 şedinţe pe lună.

Scopul acestor cursuri este de a-i învăţa pe angajaţii unităţilor de învăţământ să gestioneze situaţiile în care sunt supuşi unor acte de agresiune, ştiindu-se că în unele şcoli cadrele didactice sunt intimidate de elevi sau părinţi.

Cursurile pentru preşcolari şi elevi, numite „Prin joc învăţ să mă apăr”, vor avea loc pe segmente de vârstă. Durata unui curs va fi tot de trei luni, cu 10 şedinţe pe lună.

Printre altele, cursanţii vor învăţa despre „şcoala căderilor” (cum să amortizeze căderile accidentale şi cele provocate), „şcoala eschivelor” (în cazul tentativelor de prindere / prizelor), „şcoala eliberării” (ieşiri/scăpări din prize), „şcoala contraacţiunii” (procedee de contraatac sau imobilizare).

La Braşov, cursurile vor putea avea loc în DOJO-ul Central ARAAMA, de pe strada 15 Noiembrie nr. 94, etaj 3, sau în sălile de sport ale instituțiilor de învățământ (asociaţia asigurând echipamentele necesare şi personalul tehnic), în funcţie de dorinţa beneficiarilor. Primele astfel de lecţii ar urma să înceapă luna viitoare, după cum ne-a precizat sensei Liviu Neagu.

„Împreună cu colegii din ARAAMA am decis să încercăm implementarea Proiectului «AntiBullying» de jos în sus, respectiv de la nivelul şcolilor şi al grădiniţelor (cu sprijinul consiliilor de părinţi), de la nivelul comunităţilor către centru (autorităţi). Baza acestei decizii a fost faptul că ideea proiectului a fost prezentată de mine personal fostului prim-ministru Mihai Tudose, care a respins ideea din start, pe motiv că nu-l Interesează educaţia în stil japonez a copiilor şi tinerilor, fapt dovedit ulterior cu prilejul vizitei primului ministru al Japoniei în România!”, ne-a explicat Liviu Neagu, dezamăgit fiind de dezinteresul autorităţilor.

Despre ARAAMA, el ne-a informat că este o asociaţie înfiinţată de 12 cluburi din şapte oraşe, în condiţiile în care artele marţiale tradiţionale erau neglijate de federaţie.

Ce este bullyingul

Termen relativ nou în vocabularul românilor, „bullying-ul” reprezintă agresiunile fizice sau verbale la care mulţi dintre oameni au fost supuşi, măcar o dată în viaţă, la şcoală, la locul de muncă, în anumite cercuri etc..
„Bullying” provine din cuvântul englezesc „bully”, tradus prin huligan, bătăuş, agresor şi se referă la insulte, porecle, înjurături, acte de intimidare, îmbrânceli şi alte astfel de acţiuni.

În 2016, numărul sesizărilor legate de fenomenul bullying a crescut cu 25% faţă de anul 2015, în România, conform Asociaţiei Telefonul Copilului, iar agresori au fost, în peste 97% din cazuri, tot copii.

„Un copil este etichetat, tachinat, batjocorit în cercul său de cunoştinţe sau de către colegi care îl strigă într-un anume fel (făcând referire la aspectul fizic sau probleme de ordin medical/familial). Uneori aceste tachinări se transformă în îmbrânceli sau chiar, în unele cazuri, în atacuri fizice. Îi auzim de foarte multe ori pe copiii din jurul nostru spunând lucruri mai puţin frumoase la adresa altor copii sau folosind apelative de genul: grasule/graso, aragaz cu patru ochi etc. Ceea ce poate nu ne dăm seama este în ce măsură aceste cuvinte dor sau măsura în care aceste cuvinte afectează copilul şi percepţia sa despre sine şi despre ceilalţi”, au atenţionat reprezentanţii Asociaţiei Telefonul Copilului, la rândul lor iniţiatorii unui program antibullying în România.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
PERSPECTIVE PERSONALMANAGEMENT

Citește ziarul

Radio TexFm


FEG Education

Curs BNR

Ma, 27 Sep 2022
Euro   Euro   EUR   4.9437   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   5.1379   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.5513   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.1954   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2631   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.7496   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5276   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   121.1800   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că se poate trăi cu salariul minim în România?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter