myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Ziua Sindromului Down a fost marcată și la Brașov

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Complexul de Servicii de Recuperare „Cristian” din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Brașov a organizat ieri la Brașov sărbătorirea Zilei Internaționale a Sindromului Down la un restaurant din centrul municipiului. La manifestare au participat cei 33 de beneficiari ai Centrului de zi „Casa Soarelui”, precum și alți copii cu sindrom Down din familii. Invitați le-au fost  micuții de la Grădinița nr. 13, dansatori ai Academiei de Dans Brașov, Fanfara „Țara Bârsei”, precum și animatori ai Clubului Oaki. Alături de copiii de la Centrul de zi Casa Soarelui s-a aflat și vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Toaso Imelda. Copiii au sărbătorit cu zâmbetul pe buze, au cântat, au spus poezii, au dansat și au confecționat din hârtie o mulțime de obiecte decorative.Unul dintre beneficiarii centrului a susținut un moment artistic , deosebit, la baterie.

Complexul de servicii de recuperare „Cristian” funcționează în cadrul DGASPC Brașov și asigură îngrijire, educație, abilitare/reabilitare (masaj, fizioterapie, kinetoterapie, logopedie), programe educaționale, de recreere, de socializare, de consiliere și de dezvoltare a deprinderilor de viață independentă pentru copiii cu afecțiuni neuromotorii, copii și tineri cu sindrom Down și alte afecțiuni, precum și sprijin și consiliere pentru părinți/reprezentanți legali.

21 martie a fost aleasă Ziua Mondială a Sindromului Down pe considerente medicale. Mai precis, este a treia lună din an care simbolizează specificitatea celor trei cromozomi 21 ce determină apariţia sindromului Down (trisomia 21). Ceilalţi oameni au doar doi astfel de cromozomi. În 2006, Organizaţia Internaţională a Persoanelor cu Sindromul Down (Down Syndrome International - DSI) a decis marcarea oficială a zilei dedicate Sindromului Langdon - Down (World Down Syndrome Day / Journée Mondiale de la Trisomie 21) la data de 21 martie. În decembrie 2011, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a declarat 21 martie drept Ziua mondială a sindromului Down (A/REZ/66/149) şi a invitat toate statele membre, organizaţiile implicate în domeniu ale sistemului ONU şi alte organizaţii internaţionale, precum şi societatea civilă, inclusiv organizaţiile non-guvernamentale şi din sectorul privat, să se implice prin acţiuni pentru creşterea gradului de informare a populaţiei cu privire la sindromul Down, arată un.org/en/events/downsyndromeday.

Potrivit ONU, incidenţa sindromului Down este între 1 din 1.000 până la 1 din 1.100 de nou-născuţi la nivel mondial, provocând dizabilitate intelectuală şi fizică, precum şi problemele medicale asociate. Potrivit site-ului www.sindrom-down.ro, sindromul Down este o dispunere cromozomială naturală, care a făcut parte întotdeauna din condiţia umană, fiind universal prezent în toate naţiile, genurile şi mediile socio-economice, deşi există o mare variaţie a acestei incidenţe în întreaga lume. ''Sindrom'' reprezintă o suită de semne şi caracteristici, iar ''Down'' provine de la numele medicului englez John Langdon Haydon Down, primul care a descris sindromul în 1866, cu aproximativ 100 de ani înainte ca acest cromozom suplimentar să fie descoperit. În 1959, geneticianul de origine franceză Jérôme Lejeune a descoperit că sindromul Down este cauzat de prezenţa unui cromozom 21 în plus, rezultând astfel un număr total de 47 de cromozomi, faţă de 46 de cromozomi, în mod normal, dispuşi în perechi în fiecare celulă.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Lun, 29 Noi 2021
Euro   Euro   EUR   4.9490   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3853   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8544   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.7366   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2474   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4429   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5304   Stagnare
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   134.3200   Scădere
Anunturi MyTEX

Consideraţi că este necesară construirea unei parcări subterane în fața Gării Brașov?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter