myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Municipiul BRAȘOV va avea propria crescătorie de vânat

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Consiliul Local Brașov a aprobat, în ședința de miercuri, înființarea și funcționarea unei crescătorii de vânat în fondul forestier proprietate publică a Municipiului Brașov, administrat de Regia Publică Locală a Pădurilor (RPLP) Kronstadt.

În raportul de specialitate se arată că RPLP Kronstadt urmăreşte dezvoltarea unor activităţi generatoare de venituri care să suplimenteze resursele pentru a scădea presiunea asupra pădurii, motiv pentru care a și dezvoltat un nou concept, acela de vânătoare de imagini, prin care dă posibilitatea tuturor pasionaților de natură și faună să „țintească”,  prin obiectivul aparatelor de fotografiat sau al camerelor video, imagini inedite cu fauna de interes cinegetic. În acest scop, Regia are realizate trei observatoare din care pasionații pot viziona animalele sălbatice și pasările.

De asemenea, pentru ajutorarea speciilor de interes cinegetic, în timpul iernii, Regia a dezvoltat o rețea de puncte de hrănire complementară și monitorizare atât pentru urs și mistreț, cât și pentru cervide și căprior, amplasată în interiorul fondului cinegetic.

„O atenţie deosebită este acordată speciilor rare, pădurilor excluse de la tăieri comerciale şi celor gospodărite în scopul conservării biodiversităţii precum şi pădurilor cu valoare ridicată de conservare. În vederea asigurării unui management durabil al populațiilor de vânat si creșterea sustenabilității financiare a activităților specifice compartimentului de vânătoare, Regia organizează și conduce activitatea de turism cinegetic, activitate desfășurată în scopul ocrotirii ecofondului și genofondului cinegetic. În acest sens, Complexul de creștere intensivă de Vânat Kronstadt are ca obiectiv creșterea în regim intensiv a speciilor de ungulate, respectiv, cerb carpatin, ca specie principală, respectiv, mistreț, cerb lopătar, căprior și muflon ca și specii secundare”, a spus Dan Olteanu, directorul executiv al Regiei.

Tehnologia de creștere într-un sistem intensiv, în condiții de captivitate, într-o suprafață de 170,3 ha, se bazează pe o rețea de compartimente în care se are în vedere ca, prin poziționarea lor, să se asigure pe lângă adăpost și liniște și posibilitatea ca speciile să se poată hrăni în spațiul astfel creat.

Întreaga suprafață va fi împrejmuită corespunzător atât pentru menținerea animalelor în crescătorie, cât și pentru protecția lor împotriva bolilor. În interiorul compartimentelor cât și în zona unde animalele sunt crescute în semilibertate, sunt prevăzute puncte de hrănire, depozite pentru hrană și adăpători răspîndite cât mai uniform pentru deservirea optimă a efectivelor.

Pentru urmărirea speciilor ca dezvoltare și mod de viață sunt prevăzute observatoare distribuite în punctele cele mai frecventate de animale. Pentru capturarea vânatului se va executa o capcană, o centrală pentru mistreț, o capcană curte pentru cerb carpatin și trei capcane cu compartiment pentru cerb lopătar, muflon și căprior, iar la intrarea în crescătorie se vor înființa filtre de minim sanitar.

Creșterea în captivitate a vânatului s-a impus pe de-o parte din cauza scăderii efectivelor sau chiar dispariției unor specii, scăderii semnificative și constante a sporului natural, alterării și degradării habitatelor naturale ale speciilor, iar pe de altă parte, a cererii crescute pe piața internă sau externă a produselor de vânat.

Împrejmuirile exterioare vor urmări pe cât posibil limitele naturale, respectiv, văi, culmi, și vor fi mascate în apropierea porții de acces cu specii arbustive.

Principalele părți constructive ale crescătoriei sunt reprezentate de amenajări pentru întreținerea și observarea vânatului, puncte de hrănire, instalații de monitorizare a vânatului și dotări sociale, repectiv, cabană, ce are ca scop crearea unor condiții bune de lucru pentru persoanele responsabile de buna funcționare a crescătoriei.

În cadrul crescătoriei, elementele de bază ale investiției inițiale și cheltuielile anuale curente se vor recupera din comercializarea cărnii de vânat, comercializarea de vânat viu și turism cinegetic.

„Creșterea speciilor de interes cinegetic în crescătorii special amenajate se impune ca o cerință pentru eliminarea presiunii exercitate asupra efectivelor din liber, conservarea genofondului, realizarea unor venituri importante prin vânzarea coarnelor, precum și vânzarea unor exemplare viguroase genetic pentru repopulări în alte fonduri cinegetice și crescătorii de vânat”, potrivit sursei citate.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Vi, 03 Iul 2020
Euro   Euro   EUR   4.8378   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3085   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3598   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5522   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2489   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1736   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4735   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   137.6800   Creștere
Anunturi MyTEX

Consideraţi că autorităţile s-au grăbit cu luarea măsurilor de relaxare?

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter