myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Cu video BRAŞOV. Gunoi cu cod de bare, monitorizat prin satelit (FOTO-VIDEO)

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Primăria Brașov și operatorul de salubrizare Brai-Cata au inaugurat în această dimineață prima rampă „inteligentă” de deşeuri - denumită „ecoinsulă”, amplasată în cartierul Răcădău, la intersecția străzilor Carpenului cu Arțarului.

Aceasta este dotată cu camere de luat vederi, are sistem de deschidere cu coduri de bare (QR Code), e monitorizată prin satelit și este dedicată exclusiv pentru colectarea selectivă a deșeurilor reciclabile. Are patru fante pe fiecare parte, pentru deşeuri din plastic, hârtie, metal şi sticlă. Fantele containerului se deschid însă doar prin scanarea codurilor de bare, aflate pe sacii de diferite culori (în funcție de deşeurile reciclabile) pe care proprietarii din zona arondată la respectiva platformă îi vor primi prin intermediul asociațiilor de proprietari.
Ecoinsula este prevăzută cu sistem de identificare a celui (de fapt a apartamentului din care provine) care depune deșeurile reciclabile; are un sistem de monitorizare a gradului de umplere a recipientelor, care transmite un SMS operatorului, în momentul în care sunt pline; sistem de monitorizare video, dar și sistem de odorizare interioară a ecoinsulei.
„În prima etapă, se va acorda câte un card, cum sunt cele bancare, fiecărui proprietar din asociaţie şi astfel se va face înscrierea în calculator. Cardurile rămân la asociaţie, ca să nu să rătăcească, iar de la asociaţie se dau sacii cu codurile personalizate. Fiecare persoană care se duce în faţa ecranului şi scanează sacul, după care se duce în faţa fantei containerului, adecvată tipului de deşeuri, şi apasă senzorul. Fanta se deschide, are un sistem special, astfel încât să nu existe riscul să prindă mâna celui care aruncă sacul”, a explicat Adrian Stanbeca (video 1 şi 2), reprezentant al societăţii de salubrizare.
Gunoiul menajer va fi aruncat în continuare la o rampă clasică, care a fost însă modernizată şi unde, de câteva luni, există „operatorul de salubritate”, care preia din mâna locatarilor sacul cu gunoi şi face o minimă selecţie.
În schimbul gunoiului reciclabil, aparatul de pe ecoinsulă va emite și un bon valoric, în funcție de cantitatea de reciclabile depuse, care apoi va fi scăzută din factura la gunoi. „După ce am aruncat sacul prin fantă, ne întoarcem la ecran şi primim un bon pe care scrie ce fel de deşeu şi cantitatea pe care am aruncat-o. Asta se vede şi în calculator şi cei care aruncă selectiv vor primi bonificaţii, va scădea factura de gunoi. În momentul în care este aruncat un sac, noi vedem exact cine a fost, iar când ajunge în stația de sortare și constatăm că în respectivul sac era de fapt gunoi menajer știm exact cine a fost proprietarul. O dată se poate întâmpla o greșeală, dar dacă greșeala se repetă, o considerăm abuz și luăm măsuri. De asemenea, dacă cineva aruncă deşeuri reciclabile tot la gunoiul menajer o să vedem că nu a folosit sacii şi atunci se iau alte măsuri”, a mai spus Stanbeca.
Potrivit acestuia, în circa 10-15 zile, cardurile şi sacii vor ajunge la toţi cei circa 900 de proprietari din cele 10 asociaţii arondate platformei şi sistemul va fi pus în funcţiune.
Investiția într-o astfel de ecoinsulă este de 20.000 de euro și a fost suportată de către operator. Cea de-a doua platformă, care include și sistem de preluare a deșeurilor menajere, întrucât cea de pe Carpenului este doar pentru reciclabile, este montată în cartierul Scriitorilor.
Primarul George Scripcaru a precizat că sistemul este în teste şi va fi extins doar dacă își dovedește rentabilitatea, ținând cont că investiția este destul de costisitoare.

 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Ma, 18 Ian 2022
Euro   Euro   EUR   4.9445   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3401   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.9102   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.7457   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2404   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4676   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5281   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   138.6100   Scădere
Anunturi MyTEX

Credeţi că noile criterii de intrare în online a elevilor îi cor proteja mai bine împotrica Covid-19?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter