myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

140 de urși și 94 de lupi ar urma să fie împușcați sau relocați. Ministerul Mediului a stabilit cotele de intervenție

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Un proiect de Ordin de ministru „pentru aprobarea nivelului de intervenție în cazul speciilor de urs și lup, în interesul sănătății și securității populației și în scopul prevenirii unor daune importante” a fost pus în dezbatere publică, fiind postat pe site-ul Ministerului Mediului.

Potrivit documentului, se aprobă, prin derogare de la statutul de specii strict protejate, recoltarea sau capturarea a maximum 140 de exemplare de urs și 94 exemplare de lup. Proiectul de ordin prevede că exemplarele respective vor putea fi recoltate (împușcate) prin metoda „la pândă” sau capturate în vederea relocării, însă „numai cu acordul autorității publice centrale pentru protecția mediului, prin Direcția Biodiversitate, în baza următoarelor documente: punct de vedere al unei comisii constituite din reprezentanți ai agențiilor teritoriale pentru protecția mediului și al comisariatelor județene ale Gărzii Naționale de Mediu, procese-verbale întocmite conform Hotărârii Guvernului nr. 1679/2008, privind modalitatea de acordare a despăgubirilor prevăzute de Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, avizul administratorului/custodelui ariei naturale protejate, după caz”; mai este necesară autorizația de mediu pentru recoltare/capturare, cu valabilitate de 60 de zile. De asemenea, gestionarii fondurilor cinegetice în care s-au împușcat exemplare de urs și lup au obligația să ia probe biologice pentru analize genetice de la exemplarele recoltate și să le transmită autorității științifice CITES – Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Silvicultură Marin Drăcea – Stațiunea Brașov.

În referatul de necesitate care însoțește proiectul de ordin se menționează că actul normativ „a fost elaborat având în vedere numeroasele adrese și sesizări prin care au fost semnalate atacuri și conflicte între carnivore mari și om și luând în calcul necesitatea evitării producerii unor evenimente care să pună în pericol sănătatea şi securitatea publică sau să producă diverse pagube”.

Reacții ale ONG-urilor ecologiste

Organizațiile ecologiste au reacționat imediat. Astfel, președintele ONG-ului Agent Green, Gabriel Păun, a afirmat: „Credem ca acest ordin este departe de ar fi ideal. Nu de un ordin avem nevoie în primul rând, ci de o lege cât se poate de clară care să spună în ce condiții se pot face derogări. Nu avem nevoie de un ordin în fiecare an pentru a da niște cote. Cotele acelea deschid o cutie a Pandorei care, practic, vor ajuta pe organizatorii de vânători de trofee să-și organizeze logistica, pentru a împușca cu precizie aceste 140 de exemplare. Este adevărat că sunt probleme (conflicte om-animal sălbatic – n.n.), dar ele trebuie gestionate cu inteligență și cu educație. În nici un caz să nu deschidem poarta spre aceste cote fixe, care vor ajuta industria trofeelor să-ți planifice business-ul”.
La rândul său, WWF România susține că Ordinul de ministru introduce ca element pozitiv valabilitatea maximă de 60 de zile a autorizației de mediu pentru recoltare/relocare, fapt care va accelera rezolvarea conflictelor și va limita parțial riscul ca exemplarul eliminat să fie altul decât cel care a creat probleme. E asemenea, WWF România cere autorităților un plan concret pentru a proteja în mod real atât oamenii și bunurile lor, cât și animalele salbatice. „În acest sens, solicităm evaluarea critică și publicarea rezultatelor implementarii Ordinului anterior, 1169/2017, astfel încât opinia publică să fie informată despre zonele de risc, despre gestionarii fondurilor cinegetice care solicită cel mai des derogări, despre exemplarele relocate sau extrase și despre necesitatea/ motivele concrete care au stat la baza emiterii autorizațiilor de relocare/recoltare”, afirmă organizația, într-un comunicat de presă.

Centru de reabilitare a urșilor, la Brașov?

În replică, Ministerul Mediului, prin directorul de comunicare Mihai Drăgan, susține că prevederile noului ordin vor fi aplicate punctual, în funcție de situație:„Nu va veni cineva, asa cum susțin ONG-urile, să împuște la întâmplare 140 de urși. Gestionarii fondurilor de vânătoare din România cunosc foarte bine exemplarele din zonă, iar ei pot garanta că un exemplar care creează probleme într-o anumită zona este cunoscut. În mod normal, ursul nu este un animal care creează probleme. Tendința lui este să fugă, nu să interacționeze cu omul. Exemplarele care creează probleme sunt cele cu comportament deviant, în general. Noi vom acționa punctual pe fiecare caz în parte și vom da posibilitatea relocării, în primă instanță. Relocarea poate fi făcută și într-un centru de reabilitare, de exemplu. Un punct important este crearea la Brașov, împreună cu Primăria Brașov, a unui Centru de reabilitare pentru exemplarele cu probleme. Dacă va fi relocat un urs într-un astfel de Centru de reabilitare, va fi utilizată o cotă de intervenție din Ordinul despre care vorbim”.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
MB RAD Construct - Radiatoare Industriale

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Vi, 03 Iul 2020
Euro   Euro   EUR   4.8378   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3085   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3598   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5522   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2489   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1736   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4735   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   137.6800   Creștere
Anunturi MyTEX

Consideraţi că autorităţile s-au grăbit cu luarea măsurilor de relaxare?

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter