myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Luptă de 21 de ani pentru „paternitate”

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Astăzi sunt programate în toată ţara ceremonii dedicate celebrării Zilei Imnului Naţional. La Brașov, manifestarea specială are loc începând cu ora 10.00, în Piaţa Tricolorului. La eveniment participă oficialităţi locale şi judeţene, veterani, cadre militare în rezervă și în retragere, reprezentanţi ai partidelor politice, studenți, elevi și cetățeni ai Brașovului.

Interzis de regimurile totalitare, timp de aproape o jumătate de secol, „Deşteaptă-te române!”, cântat în 15 Noiembrie 1987 și în Decembrie 1989, a fost ales imediat după Revoluție Imnul Naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991. Din 1998, Parlamentul a decretat ziua de 29 iulie drept Ziua Imnului Naţional,pentru că în acea zi (tot în 1848) l-ar fi cântat Anton Pann pentru prima oară, la Râmnicu-Vâlcea, legiferând astfel o eroare, bazată pe argumente şi documente istorice inconsistente.

Tot de când e legea, de 21 de ani, prof. dr. dr. pr. Vasile Oltean, directorul Muzeului Primei Şcoli Româneşti şi preşedintele Fundaţiei omonime, se zbate să restabilească adevărul istoric: Imnul Național „Deşteaptă-te române!” s-a născut la Brașov, în iunie 1848, iar autorii săi sunt brașoveni, Andrei Mureșanu și Grigore Ucenescu, discipol al lui Anton Pann. Eforturile profesorului Oltean, concretizate într-o carte ce a ajuns la opta reeditare şi în memorii către Parlament, Preşedinţie, Guvern şi Academia Română, au fost o luptă cu morile de vânt. Prof. Oltean demonstrează cu documente indubitabile că meritul zămislirii Imnului Naţional revine Braşovului şi braşovenilor, nu doar pentru că aici a fost creat şi cântat pentru prima oară, dar şi fiindcă doi braşoveni deţin paternitatea asupra versurilor, dar şi asupra melodiei. Dacă în privinţa versurilor nu există controverse, poetul braşovean Andrei Mureşianu fiind autorul poeziei „Răsunet”, devenite ulterior „Deşteaptă-­te, române!”, în privinţa melodiei persistă o confuzie, care a generat şi stabilirea Zilei Imnului Naţional în 29 iulie.

George Ucenescu, nu Anton Pann a adaptat melodia

„Nu ne îndoim de paternitatea melodiei, care aparţine dascălului George Ucenescu din Şcheii Braşovului, student, ucenic al lui Anton Pann. Afirmaţiile noastre privind paternitatea braşoveană a versurilor şi melodiei se bazează pe propriile mărturisiri ale lui George Ucenescu, lăsate în manuscrisul său de cântece, păstrat la Academia Română. Mărturisirea autorului certifică adevărul, care poate fi subliniat astfel: versurile lui Andrei Mureşianu sunt scrise în acea efervescenţă revoluţionară a întâlnirii dintre revoluţionarii munteni şi moldoveni veniţi de la Blaj, de pe Câmpia Libertăţii, la Braşov; pentru a se crea ambianţa întâlnirii, protopopul de atunci, Bonifatie Pitiş solicită concursul poetului Andrei Mureşianu, înrudit cu el, precum şi al lui George Ucenescu dascălul de cântări şi (pe atunci) psalt al Bisericii Sfânta Treime - ­Tocile; mai întâi poetul Mureşianu a cunoscut melodia de la Ucenescu şi apoi şi-­a formulat conţinutul poeziei, pentru că, spune documentul, «căuta melodie după care să compue un sonet»; în duminica următoare, când încă mai erau prezenţi revoluţionarii români, veniţi de la Blaj, s-­au reîntâlnit şi cel care a adaptat versurile la melodia «Din sânul Maicii mele» (evident o priceasnă bisericească) a fost George Ucenescu şi tot el a răspândit-o, «fiind poftit în toate părţile» să-­l cânte”, precizează prof. Oltean.

Nici la Râmnicu-Vâlcea prima dată cântat

Profesorul Oltean spune şi acum, decepţionat şi revoltat, că e de neînțeles uşurinţa cu care s-­a decretat de Parlament ziua de 29 iulie ca „Zi a Imnului Naţional Deşteaptă­-te Române”, folosindu-­se exclusiv de „Raportul nr. 10 din 30 iulie 1848 al Comisarului extraordinar al Districtului Vâlcea, D. Zăgănescu, către Ministerul trebilor din lăuntru al Ţării Româneşti”. În document este relatată sărbătoarea prilejuită de aprobarea Constituţiei şi sfinţirea steagurilor naţionale la Râmnicu-­Vâlcea, moment la care a fost prezent şi Anton Pann, care a cântat „un prea frumos cântec”. „Nu poate fi negat faptul că Anton Pann ar fi intonat un cântec patriotic la Râmnicu-­Vâlcea, dar a decreta că acesta a fost «Deşteaptă-­te, române!» este hazardat”, crede prof. Oltean, argumentând că în acea perioadă de efervescenţă revoluţionară circulau numeroase cântece patriotice pe versuri ale poeţilor paşoptişti.
Celebrarea Zilei Imnului Naţional în 29 iulie, ca fiind născut în acea zi la Râmnicu­-Vâlcea, nu rezistă verificărilor istorice temeinice. „Apreciem în mod deosebit adoptarea cântecului „Deşteaptă-­te, Române” ca imn naţional, dar nu putem accepta sărbătorirea lui nefiresc, pe baza unor mărturii inexacte. Să dăm Cezarului ce e al Cezarului, adică braşovenilor Andrei Mureşianu şi George Ucenescu meritul de a fi autorii Imnului naţional «Deşteaptă-te, române»”, a conchis prof. pr. dr. Vasile Oltean.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

costel
0 #1 costel 29-07-2019 18:54
In primul rand se scrie corect Andrei Muresanu, nu Muresianu cum folositi d-voastra. Apoi de alti 20 de ani reprezentantii Muzeului Imnului National, Casa Muresenilor va spun ca , pe dovezi documnetare Andrei Muresanu a scris poezia si melodia dupa o priceasna din perioada, "Din sanul maicii mele". Se pare ca e greu sa te documentezi si sa cauti "adevarul" doar prin prisma unui istoric al Brasovului. sau sa asculti parerea buricului Romaniei, oltenii...
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


FEG Education

Curs BNR

Vi, 10 Iul 2020
Euro   Euro   EUR   4.8418   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.2893   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.4092   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5555   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2488   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1531   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4755   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   136.9900   Creștere
Anunturi MyTEX

Credeţi că starea de alertă va fi din nou prelungită?

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter