myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Cu video BRAŞOV. Protest pentru păduri la Conferinţa UE de biodiversitate (FOTO şi VIDEO)

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Protest Agent Green la Brașov cu ocazia Conferinței directorilor UE pentru Biodiversitate, reuniţi la hotelul de lângă Gară. Asociaţia cu profil ecologist anunță că lansează plângeri împotriva Guvernului României din cauza unor dovezi puternice privind încălcări ale legislației UE privind exploatările de păduri.

Reprezentanţii Agent Green intenţionau să organizeze o conferinţă de presă, într-o sală închiriată de vineri, alăturată celei în care se desfăşoară reuniunea directorilor pentru Biodiversitate din ministerele ţărilor UE, dar au fost trimişi la alt hotel. 

Ca atare, conferința de presă a avut loc pe trotuarul din fața hotelului din Brașov unde cei 28 de directori UE pe biodiversitate se întrunesc în perioada 7-10 aprilie. Oficialii au fost întâmpinați cu un banner uriaș de protest cu mesajul „EU: PROTECT ROMANIA’S VIRGIN FORESTS NOW” (UE: PROTEJAŢI PĂDURILE VIRGINE ALE ROMÂNIEI ACUM) de către activiștii Agent Green și au fost invitaţi  alături de jurnaliști să urmărească filmări live din Munții Făgăraș și înregistrări din alte arii protejate cu dovezile filmate ale dezastrului. Activişti au socs în stradă și o plasmă pe care rulează imagini cu starea actuală a ariilor protejate din România. „Filmările din teren realizate de investigatorii Agent Green contrazic afirmația Guvernului Român că situația este sub control și expun dezastrul”, spune președintele Agent Green, Gabriel Păun.
El s-a arătat nemulțumit și de faptul că ONG-urile nu vor mai putea administra ariile protejate, această atribuție urmând să fie trecută în sarcina unei autorități de stat, respectiv Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate. (ANANP).

Avocatul specializat pe păduri al ONG-ului Agent Green și EuroNatur a anunțat lansarea unor plângeri împotriva Guvernului României din cauza unor dovezi puternice privind încălcări ale legislației UE privind exploatările de păduri. Plângerile critică eșecurile sistemice din partea României: au fost aprobate amenajamente silvice, înainte de a fi realizate evaluări de mediu și consultările publice. Plângerea oficială va fi înaintată Comisiei Europene și Comitetului de Aplicare a Convenției de la Aarhus.

Guvernul este acuzat că împiedică protejarea pădurilor

Ulterior protestului, Agent Green a emis un comunicat de presă.  

„Guvernul României a implementat amenajamente silvice în cadrul siturilor Natura 2000 înainte de a efectua evaluarea strategică de mediu și evaluarea adecvată în conformitate cu legislația europeană și înainte de emiterea ordinului de aprobare al ministrului mediului, punând în pericol integritatea factorilor de mediu, inclusiv a pădurilor virgine, a speciilor și habitatelor protejate. Aplicarea planurilor de gestionare a pădurilor înainte ca evaluarea de mediu să înceapă încalcă și Convenția de la Aarhus, deoarece consultarea publicului trebuie realizată înainte de luarea unei decizii și nu după ce planul a fost deja pus în aplicare. Ne dorim o reacție rapidă a Comisiei Europene în sensul demarării procedurii de infringement împotriva României, pentru a opri exploatarea forestieră pe scară largă în multe dintre cele mai valoroase păduri naturale și vii din Europa, din siturile Natura 2000”, afirmă Cătălina Rădulescu, avocat partener cu Agent Green.

România adăpostește cel mai mare patrimoniu natural și păduri virgine din zona climatică temperată a UE. Câteva sute de mii de hectare din aceste păduri cu valoare ridicată de conservare sunt cuprinse în siturile Natura 2000, dar nu au o protecție adecvată. Astfel, Agent Green și EuroNatur și-au unit forțele pentru a documenta eșecul sistemic al Guvernului României de a asigura implementarea corespunzătoare a rețelei de arii protejate Natura 2000. Cu toate acestea, Guvernul român a refuzat accesul la informații de mediu relevante, astfel încât ONG-urile și experții nu au deținut până acum dovezile necesare privind distrugerile care au avut loc în Site-urile Natura 2000.

„Distrugerea în pădurile seculare și în pădurile virgine este vizibilă pe imaginile prin satelit și la fața locului, pe teren. Pentru a putea depune o plângere trebuie să dovedești cu documente că încălcările directivelor privind natura sunt intenționate și în curs de desfășurare. Dar Guvernul României restricționează accesul la informațiile de mediu relevante care ar fi trebuit să fie puse la dispoziție în mod public. Justiția română susține acest comportament. Deci, în prezent, desfășurăm 32 de procese doar pentru a avea acces la planurile de gestionare forestieră. Accesul la aceste documente este esențial pentru a verifica coerența planurilor de gestionare a pădurilor cu regimurile de gestionare Natura 2000, pentru conservarea habitatelor și speciilor enumerate. Întrucât justiția a decis în unele cazuri să păstreze această informație secretă, respingând cererile de acces la informații de interes public, vom sesiza Comitetul de Aplicare al Convenției de la Aarhus pentru încălcarea atât a accesului la informații, cât și a procedurilor de consultare publică. Suntem încrezători că Aarhus va contracara și va corecta sistemul judiciar român”, a încheiat Gabriel Păun.

Asociația Agent Green este o organizație neguvernamentală și non profit pentru protecția mediului, înființată în anul 2009 în România. Preocuparea organizației este de a investiga crime de mediu, de a le expune strategic și de a promova soluții pentru conservarea biodiversității și asigurarea bunăstării generațiilor viitoare.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
Comprest - Colecteaza Separat!

Citește ziarul

Radio TexFm


Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Vi, 03 Apr 2020
Euro   Euro   EUR   4.8286   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.4674   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.4858   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5775   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2400   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1524   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4689   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   132.4600   Scădere
Anunturi MyTEX

Consideraţi că se justifică o eventuală decizie de a plasa oraşul Braşov în carantină?

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter