myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Carne și produse din carne cu modificări de aspect și miros sau chiar expirate, depistate la comercializare

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Carne și produse din carne expirate au fost descoperite de comisarii Protecției Consumatorilor Brașov, cu ocazia unor controale efectuate în cadrul unei acțiuni dispuse la nivel național.

Verificările au avut loc în perioada 24 octombrie - 9 noiembrie 2018, dar rezultatele au fost făcute publice de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) doar zilele acestea.

Potrivit bilanțului, la Brașov s-au găsit la comercializare: carne şi produse din carne ce prezentau caracteristici organoleptice neconforme sau care nu se încadrau în parametrii fizico-chimici impuşi prin prevederile legale în vigoare și produse din carne cu data durabilităţii minimale/ data limită de consum depăşită, reprezentând un pericol pentru consumatori.

De asemenea, s-au descoperit probleme de informare, după cum urmează: lipsa înscrierii sau înscrierea eronată pe etichete a tratamentului termic utilizat la obţinerea produselor, afişarea preţurilor la comercializare cu caractere mici, ilizibile sau în locuri greu accesibile. Nu în ultimul rând, au fost găsite nereguli privind unele promoții.

Sancțiuni de 1,5 milioane de lei, la nivel național

La nivel național au fost controlați 1.127 operatori economici, dintre care la 711 au fost constatate deficienţe

„A fost verificată o cantitate de 60.172 kg produse din carne, din care cca 8.677 kg (14,4 %) nu se încadrau în prevederile legale privind protecţia consumatorilor. Au fost prelevate 71 eşantioane de produse din carne și, urmare a analizelor de laborator, a rezultat că 14 dintre ele (19,72 %) nu se încadrau în prevederile legale, în vigoare”, se arată în comunicatul ANPC.

Spre exemplu, din 23 de eșantioane de salamuri 5 au fost neconforme, din 9 eșantioane de cârnați 3 au fost neconforme etc..

Urmare a tuturor deficienţelor constatate, comisarii ANPC au dispus oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 2.300 kg produse din carne, în valoare de 27.710 lei și oprirea temporară de la comercializare a 3.083 kg produse din carne, în valoare de 49.117 lei, până la remedierea neconformităţilor constatate.

Totodată, au aplicat 811 sancţiuni contravenţionale, dintre care 432 avertismente şi 379 amenzi contravenţionale în valoare de 1.502.200 lei, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Recomandări pentru cumpărători

În altă ordine de idei, comisarii îi sfătuiesc pe cetățeni să acorde atenție deosebită aspectului produsului, atât exterior, cât și în secțiune, dacă este posibil, atunci când cumpără carne.

„Nu achiziţionaţi produsele la care suprafaţa este mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, consistenţă nespecifică sortimentului, cu grăsime acumulată sub membrană, aspect de vechi etc.. Urmăriţi modul de etichetare a produselor din carne, nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare, a datei durabilitatii minimale/datei imită de consum şi a ingredientelor alergene. Refuzaţi produsele din carne pentru care aveţi îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare. Refuzați produsele din carne pe care nu este înscrisă data durabilitatii minimale/data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită”, au mai recomandat reprezentanții ANPC.

La cumpărarea oricărui produs alimentar trebuie cerut și păstrat bonul de casă, pentru a putea proba achiziția, în cazul în care se pune problema formulării unei reclamații.

Nu în ultimul rând, aprovizionarea cu alimente trebuie să se facă din locuri autorizate, care sunt supuse controalelor.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
Comprest - Colecteaza Separat!

Citește ziarul

Radio TexFm


Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Vi, 03 Apr 2020
Euro   Euro   EUR   4.8286   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.4674   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.4858   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5775   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2400   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1524   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4689   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   132.4600   Scădere
Anunturi MyTEX

Consideraţi că se justifică o eventuală decizie de a plasa oraşul Braşov în carantină?

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter