myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Cu video BRAŞOV. Gunoi cu cod de bare, monitorizat prin satelit (FOTO-VIDEO)

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Primăria Brașov și operatorul de salubrizare Brai-Cata au inaugurat în această dimineață prima rampă „inteligentă” de deşeuri - denumită „ecoinsulă”, amplasată în cartierul Răcădău, la intersecția străzilor Carpenului cu Arțarului.

Imobiliare.ro

Aceasta este dotată cu camere de luat vederi, are sistem de deschidere cu coduri de bare (QR Code), e monitorizată prin satelit și este dedicată exclusiv pentru colectarea selectivă a deșeurilor reciclabile. Are patru fante pe fiecare parte, pentru deşeuri din plastic, hârtie, metal şi sticlă. Fantele containerului se deschid însă doar prin scanarea codurilor de bare, aflate pe sacii de diferite culori (în funcție de deşeurile reciclabile) pe care proprietarii din zona arondată la respectiva platformă îi vor primi prin intermediul asociațiilor de proprietari.
Ecoinsula este prevăzută cu sistem de identificare a celui (de fapt a apartamentului din care provine) care depune deșeurile reciclabile; are un sistem de monitorizare a gradului de umplere a recipientelor, care transmite un SMS operatorului, în momentul în care sunt pline; sistem de monitorizare video, dar și sistem de odorizare interioară a ecoinsulei.
„În prima etapă, se va acorda câte un card, cum sunt cele bancare, fiecărui proprietar din asociaţie şi astfel se va face înscrierea în calculator. Cardurile rămân la asociaţie, ca să nu să rătăcească, iar de la asociaţie se dau sacii cu codurile personalizate. Fiecare persoană care se duce în faţa ecranului şi scanează sacul, după care se duce în faţa fantei containerului, adecvată tipului de deşeuri, şi apasă senzorul. Fanta se deschide, are un sistem special, astfel încât să nu existe riscul să prindă mâna celui care aruncă sacul”, a explicat Adrian Stanbeca (video 1 şi 2), reprezentant al societăţii de salubrizare.
Gunoiul menajer va fi aruncat în continuare la o rampă clasică, care a fost însă modernizată şi unde, de câteva luni, există „operatorul de salubritate”, care preia din mâna locatarilor sacul cu gunoi şi face o minimă selecţie.
În schimbul gunoiului reciclabil, aparatul de pe ecoinsulă va emite și un bon valoric, în funcție de cantitatea de reciclabile depuse, care apoi va fi scăzută din factura la gunoi. „După ce am aruncat sacul prin fantă, ne întoarcem la ecran şi primim un bon pe care scrie ce fel de deşeu şi cantitatea pe care am aruncat-o. Asta se vede şi în calculator şi cei care aruncă selectiv vor primi bonificaţii, va scădea factura de gunoi. În momentul în care este aruncat un sac, noi vedem exact cine a fost, iar când ajunge în stația de sortare și constatăm că în respectivul sac era de fapt gunoi menajer știm exact cine a fost proprietarul. O dată se poate întâmpla o greșeală, dar dacă greșeala se repetă, o considerăm abuz și luăm măsuri. De asemenea, dacă cineva aruncă deşeuri reciclabile tot la gunoiul menajer o să vedem că nu a folosit sacii şi atunci se iau alte măsuri”, a mai spus Stanbeca.
Potrivit acestuia, în circa 10-15 zile, cardurile şi sacii vor ajunge la toţi cei circa 900 de proprietari din cele 10 asociaţii arondate platformei şi sistemul va fi pus în funcţiune.
Investiția într-o astfel de ecoinsulă este de 20.000 de euro și a fost suportată de către operator. Cea de-a doua platformă, care include și sistem de preluare a deșeurilor menajere, întrucât cea de pe Carpenului este doar pentru reciclabile, este montată în cartierul Scriitorilor.
Primarul George Scripcaru a precizat că sistemul este în teste şi va fi extins doar dacă își dovedește rentabilitatea, ținând cont că investiția este destul de costisitoare.

 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
Insigra Angajeaza

Poza zilei

 
Optimac

Citește ziarul

Radio TexFm


Anunturi MyTEX
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Mie, 26 Feb 2020
Euro   Euro   EUR   4.8074   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.4186   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7166   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5312   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2484   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3222   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4580   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   141.7100   Scădere
Anunturi MyTEX

Credeţi în eficienţa tratamentului anti contravirus propus de Biserica Ortodoxă Română?

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter