myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Iohannis cere urgent lege pentru vot anticipat și prin corespondență

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut astăzi Guvernului şi Parlamentului, printr-o scrisoare, urmată de o declarație de presă, să elaboreze un proiect de lege care să fie adoptat până la finalul sesiunii parlamentare care să prevadă măsuri pentru ca „toţi cetăţenii să îşi poată exercita dreptul la vot în condiţii decente”.

Am transmis astăzi o scrisoare prim-ministrului României şi preşedinţilor celor două Camere, în care sunt prezentate detaliat soluţiile identificate la nivelul grupului de lucru al Administraţiei Prezidenţiale care se impun a fi introduse rapid în legislaţia electorală. Aceste măsuri vizează: debirocratizarea procesului de votare în secţiile de votare din străinătate; dotarea corespunzătoare a secţiilor de votare; modificarea legislaţiei electorale în privinţa procedurilor de urmat la închiderea secţiilor; mărirea numărului de secţii de votare din străinătate; introducerea votului anticipat pentru alegerea Preşedintelui României; extinderea exercitării dreptului de vot prin corespondenţă, care există deja pentru parlamentare, la alegerea Preşedintelui României şi la toate celelalte tipuri de alegeri”, a anunțat șeful statului.
Votul anticipat presupune ca scrutinul din diaspora să înceapă din duminica anterioară datei la care se desfășoară în țară, astfel încât să dureze opt zile.

Ar putea fi convocată o sesiune extraordinară

Preşedintele mai spune că dacă situaţia o va impune, va cere convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru a discuta în regim de urgenţă acest proiect de lege: „Solicit Guvernului să elaboreze urgent un proiect de lege care să poată fi adoptat de către Parlament până la finalul actualei sesiuni parlamentare prin care să propună măsurile administrative adecvate începând de la alegerile prezidenţiale din toamna acestui an (...) Solicit, totodată, partidelor şi formaţiunilor parlamentare să depună toate eforturile pentru ca proiectul de lege să respecte pe deplin standardele de conduită electorală şi exigenţele în materie, astfel încât situaţiile de la scrutinul din mai să fie evitate. Dacă situaţia o va impune, voi cere, conform prerogativelor constituţionale, convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru discutarea în regim de urgenţă a proiectului de lege care urmează să fie supus dezbaterii, astfel încât proiectul de lege să fie adoptat înaintea următoarei sesiuni parlamentare”.

„Umilinţele la care au fost supuşi cetăţenii români la scrutinul din 26 mai nu trebuie să se mai repete niciodată. Zeci de mii de oameni au fost nevoiţi să stea ore întregi la cozi infernale pentru a-şi exercita dreptul constituţional la vot. Foarte mulţi dintre aceştia nici nu au mai apucat sa voteze. A fost o situație des întâlnită cu precădere în secţiile de votare din străinătate. Dreptul de vot garantat de Constituţia României este unul fundamental, câştigat prin multe sacrificii de români în decembrie 1989 şi avem obligaţia să asigurăm toate condiţiile pentru ca acest drept să poată fi exercitat de toţi cetăţenii români”, a declarat preşedintele Iohannis.

„Votul ţine de esenţa oricărui regim democratic şi nici un cost nu este prea mare pentru a găsi acele mecanisme electorale funcţionale care să permită fiecărui român, din ţară şi din străinătate, să-şi exprime opţiunea. Indifierent de contextul politic, toate instituţiile abilitate ale statului şi în special Parlamentul, Guvernul, MAE, MAI şi AEP au obligaţia să ia toate măsurile pentru a elimina factorii identificaţi că au dus la împiedicarea votului”, a mai spus preşedintele.

Citiți și:

Reacția PSD la cererea președintelui Iohannis privind votul din diaspora

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


FEG Education

Curs BNR

Vi, 07 Aug 2020
Euro   Euro   EUR   4.8375   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0949   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3607   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4794   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2458   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.0641   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4734   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   139.7700   Creștere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Sunteţi de acord cu modul în care s-a anunţat că se va desfăşura viitorul an şcolar?

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter