myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Cu video BRAȘOV. „Pesto” din leurdă, brânza românească și loboda, vedete la școala internațională de gastronomie

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Peste 40 de studenţi şi profesori din Franţa, Polonia şi România participă, în oraşul nostru, la Şcoala de primăvară dedicată gastronomiei, organizată de Asociaţia American European Education în cadrul proiectului European Food Education Season, cofinanţat prin programul european Erasmus+. Şcoala se derulează de-a lungul acestei săptămâni.

Tema centrală - Pădurea Sălbatică se regăsește în toate activităţile planificate pentru participanţi. Astfel, sunt organizate la sediul American Hotel Academy din Brașov (lângă Teatrul „Sică Alexandrescu”), demonstraţii culinare de preparate având la bază carnea de vânat, ciupercile sau fructele de pădure. De asemenea, în program sunt incluse competiţii culinare între studenţi, cât şi vizite de studiu în împrejurimi şi degustări de vin spumant. Dezbaterile desfăşurate pe teme precum „Parcursul preparatelor locale până pe masa restaurantelor” sau „Vânatul. Aspecte etice şi legale”, reunesc studenţi, lectori, antreprenori, maeştri bucătari şi specialişti în domeniu atât din România, cât şi din Franţa sau Polonia. Scopul lor este de a identifica provocări, dar mai ales de a găsi soluţii şi de a crea un schimb de bune practici între cele trei ţări. „Este a treia școală de primăvară în cadrul acestui proiect, după cea din Tours (Franța), Torun (Polonia), la care participă studenți, lectori, specialiști de la American Hotel Academy și de la partenerii noștri. Vor fi demonstrații culinare de preparate având la bază carnea de vânat, ciupercile sau fructele de pădure, cu degustări. Vor fi discuții libere despre aspectele etice și legale ale vânatului folosit în preparatele culinare, vor fi competiții culinare între studenți, cât și vizite de studiu în împrejurimi și degustări de vin. Participarea noastră ca partener în acest proiect reprezintă o oportunitate excelentă pentru studenții American Hotel Academy, pentru ca ei să înțeleagă și să experimenteze cultura și tradițiile culinare franceze și poloneze, să planifice și să organizeze activitățile din cadrul unui eveniment cu participare internațională, cum este această școală de primăvară din Brașov, să aprofundeze și să promoveze gastronomia și tradițiile românești”, a declarat Ada Țerea (video 1), director academic al American Hotel Academy și coordonatorul proiectului.

Proiectul a apărut în contextul absenței instrumentelor educaționale necesare în a transmite cunoștințe și know-how cu privire la cultura culinară. Formarea „tradițională” în acest domeniu nu este suficientă și este nevoie de o abordare mai deschisă și constructivă în transmiterea informațiilor. Prin acest proiect se urmărește dezvoltarea de instrumente educaționale inovatoare, precum filmări didactice, cursuri online și bune practici împărtășite în cadrul a trei școli de primăvară organizate în Franța, Polonia și România. Ce lipsește României este o coerență, ridicată la rang de politică de stat, în domeniul păstrării tradițiilor culinare românești, a patrimoniului cultural gastronomic, crede chef Horia Șimon (video 2). „Este foarte important, înainte de a împărți altora (nota red. - experiență), să învățăm să păstrăm și apoi să împărțim, să dezvoltăm un patrimoniu cultural gastronomic românesc, Noi avem multe de făcut în acest sens, ne-am dat seama după ce în primul an școala s-a desfășurat în Franța, iar în al doilea, în Polonia. La noi sunt mici enclave, cum e Academia, care se ocupă de asta, dar nu e destul”, a declarat maestrul bucătar, care a pregătit astăzi, în cadrul demonstrației culinare, un sos „pesto” din leurdă, servit peste bucățele de brânză românească de mai multe feluri, ornate cu frunze de lobodă, plante necunoscute invitaților francezi și polonezi, despre care le-a povestit cu umor (video 4,5,6, 7, 8). În partea a doua, chef Șimon a pregătit un risoto cu trei tipuri de ciuperci sălbatice.
Studenții străini s-au arătat încântați de tot ceea ce au văzut prin Brașov, dar și de oportunitatea de a fi incluși în acest proiect, în care descoperă ingrediente și rețete noi. „Am ales să intru în acest program pentru a descoperi lucruri noi, pentru a învăța altceva. Gătitul ține de concentrare, de atenție și de imaginație. Suntem zece bucătari (nota red. - din grupul de invitați francezi) și nu o să facem niciodată o rețetă în același fel” (video 3). 

Asociația American European Education, prin cele două academii – American Hotel Academy și TASTE Culinary Business Academy, oferă programe de licență și master în domeniul managementului hotelier și a managementului culinar. Misiunea Asociației este de a dezvolta educația orientată profesional și de a forma aptitudinile practice necesare într-o varietate de discipline manageriale, ce nu sunt disponibile în multe dintre instituțiile tradiționale de învățământ superior, totul dintr-o perspectivă internațională.
Proiectul „European Food Education Season” este cofinanţat prin programul european Erasmus+ şi are ca obiectiv principal păstrarea moştenirii culinare şi culturale, promovarea şi dezvoltarea educaţiei cu privire la cultura culinară locală. Durata proiectului este de trei ani şi reuneşte şapte parteneri din trei ţări europene.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
Compania APA

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Mie, 23 Iun 2021
Euro   Euro   EUR   4.9259   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.1259   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7599   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4930   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2305   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3554   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5185   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   141.2100   Creștere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Anunturi MyTEX
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Va pica Guvernul Cîțu în urma moțiunii de cenzură depuse de PSD?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter